Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

3ωρη στάση εργασίας της ΕΛΜΕ Χανίων και παράσταση διαμαρτυρίας για τις αναθέσεις

Την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008 πραγματοποιήθηκε τρίωρη στάση εργασίας στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Χανίων για το θέμα των αναθέσεων κατόπιν σχετικής απόφασης της ΕΛΜΕ Χανίων. Το Παράρτημα Χανίων της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας, εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου και υπέβαλε σχετικό υπόμνημα στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού στα πλαίσια της παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας. Στην προκήρυξη του παραρτήματος, η οποία μοιράστηκε κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας, επισημαίνεται:

"Με πρόσφατες αποφάσεις, που αφορούν τις αναθέσεις μαθημάτων και τον ορισμό υπευθύνων εργαστηρίων πληροφορικής, επιχειρείται η αποψίλωση της εκπαίδευσης από Πληροφορικούς, που “περισσεύουν” πια στα σχολεία τους. Γνωστοί κύκλοι επιχειρούν να καθηλώσουν τη χώρα μας σ' ένα τεχνολογικό μεσαίωνα, και να την καταστήσουν ιδανικό πεδίο δράσης για κερδοσκοπικά ιδιωτικά συμφέροντα. Απόδειξη ότι στις ίδιες εγκυκλίους αναδεικνύονται τα “πιστοποιητικά χρήσης υπολογιστών” ως κριτήριο για την ανάθεση μαθημάτων σε εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων. Παράλληλα, επιδοτούνται σκανδαλωδώς με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, από δημόσιους πόρους, οι ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας πιστοποιητικών, στα πλαίσια των προγραμμάτων e-κπαιδευτείτε και γονεις.gr, για να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε φοιτητές και γονείς μαθητών γυμνασίοΜε πρόσφατες αποφάσεις, που αφορούν τις αναθέσεις μαθημάτων και τον ορισμό υπευθύνων εργαστηρίων πληροφορικής, επιχειρείται η αποψίλωση της εκπαίδευσης από Πληροφορικούς, που “περισσεύουν” πια στα σχολεία τους. Γνωστοί κύκλοι επιχειρούν να καθηλώσουν τη χώρα μας σ' ένα τεχνολογικό μεσαίωνα, και να την καταστήσουν ιδανικό πεδίο δράσης για κερδοσκοπικά ιδιωτικά συμφέροντα. Απόδειξη ότι στις ίδιες εγκυκλίους αναδεικνύονται τα “πιστοποιητικά χρήσης υπολογιστών” ως κριτήριο για την ανάθεση μαθημάτων σε εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων. Παράλληλα, επιδοτούνται σκανδαλωδώς με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, από δημόσιους πόρους, οι ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας πιστοποιητικών, στα πλαίσια των προγραμμάτων e-κπαιδευτείτε και γονεις.gr, για να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε φοιτητές και γονείς μαθητών γυμνασίου. Με εγκύκλιο, μάλιστα, που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας για το γονεις.gr, θέτει τους καθηγητές του δημόσιου σχολείου στην υπηρεσία των ιδιωτικών συμφερόντων.
Απέναντι στην πρωτοφανή αυτή επίθεση των κερδοσκόπων είναι καθήκον όλων μας να αντιδράσουμε. Ζητούμε:
  1. Την άμεση ανάκληση των πρόσφατων υπουργικών αποφάσεων περί αναθέσεων μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τις οποίες επιχειρείται η πριμοδότηση των “πιστοποιητικών”, η υποβάθμιση των εργαστηριακών μαθημάτων Πληροφορικής και η αποψίλωση της εκπαίδευσης από Πληροφορικούς.
  2. Την αναγνώριση του εξωδιδακτικού έργου των Πληροφορικών και την ίση μεταχείρισή τους έναντι των άλλων καθηγητικών κλάδων σε σχέση με τις προϋποθέσεις επιλογής των υπευθύνων σχολικών εργαστηρίων.
  3. Την ενίσχυση των σπουδών Πληροφορικής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με αύξηση των ωρών διδασκαλίας και πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.
  4. Την αναγνώριση της παιδαγωγικής επάρκειας των Πληροφορικών και την ίση μεταχείρισή τους έναντι των αποφοίτων των λοιπών καθηγητικών σχολών.
  5. Την αναγνώριση των δεξιοτήτων χρήσης υπολογιστών των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
  6. Τον τερματισμό της κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης της αγωνίας των γονιών για τους κινδύνους που απειλούν τα παιδιά τους στο Διαδίκτυο μέσω του προγράμματος γονείς.gr.
  7. Την αξιοποίηση του Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ) στην εκπαίδευση και στο δημόσιο τομέα γενικότερα."
Η κινητοποίηση προβλήθηκε από όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στα Χανιά καθώς και σε πολλές αθηναϊκές εφημερίδες και ειδησεογραφικές πύλες. Ενδεικτικά, κάποια από αυτά τα άρθρα είναι τα εξής:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8452&pubid=1722755
http://www.express.gr/news/ellada/87344oz_2008101587344.php3
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathbreak_1_15/10/2008_252310

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Ανακοίνωση της Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας για τις αναθέσεις μαθημάτων σε εκπαιδευτικούς

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ
Ανακοίνωση Τύπου, 14.10.2008

Για τις αναθέσεις Μαθημάτων

Το ΥΠΕΠΘ προσπαθεί και με την πρόσφατη εγκύκλιο για τις αναθέσεις και τις συνακόλουθες οδηγίες, να επιβάλλει δια του «διαίρει και βασίλευε», την πολυπόθητη υπηρεσιακή ειρήνη. Έτσι επιχειρεί να μεταφέρει την διαμάχη στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας, παρά να επωμισθεί και να διαχειριστεί την όποια κριτική ή κρίση.
Και το κάνει τώρα που τόσοι και τόσοι εκπαιδευτικοί παραμένουν χωρίς αντικείμενο, υπεράριθμοι ή στην διάθεση του ΠΥΣΔΕ ή με μειωμένο αριθμό αναθέσεων μαθημάτων. Και την όποια διένεξη που δημιουργεί το ΥΠΕΠΘ μεταξύ των εκπαιδευτικών για τις αναθέσεις πρέπει να την επιλύει ο διευθυντής, ο πλέον αρμόδιος, ο σύλλογος των εκπαιδευτικών ή μήπως τελικά οφείλει το ΥΠΕΠΘ να αναστείλει την εγκύκλιο;

Το ότι το ΥΠΕΠΘ προχώρησε σε εγκύκλιο για αναθέσεις των μαθημάτων (Αριθ. Πρωτ. 118842/Γ2 - 17-9-2008) είναι θετικό κατ’ αρχήν για την ΤΕ.Ε., αφού μέχρι τώρα το πεδίο ήταν ασαφές. Το ζήτημα όμως είναι πως και με τις νέες αναθέσεις δημιουργούνται προβλήματα σε πολλές ειδικότητες στα Γυμνάσια και Λύκεια, αλλά και στα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ.

Για το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, τα βασικά χαρακτηριστικά της εγκυκλίου είναι:
α) Σε αρκετές περιπτώσεις δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο την δυνατότητα απόκτησης ή διατήρησης οργανικών θέσεων στα σχολεία αφ’ ενός και αφ’ ετέρου δημιουργεί προβλήματα σε διορισμούς και μεταθέσεις.
β) Αναιρεί την πάγια αρχή, που ισχύει όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση και την επιστημονική κοινότητα, ότι δηλαδή η κάθε ειδικότητα διδάσκει μαθήματα της επιστήμης που αντιστοιχεί στο βασικό τίτλο σπουδών που διαθέτει (περίπτωση πληροφορικής ΠΕ19-ΠΕ20).
γ) Η έλλειψη γ΄ ανάθεσης για λειτουργικούς λόγους σε απομακρυσμένες περιοχές (εδώ π.χ. θα μπορούσε να μπει η ιστορία στις ξενόγλωσσες ειδικότητες στο Λύκειο) και η συγχώνευση με δίκαιες ή μη β΄ αναθέσεις δημιουργούν πεδίο στον κοινωνικό αυτοματισμό και στο διαιτητικό ρόλο της διοίκησης, με αποτέλεσμα να προκαλούνται διαμάχες μεταξύ συναδέλφων για τις ώρες κτλ, αντί να υπάρχει κοινή και σχεδιασμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.
δ) Οι συνάδελφοι των ΤΕ δεν έχουν καμιά α΄ ανάθεση σε εργαστηριακά μαθήματα, ούτε καν μαζί με αντίστοιχες ειδικότητες ΠΕ.

