Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Η ΕΛΜΕ Καρδίτσας για το "Νέο Σχολείο"

Καρδίτσα 21/ 10 / 2010
ΕΛΜΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 3 ΠΡΟΣ: Υπουργό Παιδείας
ΤΗΛ. : 2441026197 – 27646 ΟΛΜΕ
FAX : 2441026197 Σχολεία Νομού
ΚΟΙΝ: ΜΜΕ



ΘΕΜΑ: ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


Τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο για το σχέδιο δράσης που επεξεργάζεται το Υπουργείο Παιδείας, αναφορικά με το πρόγραμμα σπουδών του Γενικού Λυκείου που αναμένεται να εφαρμοστεί από το σχολικό έτος 2013-14, προκαλούν προβληματισμό στην εκπαιδευτική κοινότητα σχετικά με τις αλλαγές που προγραμματίζονται στην εκπαίδευση γενικότερα αλλά και για το μέλλον των διαφόρων ειδικοτήτων στο «νέο» αυτό σχολείο.
Είναι αδιανόητο στην παρούσα διεθνή συγκυρία να εξαφανίζονται μαθήματα που στηρίζουν τις νέες Τεχνολογίες όπως για παράδειγμα το μάθημα της Πληροφορικής. Υπάρχουν βέβαια αρκετά ερωτηματικά σχετικά με το ρόλο που θα παίζουν σε αυτό το «νέο» σχολείο, μαθήματα και ειδικότητες που στηρίζουν αυτή τη στιγμή τον κορμό της ελληνικής εκπαίδευσης.
Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Καρδίτσας αφουγκραζόμενο τις ανησυχίες του κλάδου ζητά από την υπουργό Παιδείας και τους από τους υπευθύνους που προωθούν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους σχετικά με τι ακριβώς αλλαγές προγραμματίζονται στην εκπαίδευση και να θέσει αυτές τις αλλαγές σε ανοιχτή διαβούλευση με την κοινωνία.



Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΑΠΠΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Πληροφορικής Απάνθισμα - Μια πρωτοβουλία για να υπάξει, επιτέλους, Πληροφορική Παιδεία στον τόπο μας

Στη χαραυγή της Βιομηχανικής Επανάστασης, τον καιρό του Διαφωτισμού, ο Ρήγας Βελενστινλής γράφει το "Φυσικής Απάνθισμα" προσπαθώντας να δώσει ένα πρακτικό εγχειρίδιο μόρφωσης στους υπόδουλους. Στο βιβλίο αυτό επιχειρεί με πρωτοποριακό και ιδιαίτερα επίκαιρο παιδαγωγικό τρόπο να αφυπνίσει πνευματικά και να προετοιμάσει τον Αγώνα για την Ελευθερία.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν ο Ρήγας ήταν σήμερα κοντά μας θα είχε ήδη κυκλοφορήσει το "Πληροφορικής Απάνθισμα" σε μια προσπάθεια εξόδου της χώρας από τα εθνικά, πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα που εδραιώνουν την εξάρτησή της από τις Μεγάλες Δυνάμεις και την καθιστούν μια χώρα εξάρτημα του περιφερειακού τουρκικού ιμπεριαλισμού.

Δυστυχώς, ο Ρήγας δεν είναι εν ζωή. Είμαι όμως βέβαιος ότι εκεί που βρίσκεται περιμένει το έργο του να βρει συνεχιστές που θα μπορέσουν να δουν τη στενή σχέση μεταξύ Πληροφορικής Παιδείας και Εθνικής Ανεξαρτησίας. Τη στενή σχέση ανάμεσα στην Επιστημονική Αφύπνιση του λαού μας και την επιβίωση του Ελληνισμού στο σύγχρονο κόσμο ως ιστορικής και πολιτισμικής οντότητας. Έχουμε χρέος να σκύψουμε πάνω σε αυτή την Επαναστατική Κληρονομιά και να κάνουμε οδοδείκτη των προσπαθειών μας τις Ιδέες και τα Ιδανικά εκείνων στους οποίους χρωστούμε την υπόστασή μας.

Σας καλούμε όλες και όλους να συμβάλλετε κι εσείς στο συλλογικό Έργο που ξεκινά σήμερα για μια καίρια και αποτελεσματική μορφωτική παρέμβαση στο Ελληνικό Εκπαίδευτικό Σύστημα. Έργο αφιερωμένο στο Ρήγα και κάθε άνθρωπο που συλλογάται σωστά γιατί συλλογάται ελεύθερα...

Δημοσιεύματα και κείμενα προσωπικά και φορέων με αφορμή το σχέδιο για αφανισμό της Πληροφορικής από το Λύκειο

Δίνουμε στη συνέχεια τους συνδέσμους όπου προσπαθήσαμε να περιλάβουμε ό,τι έχει βγει μέχρι τώρα χωρίς να παραλείψουμε τίποτε. Εξάλλου ο καθένας κρίνεται όχι μόνο από αυτά που λέει αλλά και από αυτά που κάνει...