Ειδικότερα:
α) Με βάση την υπάρχουσα κατάσταση στην ΤΕE, επιβάλλεται η ταυτόχρονη παρουσία σε αυτά ενός συναδέλφου ΠΕ και ενός συναδέλφου ΤΕ ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών. Με βάση αυτή τη συλλογιστική και σε συνδυασμό με το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε συναδέλφου να θεμελιώνει δικαίωμα μετάθεσης, αλλά και διορισμού (βάση η Α΄ ανάθεση), είναι αδιανόητο να μην δίνεται Α΄ ανάθεση στα εργαστηριακά μαθήματα και στους συναδέλφους των κλάδων ΤΕ.
β) Δεν μπορεί το ίδιο ακριβώς μάθημα να έχει διαφορετικές αναθέσεις στα Γενικά Λύκεια από τα ΕΠΑΛ (τεχνικό σχέδιο), εκτός εάν από τα επιστημονικά κριτήρια ορισμού των αναθέσεων προηγούνται τα διοικητικά κριτήρια διαχείρισης και εξοικονόμησης προσωπικού, άποψη που ενισχύεται από το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο σχεδιαστικό μάθημα καταργείται η παρουσία δεύτερου εκπαιδευτικού.
γ) Προβλήματα υπάρχουν ακόμα και στις β΄ αναθέσεις. Είναι εμφανής η λογική εξοικονόμησης προσωπικού σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας όταν αφαιρούνται Β΄ αναθέσεις από συγκεκριμένες ειδικότητες (πχ στοιχεία ηλεκτρολογίας από τους μηχανολόγους) ενώ δίνονται σε άλλες ειδικότητες (πχ ηλεκτροτεχνία σε ηλεκτρονικούς). Η εμπειρία με τους ΠΕ04 δημιούργησε πολλά προβλήματα, ανεξάρτητα αν ευνόησε κάποιες ειδικότητες σε κάποιες περιοχές προσωρινά στις μεταθέσεις. Το γεγονός και μόνο ότι υφίστανται οι β΄ αναθέσεις αποδεικνύει ότι άλλος είναι ο βαθύτερος στόχος του διαχωρισμού.
δ) Η απόφαση με αριθ. πρωτ. 118842/Γ2/17-9-2008 με την οποία δίνονται στα ΕΠΑ.Λ. αναθέσεις για διδασκαλία ατόφιων μαθημάτων Πληροφορικής (Εφαρμογές Πληροφορικής Α τάξη ΕΠΑΛ) και σε εκπαιδευτικούς διαφόρων κλάδων, «με ελάχιστο προσόν πιστοποιημένες γνώσεις στην Πληροφορική»! υποβαθμίζει δραματικά και το μάθημα και κατά συνέπεια τους μαθητές αλλά και τους συναδέλφους της πληροφορικής.
Στην με αριθ. πρωτ. 119052/Γ2/17-9-2008 δε απόφαση ,προβλέπεται ότι σε όλα τα εργαστηριακά μαθήματα των ΕΠΑ.Λ., αν ο αριθμός των μαθητών που παρακολουθούν είναι από δεκατρείς (13) και άνω, το μάθημα να διεξάγεται από δύο (2) εκπαιδευτικούς. Εξαιρούνται τα εργαστηριακά μαθήματα ΜΟΝΟ του τομέα της Πληροφορικής(!) όπου ο δεύτερος εκπαιδευτικός διατίθεται αν ο αριθμός των μαθητών είναι από δεκαεπτά (17) και άνω. Να σημειωθεί ότι δεν εξαιρούνται τα εργαστηριακά μαθήματα χρήσης Η/Υ των τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ που έχουν ανατεθεί σε άλλες ειδικότητες, ενώ θα έπρεπε να διδάσκονται ταυτόχρονα από έναν συνάδελφο ειδικότητας και ένα συνάδελφο πληροφορικής ανεξαρτήτου αριθμού μαθητών.
ε) Ο χρόνος αποστολής της εγκυκλίου (17-09-08), όταν είχαν ήδη δοθεί τα μαθήματα στα σχολεία και η μεθόδευση που ακολουθήθηκε, χωρίς διάλογο για ένα χρονικό διάστημα, δημιουργούν την αίσθηση ότι κάτι βαθύτερο σχεδιάζεται.

Ζητάμε επιτακτικά την αναστολή της εφαρμογής για τη φετινή χρονιά και διάλογο όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος
Παν. Μπούρδαλας

Ο Γραμματέας
Παν. Γκόβας

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ

ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 ΚΑΙ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
ΤΗΛ.-FAX : 2610-278776
Ηλ. Διεύθυνση 2007:
aelmeahaias@yahoo.gr

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου για τις αναθέσεις μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

05.10.08

Δεν παραβλέπουμε την προσπάθεια που έκανε το ΥΠΕΠΘ να ανακοινώσει τις νέες αναθέσεις των μαθημάτων οι οποίες παρά τις πολλές αλλαγές που έχουν γίνει στην ΤΕΕ παρέμεναν ίδιες από το 1990. Δυστυχώς όμως για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται αιφνιδιαστικά, εν απουσία διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα, με προχειρότητα και με πρόδηλες παρεμβάσεις παραγόντων που λειτουργούν με συντεχνιακή λογική και όχι προς όφελος του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου.

Με τις εγκυκλίους 118842/Γ2/17-9-2008 και 119052/Γ2/17-9-2008 που εξέδωσε το Υπουργείου Παιδείας μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και αφού είχαν γίνει οι αναθέσεις μαθημάτων στις σχολικές μονάδες όλης της Χώρας δημιουργεί προβλήματα τόσο στον επαναπροσδιορισμό των κενών όσο και στο πρόγραμμα των σχολικών μονάδων αλλά και σε πολλούς κλάδους και ειδικότητες κυρίως των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ.

Ειδικότερα :
  1. Με την εγκύκλιο 118842/Γ2/17-9-2008 γίνονται στα ΕΠΑ.Λ. αναθέσεις μαθημάτων Πληροφορικής σε εκπαιδευτικούς διαφόρων κλάδων με ελάχιστο προσόν τις πιστοποιημένες γνώσεις στην Πληροφορική. Επιπλέον κατεξοχήν μαθήματα Πληροφορικής (μαθήματα εφαρμογών Η/Υ άλλων ειδικοτήτων της Β’ και Γ’ ΕΠΑΛ) δεν μπορούν να διδαχθούν ούτε καν σε δεύτερη ανάθεση από τους καθηγητές των κλάδων Πληροφορικής ΠΕ19, ΠΕ20.
  2. Με την εγκύκλιο 119052/Γ2/17-9-2008 ορίζεται ότι στα εργαστηριακά μαθήματα ΜΟΝΟ του τομέα Πληροφορικής ο δεύτερος εκπαιδευτικός διατίθεται αν ο αριθμός των μαθητών είναι από δεκαεπτά (17) και άνω, ενώ για όλα τα υπόλοιπα εργαστηριακά μαθήματα των ΕΠΑ.Λ (ακόμη και για τα εργαστηριακά μαθήματα Πληροφορικής που διδάσκονται σε άλλους τομείς) η διάθεση του δεύτερου εκπαιδευτικού γίνεται στους 13 μαθητές και άνω.
  3. Με την εγκύκλιο 119052/Γ2/17-9-2008 ανοίγει ο κύκλος του αποκλεισμού της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας των καθηγητών εργαστηρίων ΤΕ και ΔΕ αφού καταργεί την 1η ανάθεση για τη διδασκαλίας στα εργαστήρια των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, καθώς και του σχεδίου (μοναδικές αναθέσεις που είχαν στο δημόσιο σχολείο). Έτσι στερείτε ακόμα και το (συνταγματικό) δικαίωμα της υπηρεσιακής μετάθεσης που ισχύει για κάθε δημόσιο υπάλληλο.
Όπως είναι προφανές με τις εγκυκλίους αυτές, το Υπουργείου Παιδείας:
  • Απαξιώνει βασικούς τίτλους σπουδών. Εξισώνει πανεπιστημιακούς τίτλους με τίτλους "μιας χρήσης" που παρέχονται από ιδιωτικές εταιρείες "εμπορίας πιστοποιήσεων", υποβαθμίζοντας δραματικά την ποιότητα της παρεχόμενης Παιδείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
  • Κατηγοριοποιεί το επιστημονικό αντικείμενο κάποιων ειδικοτήτων αντιμετωπίζοντας κάποιες επιστήμες υποδεέστερα και τους εκπαιδευτικούς που τις υποστηρίζουν διδακτικά ως καθηγητές δεύτερης κατηγορίας.
  • Αποκλείει τους εκπαιδευτικούς ΤΕ και ΔΕ από την Επαγγελματική Εκπαίδευση. (Να σημειώσουμε ότι ενώ τους κλείνει το δρόμο προς την ΤΕΕ παράλληλα τους καλλιεργεί προσδοκίες και ελπίδες αφού τους επιμορφώνει παιδαγωγικά στην ΑΣΠΑΙΤΕ για να κάνουν χρήση της ρύθμισης του τριαντάμηνου προκειμένου να διοριστούν).
  • Κατηγοριοποιεί τα εργαστηριακά μαθήματα επιχειρώντας να υποβαθμίσει εκείνα της Πληροφορικής.
  • Δεν αναγνωρίζει ως εργαστήρια τα βιωματικά μαθήματα των ΣΕΠ καθώς και το μάθημα της Τεχνολογίας.
  • Διαφοροποιεί τους κλάδους στις αναθέσεις ενώ είναι ενοποιημένοι σε όλα τα υπόλοιπα προκηρύξεις , διαγωνισμούς κ.λ.π. Π.Χ Ο κλάδος Νοσηλευτικής – Μαιευτικής (ΠΕ1810 – 1811).
  • Απαξιώνει κλάδους αφού τους αποκλείει ακόμα και από τη β΄ ανάθεση σε μαθήματα που δίδασκαν για πολλά χρόνια και έχουν αποκτήσει μεγάλη διδακτική εμπειρία.
  • Υποβαθμίζει και κατηγοριοποιεί το μάθημα του σχεδίου αφού στην Α΄ Τάξη ΕΠΑΛ αντιμετωπίζεται ως θεωρητικό (1 εκπαιδευτικός ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών) και στις υπόλοιπες τάξεις ως εργαστηριακό.
Η ανάθεση μαθημάτων είναι πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό ζήτημα και οφείλει να γίνεται από τους υπεύθυνος με καθαρά επιστημονικά κριτήρια και όχι με μικροπολιτικές και συντεχνιακές λογικές. Το θέμα αφορά όλη την εκπαιδευτική κοινότητα ( εκπαιδευτικούς , μαθητές , γονείς) διότι πέρα των εργασιακών ζητημάτων υποβαθμίζει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Για τους παραπάνω λόγους απαιτούμε:

  • να αποσυρθούν οι παραπάνω εγκύκλιοι και να γίνει ουσιαστικός διάλογος για τις αναθέσεις με τους μάχιμους εκπαιδευτικούς, τις επιστημονικές τους ενώσεις και την ομοσπονδία μας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ O Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αγαπάκης Δημήτρης Μάρκου Λάζαρος

Διάβημα διαμαρτυρίας και 3ωρη στάση εργασίας της ΕΛΜΕ Χανίων στις 15 Οκτωβρίου 2008 για τις αναθέσεις μαθημάτων

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΕΠΑ.Λ. - ΕΠΑ.Σ. και
ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ


Δραματικά και επείγοντα προβλήματα δοκιμάζουν την τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς της. Η εφαρμογή του ν. 3475/06 επιδείνωσε τα προβλήματα που υπήρχαν τόσο στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη λειτουργία των ΕΠΑ.Λ. και των ΕΠΑ.Σ. όσο και στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτές τις σχολικές μονάδες.

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί βρίσκονται χωρίς οργανική θέση, χωρίς διδακτικό ωράριο και χωρίς καμία στήριξη από το Υπουργείο Παιδείας, η ηγεσία του οποίου απλώς διαπιστώνει τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής της.

Διεκδικούμε :
  • Να ληφθούν επείγοντα μέτρα για τη στήριξη της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, (Για τα Χανιά άμεσα να δημιουργηθεί δεύτερο ΣΕΚ)
  • Να ανασταλεί η εφαρμογή της νέας Υπουργικής Απόφασης για τις αναθέσεις διδασκαλίας των μαθημάτων.
  • Η ανάθεση των μαθημάτων να γίνεται με βάση τον τίτλο του πτυχίου και το περιεχόμενο σπουδών. Όχι με βάση κάποια επιμόρφωση. Να διευρύνεται η 2η ανάθεση μαθημάτων σε συγγενείς ειδικότητες. Να ληφθεί υπ’ όψιν και η μέχρι τώρα εμπειρία.
  • Κανένας κλάδος και καμιά ειδικότητα χωρίς μαθήματα 1ης ανάθεσης.
  • Απαιτούμε 4ο έτος ειδίκευσης μέσα στο σχολείο και όχι πιστοποίηση έξω από το σχολείο, σε κάποια επιχείρηση.
  • Να καταργηθεί ο νόμος 3457/06.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη, 15-10-08, ώρα 12:00 το μεσημέρι, στα γραφεία της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων (Γιαμπουδάκη 32)

Για διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Χανίων κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας 11-2 μ.μ.


Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Έγγραφο της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας για τις τελευταίες υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Πλατεία Διάκου 1 ΤΚ 35100 ΛΑΜΙΑ
Τηλ. 2231028897 - Fax 2231028807
Ιστοσελίδα: www.elmefth.gr
Email : elmelami@otenet.gr
elmefth@gmail.com


Λαμία 30 - 9 - 2008
Αρ. Πρωτ. 134
ΠΡΟΣ: ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΟΜΟΥ


Νομοθετούν με εγκυκλίους;

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας έχουν ανοίξει μέτωπο σε όλες τις βαθμίδες του χώρου της παιδείας. Με συνεχείς εγκυκλίους παρεμβαίνουν σε θέματα που περιγράφονται ακόμα και με δικούς της νόμους, καταστρατηγώντας τους. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε μια πρωτόγνωρη επίθεση σε κατακτήσεις και θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.

Η εγκύκλιος προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου («εγκύκλιος Νικολόπουλου») ακόμα και με την «διόρθωσή» της εισάγει από το παράθυρο την αξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών καθώς και την «τιμωρία» της κάθε διεκδίκησης (καθηγητών ή μαθητών) μέσω της λεγόμενης αναπλήρωσης.

Καθιστά τον Περιφερειακό Διευθυντή (διορισμένο από την εκάστοτε κυβέρνηση) κεντρικό ελεγκτή και της παραμικρής ενέργειας στα σχολεία και προωθεί την διάθεση των εκπαιδευτικών σε άλλη βαθμίδα εκπαίδευσης κατά το δοκούν.

Με την εγκύκλιο για την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (ΠΔΣ) μετατρέπει την ωριαία αντιμισθία σε υπερωριακή απασχόληση (!!!), μείωση δηλαδή της αποζημίωσης στα 7,5 € αλλά και βάσει της «εγκυκλίου Νικολόπουλου» κάποιοι εκπαιδευτικοί θα πληρώνονται (έστω με 7,5 €) και κάποιοι θα συμπληρώνουν ωράριο εκτός ωραρίου λειτουργίας του σχολείου!
Με την εγκύκλιο για την επιμόρφωση των γονέων (goneis.gr) επιβάλλει στους καθηγητές πληροφορικής των γυμνασίων (αύξηση εξωδιδακτικής απασχόλησης - παράνομη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων) να συλλέξουν στοιχεία για τους γονείς (!!!) των μαθητών παραδίδοντάς τα σε ιδιώτες που θα υλοποιήσουν και αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, προσλαμβάνοντας ακόμα και τους ίδιους καθηγητές για τα «νόμιμα» ιδιαίτερα κατ’ οίκον. Σχολικές μονάδες αρωγοί των επιχειρηματικών συμφερόντων, ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας των σχολείων, νομιμοποίηση της κατ’ οίκον και επ’ αμοιβή διδασκαλίας, εκπαιδευτικοί προσανατολισμένοι στην δεύτερη απασχόληση αντί για αυξήσεις και αξιοπρεπείς μισθούς.