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ Α΄, Β΄ ΚΑΙ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

Νέο Σχολείο: Πρώτα ο μαθητής (του υπουργείου παιδείας)

Δελτίο Τύπου ( 07/10/2010) του Υπουργείου (Με αφορμή τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στον Τύπο...)

Συνέντευξη εξ Αμερικής (της Άννας Διαμαντοπούλου)

Τι είπε η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου στη συνέντευξή της στη ΝΕΤ για τις αλλαγές στην εκπαίδευση

Παρουσίαση της ψηφιακής διάστασης του Νέου Σχολείου από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Παρουσίαση: Το «ψηφιακό σχολείο» αρχίζει να μπαίνει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

http://digitalschool.ypaideias.gr/ (δοκιμαστική λειτουργία)

------------------------

Συλλογή υπογραφών, απευθύνεται σε κάθε πολίτη

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ (facebook)

Κινητοποιήσεις Πληροφορικών

"Σχετικά με το σχεδιασμό του Νέου Σχολείου" (Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας)

Δελτίο Τύπου: Σχετικά με το σχεδιασμό του Νέου Σχολείου - Ανάγκη καθιέρωσης της Πληροφορικής ως υποχρεωτικό μάθημα Γενικής Παιδείας σε όλες τις τάξεις του Λυκείου (Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας)

Πληροφορική παντού... και πουθενά...: (του Βασίλη Κοντογιάννη)

Άλλο πράγμα ο χειρισμός υπολογιστών και άλλο πράγμα η επιστήμη της πληροφορικής (του Βασίλη Χρυσοχοΐδη - Προέδρου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Ν. Φλώρινας)

Προτάσεις της ΕΠΕ για την Πληροφορική Παιδεία

Δελτίο τύπου για το μάθημα της ΑΕΠΠ

Προτάσεις για το μάθημα της ΑΕΠΠ

Μετατάξεις εκπαιδευτικών ΠΕ19-20

------------------------

Η θέση της Π.Ε.ΚΑ.Π. σχετικά με το «σχέδιο» για την Πληροφορική στο Νέο Λύκειο

Συλλογή υπογραφών από ΠΕΚΑΠ: "Διαμαρτυρία για το σχέδιο προγράμματος στο Λύκειο"

Θέλω η Πληροφορική να διδάσκεται στο Λύκειο (ΠΕΚΑΠ - facebook)

20η Οκτωβρίου: ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ «για την Πληροφορική στην Εκπαίδευση»

----------------

Θέση Συμβούλων Πληροφορικής για το Νέο Σχολείο

Σύλλογος Καθηγητών Πληροφορικής Δυτικής Κρήτης: Ανοικτή επιστολή προς την υπουργό Παιδείας για το "νέο Λύκειο"

Περί του "σχεδίου" για το νέο λύκειο (του Κυριάκου Πατριαρχέα - Ο Κόσμος του Επενδυτή, 9-10-2010)

Αν δεν σπείρεις δεν θερίζεις (του Ηλία Μαργαριτίδη)

Εις βάρος των μαθητών η κατάργηση του μαθήματος της Πληροφορικής στο νέο Λύκειο (diorismos.gr)

Η θέση της Π.Ε.ΚΑ.Π. σχετικά με το «σχέδιο» για την Πληροφορική στο Νέο Λύκειο (στο: Υφυπουργός Ιωάννης Πανάρετος)

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Η Πληροφορική γεννήθηκε στην Ελλάδα - Όσοι καταργούν την Πληροφορική καταργούν την Ελλάδα

Σε συζήτηση στη λίστα μελών της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θωμάς Μαυροφίδης, σχολιάζοντας τη συνέντεξη της Υπουργού Παιδείας στη Silicon Valey, τόνισε:

"H αλγοριθμική σκέψη, αν και σαν όρος προέρχεται από την Αίγυπτο, προέρχεται απευθείας από την αρχαία Ελλάδα, με την προσήλωσή τους στην έννοια της "απόδειξης". Αποτελεί τον πυρήνα της δυτικής επιστημονικής σκέψης και διαπερνά τα πάντα, από Φιλοσοφία και Σημειωτική, μέχρι Βιολογία και Γενετική. Ακόμα κι οι αμφισβητήσεις αυτής της μεθοδολογίας, γίνονται αποδεκτές μόνο χρησιμοποιώντας την κατάλληλα.

Η στοιχειώδης αυτή αλήθεια, δείχνει απλώς ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν στηρίζεται σε κανένα επιστημονικό υπόβαθρο όταν εξαγγέλλει αυτά που εξαγγέλλει, και καθιστά τα πράγματα εξαιρετικά επικίνδυνα για τις επόμενες γενιές Ελλήνων. Συμφωνώ με το υπουργείο για την ανάγκη αναβάθμισης της διδασκαλίας της γλώσσας, αλά είναι εκπληκτικό πώς τους διαφεύγει η διδασκαλία της βασικής γλώσσας, δηλαδή της Πληροφορικής. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι Πληροφορικοί είμαστε οι φιλόλογοι των Μαθηματικών και της Λογικής (=Φιλοσοφία) κι είναι ανησυχητικό ότι η Υπουργός το αγνοεί. Αν το αγνοούσαν άλλοι θα ήταν ίσως αδιάφορο, αλλά η υπουργική άγνοια συνήθως οδηγεί σε κοινωνική άγνοια..."