Με την εγκύκλιο για την μείωση του ωραρίου των υπευθύνων εργαστηρίου πληροφορικής των ΕΠΑΛ και ΣΕΚ αίρεται η αδικία στους καθηγητές πληροφορικής των ΕΠΑΛ - ΣΕΚ έναντι των αυτών των Γυμνασίων - Λυκείων και δημιουργείται νέα έναντι όλων των υπόλοιπων ειδικοτήτων της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αντί να ισχύσει, λοιπόν, σ’ όλους τους κλάδους η μείωση, τροποποιείται η εγκύκλιος και αφαιρεί αυτό το δικαίωμα μόνο από τους καθηγητές των ΣΕΚ και ταυτόχρονα αυξάνεται το όριο μαθητών στα εργαστήρια πληροφορικής (17 από 15) και στα σχεδιαστικά (1 καθηγητή για όσους μαθητές παρακολουθούν και όχι εργαστηριακό).

Και δεν φτάνει αυτό ενώ η επαγγελματική εκπαίδευση ταλανιζόταν δεκαετίες από την μη ύπαρξη αναθέσεων μαθημάτων, το ΥΠΕΠΘ σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και με διάφορες ισχυρές συντεχνίες, εκδίδει οδηγία με νέες αναθέσεις που έρχεται να επιβεβαιώσει τον αντεπιστημονικό, συντεχνιακό και διαποτισμένο με την λογική «διαίρει και βασίλευε» τρόπο που λειτουργεί. Το πτυχίο και η ειδικότητα παύει να είναι κριτήριο για την διδασκαλία των μαθημάτων αλλά είναι τα σεμινάρια, οι συντεχνιακές ομάδες και το περίσσευμα ή έλλειψη κάποιων ειδικοτήτων ενώ στην ειδικότητα ΤΕ01 σβήνει κάθε δικαίωμα υπηρεσιακής μεταβολής και νέων διορισμών. Ουσιαστικά επιδιώκει να μετατρέψει την οργή των καθηγητών για την κυρίαρχη πολιτική σε εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα σε κλάδους και ειδικότητες

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από το ΥΠΕΠΘ να αποσύρει τις αντιδραστικές αυτές εγκυκλίους.
ΚΑΛΟΥΜΕ την ΟΛΜΕ να συντονίσει την αντίσταση στην πλήρη αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης.

ΚΑΛΟΥΜΕ τους συναδέλφους να μην εφαρμόσουν τις εγκυκλίους που υπονομεύουν τα εργασιακά μας δικαιώματα και δένουν την εκπαίδευση στο άρμα των αδηφάγων ιδιωτικών συμφερόντων.

Ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνου Κώστας

Η Γ. Γραμματέας
Αλαμπάνου Ιωάννα

Η σελίδα του ιστοχώρου της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας που περιέχει το παραπάνω έγγραφο.


Πριν 12 χρόνια: Τόσο παλιό και τόσο επίκαιρο!

Πριν 12 χρόνια, το ΔΣ του Συλλόγου Πτυχιούχων Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστημίου Κρήτης, είχε αποστείλει ανοικτή επιστολή στον τότε Υπουργό Παιδείας (νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ) κ. Γιώργο Παπανδρέου. Αφιερωμένο στους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ που θέλουν να μας επαναφέρουν στο αμαρτωλό παρελθόν... :

Σύλλογος Πτυχιούχων Επιστήμης Υπολογιστών
Πανεπιστημίου Κρήτης

Ανοικτή επιστολή προς τον
Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιο Παπανδρέου

Ηράκλειο, 25 Ιουλίου 1996

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αισθανόμαστε την ανάγκη να σας καταστήσουμε κοινωνούς ενός ιδιαίτερα σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζουμε ως επιστήμονες πληροφορικής και άπτεται των αρμοδιοτήτων σας ως ΥΠ.Ε.Π.Θ. Αποτελεί, όμως, και μείζον θέμα ηθικής τάξεως αφού αφορά στην αποκατάσταση των λειτουργών ενός επιστημονικού χώρου που βρίσκεται στην καρδιά της σύγχρονης εξέλιξης και παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια για εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και μακροπρόθεσμα της ελληνικής κοινωνίας. Αναφερόμαστε στην άνιση και άδικη μεταχείριση των αποφοίτων των τμημάτων πληροφορικής σχετικά με τη δυνατότητα διορισμού τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την κάλυψη θέσεων διδασκαλίας πληροφορικής, όταν θα έπρεπε να τις καταλαμβάνουν κατ' αποκλειστικότητα.

Με το Π.Δ. 118/7-4-1995, ορίζεται ότι στις επετηρίδες των κλάδων πληροφορικής ΠΕ19 και ΠΕ20, έχουν δικαίωμα εγγραφής οι απόφοιτοι τμημάτων πληροφορικής Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. αλλά επιπλέον και απόφοιτοι οποιουδήποτε τμήματος με πιστοποιημένη εμπειρία στη διδασκαλία πληροφορικής (16μηνη διδακτική εμπειρία). Επιπλέον, οι κάτοχοι πτυχίου "καθηγητικής σχολής" ή ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ, προτάσσονται των υπολοίπων για διορισμό. Επειδή, όμως, οι πτυχιούχοι των τμημάτων πληροφορικής "δεν θεωρούνται απόφοιτοι καθηγητικής σχολής", μειονεκτούν έναντι των υπολοίπων. Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι να διορίζονται ως καθηγητές πληροφορικής καθηγητές άλλων ειδικοτήτων (δηλαδή, μαθηματικοί, φυσικοί, φιλόλογοι, ακόμη και θεολόγοι και γυμναστές) κατά προτεραιότητα, ενώ οι πραγματικά ειδικοί, οι απόφοιτοι των τμημάτων πληροφορικής, παραμένουν αδιόριστοι. Η μόνη λύση, για να τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης με τους υπόλοιπους, είναι να φοιτήσουν στην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ. Αλλά με τους ρυθμούς εισδοχής των ενδιαφερομένων σε αυτήν, χρειάζεται να περιμένουν για χρόνια.

Είναι πασίδηλο ότι πρακτικά αποκλειόμαστε, εμείς, οι ειδικοί της πληροφορικής από τους μη ειδικούς για τη στελέχωση των θέσεων πληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εκτιμούμε ότι η κατάσταση αυτή πλήττει το επιστημονικό μας κύρος και ουσιαστικά θέτει υπό αμφισβήτηση την παρεχόμενη εκπαίδευση στα τμήματα πληροφορικής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κυρίως, όμως, υποθηκεύει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επιτρέψτε μας να δικαιολογήσουμε την θέση μας αυτή.

Καταρχάς, το περιεχόμενο των σπουδών μας, αλλά και η ίδια η φύση των τμημάτων μας, εγγυώνται την αναγκαία παιδαγωγική κατάρτιση για να διδάξουμε στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τουλάχιστον για το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, η κατεύθυνση βασικών σπουδών και το πρόγραμμα παιδαγωγικών μαθημάτων είναι τα ίδια ακριβώς με τα αντίστοιχα των υπολοίπων τμημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών στην οποία είναι ενταγμένο. Σημειώνουμε εδώ, ότι το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης, στη συνεδρίασή του στις 24-2-1993, πιστοποιεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα παραπάνω και ζητά την άμεση άρση των νομικών εμποδίων για τον άμεσο διορισμό μας. Κι όμως, την ίδια στιγμή που οι μαθηματικοί, οι φυσικοί, οι χημικοί και οι βιολόγοι που αποφοιτούν από τα αντίστοιχα τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών, μπορούν χωρίς κανένα περιορισμό ή επιπλέον προϋποθέσεις, να διδάξουν μαθηματικά, φυσική, χημεία και βιολογία αντίστοιχα, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι απόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών θεωρούνται παιδαγωγικά ανεπαρκείς και αντί αυτών διδάσκουν πληροφορική μέχρι και θεολόγοι ή γυμναστές.

Είναι πιστεύουμε ευρύτερα γνωστό το επιστημονικό κύρος των διδασκόντων στα τμήματα πληροφορικής. Το επίπεδο των εισαγομένων σε αυτά πιστοποιείται από το γεγονός ότι από την ίδρυσή τους μονοπωλούν τις υψηλότερες βάσεις εισαγωγής. Όμως και το επίπεδο των αποφοίτων τους είναι υψηλότατο και αρκετοί από αυτούς συνεχίζουν τις σπουδές τους στα καλύτερα πανεπιστήμια της Βορείου Αμερικής και της Ευρώπης. Και όμως, το Π.Δ. 118/7-4-1995, θεωρεί ότι 16μηνη διδακτική εμπειρία είναι ουσιαστικά ισοδύναμη με το δικό μας πτυχίο και αναγνωρίζει όσους έχουν μια τέτοια διδακτική εμπειρία ως "ειδικούς" να διδάξουν πληροφορική. Με βάση ποια λογική ένα πανεπιστημιακό πτυχίο θεωρείται ισοδύναμο με μια βεβαίωση διδασκαλίας; Σημειώστε δε, ότι σε πολλά από τα επιμορφωτικά σεμινάρια για τους υπηρετούντες καθηγητές πληροφορικής, εισηγητές είναι όχι απόφοιτοι, αλλά απλοί φοιτητές τμημάτων πληροφορικής. Δηλαδή, μέχρι και οι απλοί φοιτητές των τμημάτων μας μπορούν να επιμορφώνουν τους διδάσκοντες την πληροφορική στα γυμνάσια και τα λύκεια, αλλά εμείς οι απόφοιτοι δεν μπορούμε να διδάξουμε κατευθείαν τους μαθητές!

Η διδασκαλία της πληροφορικής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει μια ιστορία δέκα ετών. Ξεκίνησε στα Ενιαία Πολυκλαδικά Λύκεια το 1985, με το μάθημα "Εισαγωγή στους Υπολογιστές και την Πληροφορική" που διδάσκεται ακόμη και σήμερα στην Β' τάξη. Τότε, λόγω ανυπαρξίας αποφοίτων πληροφορικής επελέγησαν αναγκαστικά καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι μετά την παρακολούθηση σεμιναρίων δίδαξαν το αντικείμενο αυτό. Με τον ίδιο μηχανισμό στελεχώθηκαν με διδακτικό προσωπικό οι κλάδοι πληροφορικής στα ίδια λύκεια και τα τμήματα ειδίκευσης. Αργότερα, επεκτάθηκε η διδασκαλία της πληροφορικής στα γυμνάσια, σχεδιάζεται η εισαγωγή της στα λύκεια, χωρίς να ξεχνάμε και τα τμήματα των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Εργαστήρια σημαντικού κόστους δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες πρακτικής εξάσκησης στις σχολικές μονάδες. Με λίγα λόγια, μια αξιόλογη επένδυση πραγματοποιήθηκε, εκ μέρους του υπουργείου σας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία υποδομή για να έρθουν σε επαφή οι νέοι άνθρωποι με την πληροφορική. Εξίσου σημαντική ήταν και η επένδυση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας το αναγκαίο επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό στον κρίσιμο αυτό τομέα. Θα περίμενε λοιπόν κανείς, ότι οι δύο αυτές παράλληλες προσπάθειες θα λειτουργούσαν συμπληρωματικά: Όταν τα τριτοβάθμια ιδρύματα θα άρχιζαν να βγάζουν τους πρώτους απόφοιτους, θα τους αξιοποιούσε πρώτα πρώτα το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας για να αποκτήσει η πληροφορική στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το χαρακτήρα που θα έπρεπε να έχει. Αλλιώς, τι άλλο από σπατάλη οικονομικών και ανθρώπινων πόρων θα ήταν και η μια και η άλλη προσπάθεια;

Κι όμως, όταν μετά από την πρώτη περίοδο διδασκαλίας της πληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δημιουργήθηκαν οργανικές θέσεις πληροφορικής, οι ειδικοί αγνοήθηκαν. Αυτό συνεχίζεται και σήμερα με το Π.Δ. 118/7-4-1995. Δημιουργείται, έτσι, μια μη αναστρέψιμη πραγματικότητα. Διότι σήμερα πλέον, μιλάμε για οργανικές θέσεις που καλύπτονται από τους μη ειδικούς. Πράγμα που σημαίνει ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται θα συνεχίσει να υφίσταται για τα επόμενα τριάντα χρόνια τουλάχιστον. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η πληροφορική κινείται ως επιστήμη με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, και την αδυναμία των ανθρώπων αυτών να παρακολουθήσουν αυτή την εξέλιξη, συμπεραίνει ότι πρόκειται για μια πορεία που μακροπρόθεσμα στερεί από το εκπαιδευτικό μας σύστημα κάθε δυνατότητα εκσυγχρονισμού και προσφοράς ουσιαστικών γνώσεων στους σημερινούς και αυριανούς μαθητές στο αντικείμενο της πληροφορικής.

Η πληροφορική, ως επιστήμη και τεχνολογία, έχει μια ιδιαιτερότητα: Από τη φύση της είναι πολύτιμο εργαλείο για όλες τις άλλες επιστήμες αλλά, όπως καθημερινά αποδεικνύεται έμπρακτα, και για κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα που παράγει, διαχειρίζεται ή διακινεί δεδομένα και πληροφορίες. Αυτό, εξάλλου, καθιστά αναγκαία την εξοικείωση στο αντικείμενο όλων και κυρίως των νέων, ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες. Τούτο, όμως, δεν σημαίνει ότι ένας καλός χρήστης της πληροφορικής θεωρείται και επιστήμονας πληροφορικής. Η εμπειρική γνώση της χρήσης ενός υπολογιστικού συστήματος, που κατά κανόνα περιορίζεται σε ένα μικρό φάσμα συγκεκριμένων εφαρμογών, δεν σημαίνει γνώση της πληροφορικής ως αυτόνομης επιστήμης. Αυτή την εμπειρική γνώση μόνο διαθέτουν (και αν τη διαθέτουν) όσοι, εκμεταλλευόμενοι τις διατάξεις του Π.Δ. 118/7-4-1995, έχουν ήδη καταλάβει οργανικές θέσεις πληροφορικής. Είναι φυσικό, λοιπόν, να περιορίζονται στην απλή παρουσίαση των σχολικών εγχειριδίων και αυτή συχνά πλημμελή. Όμως, ο ρόλος του καθηγητή δεν είναι αυτός. Δεν είναι δυνατόν να μένει μακριά από τις σύγχρονες εξελίξεις. Είναι τραγικό να αποστρέφεται τους φιλόπονους μαθητές του οι οποίοι ασχολούμενοι τις ελεύθερες ώρες τους με τον υπέροχο και δημιουργικό κόσμο των υπολογιστών τον προσεγγίζουν γεμάτοι απορίες και ανησυχίες, επειδή δεν μπορεί να τους απαντήσει. Είναι κωμικό να μην έχει βασικές γνώσεις για να υποστηρίξει τη λειτουργία ενός εργαστηρίου και να την υποκαθιστά με την από πίνακα παράδοση. Μηχανήματα και λογισμικό σημαντικού κόστους μένουν αχρησιμοποίητα και στις περιπτώσεις που γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν, η έλλειψη στοιχειωδών τεχνικών γνώσεων προκαλεί βλάβες που τα αχρηστεύουν ή απαιτούν επιπλέον έξοδα για την αποκατάστασή τους.

Όσα μέχρις εδώ περιγράψαμε είναι λίγο πολύ προφανή. Όμως, εκτός αυτών, επιτρέψτε μας να θέσουμε και ένα άλλο, σημαντικότερο ίσως, αλλά όχι τόσο προφανές πρόβλημα που δημιουργείται. Είναι η αποψίλωση της περιφέρειας από ικανούς επιστήμονες που επιθυμούν να προσφέρουν το νεανικό ενθουσιασμό τους και τις πολύτιμες επιστημονικές τους γνώσεις στον εκσυγχρονισμό των τοπικών κοινωνιών. Δυστυχώς η χώρα μας, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, και στον κρίσιμο τομέα της πληροφορικής, αν και διαθέτει άριστα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό δεν έχει κατορθώσει να αναπτύξει τις παραγωγικές εκείνες δραστηριότητες που θα επέτρεπαν την καλύτερη αξιοποίησή του. Οι λίγες αξιόλογες εταιρείες πληροφορικής δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. Συνακόλουθα, οι απόφοιτοι αναγκάζονται να αναζητήσουν εργασία στην πρωτεύουσα. Δημιουργείται, έτσι, ένα ιδιότυπο μεταναστευτικό ρεύμα προς το κέντρο. Παρά τους συνήθως ικανοποιητικούς ονομαστικούς μισθούς, το βιοτικό επίπεδο ουσιαστικά υποβαθμίζεται από τα αυξημένα έξοδα και καθίσταται αδύνατος ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός για την ίδια τη ζωή τους. Επιπλέον, συχνές είναι και οι περιπτώσεις υποαπασχόλησης ή ετεροαπασχόλησης. Δεν είναι σχήμα λόγου, λοιπόν, να ισχυριστεί κανείς ότι συντελείται ένας πρωτοφανής κατακερματισμός του κοινωνικού ιστού της περιφέρειας. Ο διορισμός των αποφοίτων μας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα ανέκοπτε το ρεύμα αυτό και θα συνέβαλε στην συγκράτηση ικανών επιστημόνων στον τόπο καταγωγής τους.

Κύριε Υπουργέ,

Η κατάσταση έχει πλέον φτάσει σε κρίσιμο σημείο. Η σημερινή μας παρέμβαση δεν είναι η πρώτη. Κατ' επανάληψη έχουμε έλθει σε επαφή με τους αρμόδιους υπαλλήλους του υπουργείου σας, και πρόσφατα με τον Γενικό Γραμματέα κ. Πανάρετο. Δυστυχώς όμως κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν σημειώθηκε. Δεν σας κρύβουμε, ότι πολλοί από τους αποφοίτους μας αισθάνονται δικαιολογημένη, πιστεύουμε, αγανάκτηση αφού ούτε ένα έγγραφο ή έστω προφορική διατύπωση που να δικαιολογεί τη σημερινή κατάσταση δεν έχουμε δεχτεί.

Κύριε Υπουργέ,

Η επιστημονική μας συνείδηση και αξιοπρέπεια δεν μας επιτρέπουν διεκδικήσεις με τις συνήθεις φωνασκίες ή παλικαρισμούς. Η ίδια, όμως, συνείδηση και αξιοπρέπεια υπαγορεύουν την ενεργοποίησή μας για την αποτροπή των κινδύνων που συνεπάγεται η μέχρι σήμερα πορεία. Επόμενο ήταν να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια διά της δικαιοσύνης ώστε να αποτρέψουμε τη συντελούμενη υπονόμευση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην πληροφορική στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχουμε ήδη προβεί σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά διατάξεων του Π.Δ. 118/7-4-1995 και έχουμε ενημερώσει σχετικά τον Γενικό Γραμματέα κ. Πανάρετο. Πεποίθησή μας, όμως, είναι ότι ο χώρος όπου θα χαραχθεί μια μακρόπνοη, σύγχρονη εκπαιδευτική πολιτική που θα απαντά στις προκλήσεις των καιρών δεν είναι τα δικαστήρια. Γι΄ αυτό απευθυνόμαστε σε σας προσωπικά. Είναι γνωστές εξάλλου τόσο οι θέσεις όσο και η πρακτική σας στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας που με συνέπεια υπηρετείτε.

Κύριε Υπουργέ,

Είμαστε σίγουροι, ότι όσα σας εκθέσαμε ως αιτήματα, θα συμφωνήσετε κι εσείς ότι είναι αυτονόητα. Σεβόμενοι τον πολύτιμο χρόνο σας δεν επιθυμούμε να επεκταθούμε περισσότερο. Ελπίζουμε ότι ανταποκρινόμενος στη πρωτοβουλία μας θα επιδιώξετε μια άμεση ενημέρωση όπου θα σας εκθέσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας όχι μόνο για το πρόβλημα που σας περιγράψαμε αλλά και για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικά με την εκπαίδευση και την κατάρτιση στην πληροφορική στη χώρα μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας και αναμένουμε.
Ο Πρόεδρος
Η Γραμματέας


Νεκτάριος Μουμουτζής
Χαρά Ξανθάκη

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Μεθοδεύεται ο (εκ νέου) αποκλεισμός των Πληροφορικών από την εκπαίδευση

Επανέρχεται η ΟΛΜΕ σε θέσεις του αμαρτωλού παρελθόντος βάζοντας ζήτημα κατάργησης των διατάξεων που έδιναν δικαίωμα διορισμού στους Πληροφορικούς χωρίς να απαιτείται η κατοχή πρόσθετου παιδαγωγικού πτυχίου. Σε επιστολή που έστειλε το καλοκαίρι στα κόμματα και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση νομοσχεδίου του ΥΠΕΠΘ, σημειώνει:

"Για το διορισμό στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να απαιτείται η κατοχή
παιδαγωγικού πτυχίου με οποιοδήποτε σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών (ΑΣΕΠ,
μέσω προϋπηρεσίας, πολύτεκνοι) (επαναφορά δηλ. των διατάξεων του ν.1566/85 αρ.
14 παρ. 8). Γι’ αυτό το λόγο να καταργηθούν οι διατάξεις ν. 2834/00 αρ.1 παρ.6,
ν.2909/01 αρ. 6 παρ. 21, ν.3194/03 αρ. 8 παρ. 7."

Με απλά λόγια η ΟΛΜΕ ζητά να καταργηθούν οι διατάξεις που θεσπίστηκαν ύστερα από τον πολύχρονο δικαστικό αγώνα των Πληροφορικών και τους έδιναν δικαίωμα διορισμού χωρίς πρόσθετο παιδαγωγικό πτυχίο. Φυσικά, το αίτημα των Πληροφορικών ήταν και παραμένει η αναγνώριση των τμημάτων τους ως καθηγητικών σχολών δεδομένου ότι παρέχουν τουλάχιστον ίδια παιδαγωγική κατάρτιση με τα κλασικά παιδαγωγικά τμήματα. Για λεπτομερή τεκμηρίωση μπορείτε να διαβάσετε σχετικό υπόμνημα της ΕΠΕ προς το ΥΠΕΠΘ το οποίο χρονολογείται από το Σεπτέμβριο του 2002.

Η ΟΛΜΕ οφείλει να αγωνιστεί για την αναγνώριση της παιδαγωγικής επάρκειας των Πληροφορικών (κάποιοι από αυτούς κινδυνεύουν μέχρι και με απόλυση αν υιοθετηθεί το αίτημα της ΟΛΜΕ για κατάργηση των ανωτέρω διατάξεων) εναρμονιζόμενη με ξεκάθαρη παλαιότερη δική της απόφαση (υπόμνημα προς ΥΠΕΠΘ 29/3/2005) που αναφέρει:

"Παράλληλα ζητάµε να ενταχθούν στις καθηγητικές σχολές του ν.3194/03 και τα
Πανεπιστηµιακά Τµήµατα Πληροφορικής, για το διορισµό καθηγητών στον
κλάδο ΠΕ19 Πληροφορικής, εφόσον, µε βάση την ύπαρξη παιδαγωγικών
µαθηµάτων στο πρόγραµµα σπουδών, υπάρχουν και σχετικές δικαστικές αποφάσεις
που τους δικαιώνουν. Σε αντίθετη περίπτωση δηµιουργούνται σοβαρές στρεβλώσεις
στους διορισµούς καθηγητών πληροφορικής"

Γιατί αλλάζει πολιτική η ΟΛΜΕ και επανέρχεται στις μέρες του αμαρτωλού παρελθόντος; Γιατί δεν διαχωρίζει πλήρως τη θέση της από τους εμπνευστές των χρυσοφόρων (εικονικών) σεμιναρίων του παρελθόντος και τις πιστοποιήσεις του παρόντος, οι οποίοι βρίσκονταν και βρίσκονται πίσω από την αμφισβήτηση των παιδαγωγικών προσόντων των πληροφορικών; Γιατί αμφισβητεί η θέση των Πληροφορικών στην εκπαίδευση και δίνει ευκαιρία σε κάποιους να επαναφέρουν ζήτημα υπηρεσιακής και μισθολογικής τους καθήλωσης (ίσως και απομάκρυνσης...) όπως επιχειρήθηκε από το ΥΠΕΠΘ και το 2003; Μήπως κάποιοι θέλουν να ανοίξει νέος κύκλος εκμετάλλευσης των καθηγητών άλλων κλάδων για να "βολευτούν" στην πληροφορική; Λαμβάνοντας υπόψη και το τι επιχειρείται να γίνει με τις νέες υπουργικές αποφάσεις περί αναθέσεων, για τις οποίες η ΟΛΜΕ ακόμη δεν έχει εκδόσει απόφαση όπου να καλεί τους καθηγητές να μην τις εφαρμόσουν, παρά τις σχετικές πιέσεις που ασκούνται προς το ΔΣ της, πολύ φοβούμαστε ότι αυτός είναι ο στόχος.

Ας γνωρίζουμε, όμως, οι έμποροι της Πληροφορικής Παιδείας και οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ ότι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

ΠΕΚΑΠ: Φωνάζει ο κλέφτης !

Με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής (Π.Ε.ΚΑ.Π.) με δημοσίευσή της στο διαδίκτυο και επιστολή στο ΥΠΕΠΘ ( http://pekap.blogspot.com/2008/09/blog-post_22.html ) διαμαρτύρεται για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο γίνονται (κατόπιν πρόσφατης εγκυκλίου του Υπουργείου) οι αναθέσεις μαθημάτων Πληροφορικής στα ΕΠΑΛ της χώρας.  Το είδαμε κι αυτό ! 
Αλήθεια, ποιά είναι η ταυτότητα εκείνων που τόσο πολύ ανησυχούν για το μέλλον της Πληροφορικής στην Επαγγελματική Εκπαίδευση ;
Έστω ότι είμαι ο καλοπροαίρετος αναγνώστης του ιστολογίου τους. Το πρώτο που φιγουράρει εκεί (και σωστά) είναι η σύνθεση του Δ.Σ. της εν λόγω Ένωσης. Ας δούμε λοιπόν ποιοί είναι οι υπερασπιστές του "[...] γνωστικού αντικειμένου της Πληροφορικής [...]" βλέποντας  την σύνθεση του Δ.Σ. τους. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Αντιπρόεδρος: Ν. Καλογερόπουλος. Όπως διαβάζω στην ιστοσελίδα του ( http://www.de.sch.gr/~nkaloger/ ),ο ίδιος δηλώνει Χημικός-Ωκεανογράφος και "επιμορφωτής Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας". Ούτε καν "καθηγητής Πληροφορικής" ! 
Ο αντιπρόεδρος μιας Ένωσης που διαρρηγνύει τα ιμάτιά της επειδή ξαφνικά το ΥΠΕΠΘ θέλει άτομα με απλή "πιστοποίηση" να διδάσκουν Πληροφορική  στην Δευτεροβάθμια Εκπ/ση δεν είναι ΚΑΝ Πληροφορικός και ΟΥΤΕ ΘΕΛΕΙ να δηλώνει εκπαιδευτικός (αν και ΜΟΝΙΜΑ διορισμένος ως ΠΕ19) αλλά επιμορφωτής! Λες και η Πληροφορική δεν είναι μάθημα αλλά "2-3 ώρες σεμινάριο" ! Το ίδιο, "επιμορφωτής ΤΠΕ", δηλώνει και ο Πρόεδρος της εν λόγω Ένωσης ( http://arsinformatica.sch.gr/dimoula.htm).
Προσπάθησα να δημοσιεύσω ένα σχετικό σχόλιο στο ιστολόγιο της ΠΕΚΑΠ, αλλά (αν και δεν ήμουν ούτε αγενής, ούτε χυδαίος, ούτε υβριστικός, ούτε -ελπίζω- γελοίος) μου αρνήθηκαν το "διαδικτυακό βήμα" τους. Γιατί; Επειδή έξυνα παλιές πληγές της Πληροφορικής στην εκπαίδευση. Εκ μέρους του Δ.Σ. της ΠΕΚΑΠ έλαβα μάλιστα το ακόλουθο e-mail: 

Αγαπητέ συνάδελφε, Φώτη

 

Σε σχέση με τα θέματα που θίγεις στα σχόλια που έκανες στο blog της ΠΕΚΑΠ, έχω, και εκ μέρους του ΔΣ της ΠΕΚΑΠ, να σου απαντήσω τα εξής:


1) Το blog αυτό έχει δημιουργηθεί για να προωθεί τα θέματα που απασχολούν σήμερα την Πληροφορική και τους Πληροφορικούς στην Δ.Ε. Φτιάχτηκε με σκοπό να συσπειρώσει όλους τους ΠΕ19-ΠΕ20 και όχι να τους διχάσει.

 

2) Η ΠΕΚΑΠ, από τότε που ιδρύθηκε και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, δρα ενωτικά, κοιτώντας στο μέλλον της Εκπαίδευσης γενικά και της Πληροφορικής ιδιαίτερα. Δεν μας απασχολεί το παρελθόν, δεν νομίζουμε ότι αναμασώντας διαρκώς θέματα και ζητήματα που έχουν λυθεί εδώ και 10-15 χρόνια θα κερδίσουμε τίποτα. Πιθανόν να είναι δουλειά των ιστορικών του μέλλοντος να αποφανθούν αν ότι έγινε, έγινε καλώς ή όχι και αν έπρεπε να κατοχυρωθεί η Πληροφορική ως ανεξάρτητο γνωστικό αντικείμενο σε όλα τα σχολεία και τύπους σχολείων της Δ.Ε., μια συγκεκριμένη και συγκυριακά ευνοϊκή στιγμή...

 

3) Σε κάθε περίπτωση, αν σε απασχολεί τόσο πολύ το θέμα που θίγεις και όχι τόσο π.χ. η επίθεση που δέχεται ο κλάδος μας και οι 7.500 συνάδελφοι ΠΕ19-ΠΕ20 της Δ.Ε., μπορείς να φτιάξεις και εσύ ένα Blog και να καλέσεις σε διάλογο όσους επίσης τους απασχολεί το θέμα. Είναι νομίζουμε πιο δημοκρατικό αυτό.

 

Σε ευχαριστούμε πάντως, έστω και για την ανάγνωση των θεμάτων που βάζουμε και σε καλούμε εσένα και όποιο φορέα Πληροφορικής θεωρείς άμεμπτο, από κοινού να αντιμετωπίσουμε τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμικά (και όχι εκ παρθενογένεσης) κατοχυρωμένος κλάδος των εκπαιδευτικών της Πληροφορικής ΠΕ19-ΠΕ20.

[..............] 

ΥΣ. Αν και αυτό δεν σημαίνει τίποτα, όσο θυμάμαι δεν υπήρχε συνάδελφος στο ΔΣ της ΠΕΚΑΠ με το μεταπτυχιακό που αναφέρεις. Πιθανόν να μη θυμάμαι καλά. Υπήρχαν και υπάρχουν πάντως συνάδελφοι στο ΔΣ που διδάσκουν Πληροφορική στην ΔΕ από το 1984, από το 1986, το 1988 κλπ

-------------------------------------------------------------------------------------------

 (σχόλιο δικό μου: Το 1984, 86, 88 πού διδασκόταν Πληροφορική ; Στην Καρδίτσα που ζω πάντως ΔΕΝ διδασκόταν.

Και αν εγώ είχα π.χ. διδάξει Χημεία το 1986 ,θα με διορίζανε Χημικό σε Λύκειο το 1996 ;)

------------------------------------------------------------------------------------------


Εν πάσει περιπτώσει:

Τί καταλαβαίνω εγώ από τα παραπάνω; 
Ότι εκείνοι που διορίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '90 ως μόνιμοι καθηγητές Πληροφορικής ΧΩΡΙΣ πτυχίο Πληροφορικής σε θέσεις ανέργων πτυχιούχων Πληροφορικής τώρα μας λένε να "κοιτάμε το μέλλον" και να ξεχάσουμε την τεράστια αδικία που ΌΛΟΙ ΑΥΤΟΊ οι : Θεολόγοι, Γυμναστές, Φιλόλογοι, Μαθηματικοί, Χημικοί, Ιχθυολόγοι (ναι, Ιχθυολόγοι) διαπράξανε σε βάρος τόσο των μαθητών  της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης, όσο και των δικών μας συναδέλφων Πληροφορικών. !
Και προσωπικά μου μιλάνε για Δημοκρατία οι ίδιοι που με φιμώσανε διαδικτυακά !
Κάτι τέτοια μου θυμίζουν έναν θείο μου. Είχε αδελφό που τον σκοτώσανε άοπλο στον Εμφύλιο και ο ίδιος είχε κάνει τότε στις φυλακές της Κέρκυρας. Όταν κάποτε πρωτοάκουσε τα περί "εθνικής συμφιλίωσης" είχε πεί: "Μου ζητάνε να ενωθώ με 'κείνους που σκοτώσανε τον αδελφό μου και με κλείσανε φυλακή: Αν ήμουνα πολύ καλός Χριστιανός θα το έκανα. Αλλά -δυστυχώς- ΔΕΝ είμαι τόσο καλός Χριστιανός"!
Οι της ΠΕΚΑΠ μιλάνε για: "θέματα που έχουνε λυθεί εδώ και 10-15 χρόνια". Πώς αλήθεια έχουνε λυθεί ? Οι (ΠΕ19-20) Χημικοί-Ωκεανογράφοι δεν διδάσκουν ακόμη Πληροφορική στα σχολεία ; Με αυτούς πρέπει να "συσπειρωθώ" ? Αν είναι έτσι, έχω κι εγώ φίλους Πληροφορικούς που δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα για 1000 Ευρώ τον μήνα και ξέρουνε πολύ καλά Μαθηματικά. Γιατί να μην τους διορίσουν ως Μαθηματικούς π.χ. σε Γυμνάσια ; 
Για το "μέλλον της εκπαίδευσης" μιλάω !!! :-)
Ήλπιζα ότι η εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ θα αναδείκνυε το πρόβλημα των "πιστοποιήσεων" που τείνουν να γίνουν ισοδύναμες με πτυχία Πληροφορικής και θα θύμιζε σε κάποιους τις έννοιες "ισονομία" και "αξιοπρέπεια", αλλά αντιθέτως τους όπλισε με περίσσιο θράσσος !
Ας μην φανταστούν όμως ποτέ οι κάθε λογής "αλεξιπτωτιστές" της Πληροφορικής ότι ΔΕΝ έχουμε μνήμη! Και ως γνωστόν, όσο και να προσπαθήσει κανείς, το InterNet δεν "καταλαβαίνει" από λογοκρισία.




Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Συμμετοχή στην προσφυγή κατά των Υπουργικών Αποφάσεων για τις αναθέσεις μαθημάτων της 17ης Σεπτεμβρίυο 2008

Καλούμε όλους τους συναδέλφους Πληροφορικούς που είναι διορισμένοι ως μόνιμοι, αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί στους κλάδους ΠΕ19 και ΠΕ20 καθώς και τους εγγεγραμμένους Πληροφορικούς στους πίνακες αναπληρωτών των ίδιων κλάδων που δεν έχουν ακόμη προσληφθεί, να συμμετέχουν στις δικαστικές κινήσεις που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας(ΕΠΕ) σε συνεργασία με το Σύλλογο Τεχνολόγων Μηχανικών Πληροφορικής (ΣΤΕΜΠ) συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα για την υποβολή των στοιχείων των ενδιαφερομένων.

Ο Υφ. Παιδείας Λυκουρέντζος δεν ανακαλεί τις αναθέσεις - Συμπαιγνία ΟΛΜΕ-ΥΠΕΠΘ για κατευνασμό των Πληροφορικών - Να αντιδράσουμε σε όλα τα επίπεδα

Σε χθεσινή (2/10/2008) ανακοίνωση της ΟΛΜΕ http://olme-attik.att.sch.gr/files/annolme/enim021008.pdf το ΔΣ της ενημερώνει σχετικά με συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Λυκουρέντζο για διάφορα θέματα. Ο Υφυπουργός, λέει το ΔΣ της ΟΛΜΕ, δεν ανακαλεί τις αποφάσεις περί αναθέσεων αλλά δηλώνει ότι θα γίνει νέα ρύθμιση από του χρόνου και περιμένει προτάσεις μέχρι τον Δεκέμβρη. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η συνάντηση ΟΛΜΕ-Υφυπουγού έγινε στις 29 Σεπτεμβρίου ενώ η ανακοίνωση βγήκε στις 2 Οκτωβρίου! 3 μέρες τι έκανε η ΟΛΜΕ; Μήπως επιχειρεί να κατευνάσει τις τεράστιες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας;

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, με απόφαση του ΔΣ της θα προχωρήσει μέχρι αύριο στην ανακοίνωση για την προσφυγή και ασφαλιστικά μέτρα δημοσιοποιώντας και φόρμα συλλογής στοιχείων ώστε να συμμετάσχουν τα μέλη και δυνάμει μέλη της ΕΠΕ που υπηρετούν στον ΠΕ19. Σε συνεργασία με το ΣΤΕΜΠ θα καλυφθούν και οι πτυχιούχοι ΤΕΙ Πληροφορικής που υπηρετούν στον ΠΕ20.

Θα χρειαστεί η βοήθεια όλων ώστε να φτάσει η πληροφορία και στον τελευταίο Πληροφορικό καθηγητή δευτεροβάθμιας και να συμμετέχουν μαζικά στην προσφυγή όλοι. Ενδεχομένως να απαιτηθεί και η κατάθεση προσωπικών αιτήσεων προς τον Υπουργό προκειμένου να ζητηθεί με μαζικό και επίσημο τρόπο η ανάκληση της απόφασης δεδομένου ότι η όποια φραστική στήριξη εκ μέρους της ΟΛΜΕ δεν φαίνεται να είναι αρκούντως αποφασιστική και μαχητική ώστε να πεισθεί η πολιτική ηγεσία. Στο παρελθόν η ΟΛΜΕ είχε συνταχθεί με τα κυκλώματα των σεμιναρίων εναντίον των Πληροφορικών και φαίνεται ότι οι σχέσεις αυτές με τα αδιαφανή (και αναβαθμισμένα πλέον) κυκλώματα εμπορευματοποίησης της Πληροφορικής Παιδείας καλά κρατούν... Για του λόγου το αληθές δείτε τα:
http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=59
http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=130

Με βάση και την εμπειρία του παρελθόντος, η οποιαδήποτε δικαστική ενέργεια δεν πρέπει να θεωρείται πανάκεια. Πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται από περαιτέρω ενίσχυση του πολιτικο-συνδικαλιστικού αγώνα. Μόνον έτσι διασφαλίζεται η τελική επιτυχία.

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ενεργοποιηθούν οι Πληροφορικοί ώστε να υπάρξουν αποφάσεις από τις τοπικές ΕΛΜΕ ότι δεν εφαρμόζεται η απόφαση (όπως έχει γίνει για παράδειγμα με τις αποφάσεις προγραμματισμού που βγήκαν το καλοκαίρι) αλλά και ευρύτερη ενημέρωση των συναδέλφων, τοπικών κοινωνιών, βουλευτών κ.λ.π.