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕ Νεκτάριος Μουμουτζής, συνεχίζοντας το διάλογο επεσήμανε:

"Η Πληροφορική δεν είναι η "νεότερη επιστήμη". Ως μεθοδολογία (εργαλεία, υπολογιστές γενικού σκοπού, δεν υπήρχαν ακόμη) εμφανίζεται όταν, στα παράλια της Ιωνίας, γεννιέται η πρώτη μορφή συστηματικής θεμελίωσης της ανθρώπινης γνώσης με τους φυσικούς φιλοσόφους. Όταν η φυσική γλώσσα εγκαταλείπει την εγγενή ασάφεια και πλαστικότητα της αμφισημίας και της πολυσημίας και αναδεινύεται σε εργαλείο ακριβούς καταγραφής και μονοσήμαντης μετάδοσης της λογικά επεξεργασμένης εμπειρίας. Εκείνοι που δεν θέλουν τα Ελληνόπουλα να μάθουν να χειρίζονται τον "αυστηρό λόγο" της Πληροφορικής, θέλουν να τα αποκόψουν από την μακραίνωνη παράδοση που λέγεται Επιστήμη και γεννήθηκε σε αυτό τον τόπο. Έλληνας δεν γεννιέσαι. Γίνεσαι. Σπουδάζοντας στο σχολείο του Λόγου και της Επιστήμης. Το σχολείο αυτό στην Ιωνία του 6ου π.χ. αιώνα ονομάζονταν (Φυσική) Φιλοσοφία, σήμερα ονομάζεται Πληροφορική. "

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της Πληροφορικής από το Νέο Λύκειο

Με μεστά και εμπεριστατωμένα κείμενα αντιδρά ο κόσμος της Πληροφορικής στην πρόκληση που δέχτηκε από το Υπουργείο Παιδείας με το σχέδιο που εντέχνως διέρρευσε και στο οποίο απουσιάζουν παντελώς τα μαθήματα Πληροφορικής από το Νέο Λύκειο.

Ο Σύλλογος Καθητητών Πληροφορικής Δυτικής Κρήτης, σε επιστολή του προς την Υπουργό Παιδείας, επισημαίνει ότι "... σε μια εποχή που ευαγγελιζόμαστε το ψηφιακό σχολείο, εισάγουμε διαδραστικούς πίνακες στην διδασκαλία, εξαγγέλλουμε το ψηφιακό βιβλίο και τίθεται πανευρωπαϊκά ο στόχος της γεφύρωσης του ψηφιακού χάσματος, δεν μπορεί να υπάρξει Λύκειο που να μην εισάγει τον μαθητή στην επιστήμη της πληροφορικής."

Οι 20 Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής, σε παρέμβασή τους, προτείνουν την ύπαρξη αυτόνομης ομάδας μαθημάτων Πληροφορικής στο Νέο Λύκειο τονίζοντας ότι "Ο στόχος της πολιτείας για τη δημιουργία του ψηφιακού σχολείου που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών της ψηφιακής εποχής, της ηλεκτρονικής δημοκρατίας και της δια βίου μάθησης απαιτεί την ολοκληρωμένη και αυτοδύναμη ύπαρξη γνωστικών αντικειμένων Πληροφορικής για τους μαθητές όλων των βαθμίδων. Τα γνωστικά αντικείμενα αυτά αναπτύσσουν την ικανότητα κατανόησης και επίλυσης πραγματικών προβλημάτων."

Τέλος, η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, με δελτίο τύπου που εξέδωσε, ζητά "τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για ένταξη ενός σύγχρονου 4ώρου μαθήματος Πληροφορικής σε όλες τις τάξεις του Νέου Λυκείου ως μαθήματος Γενικής Παιδείας"

Σε εξέλιξη βρίσκεται και ηλεκτρονικό δημοψήφισμα το οποίο απευθύνεται σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και κάθε πολίτη που στηρίζει την προσπάθεια ένταξης της Πληροφορικής στα υποχρεωτικά μαθήματα Γενικής Παιδείας.

Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται τοπικές συνελεύσεις Πληροφορικών σε όλη τη χώρα οι οποίες καταγράφονται στον επόμενο χάρτη Google από τον οποίο μπορούν να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι για να συμμετέχουν στις συνελεύσεις της περιοχής τους.


Προβολή Τοπικές συνελεύσεις για το μέλλον της Πληροφορικής στο Νέο Σχολείο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Κινητοποίηση για αποτροπή του αφανισμού της Πληροφορικής από το Λύκειο

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Για την αποτροπή του σχεδιαζόμενου αφανισμού της Πληροφορικής από το Νέο Λύκειο, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΕ εξέδωσε εγκύκλιο προς τα μέλη και τα τοπικά παραρτήματα της Ένωσης που βρίσκεται αναρτημένη στη διεύθυνση http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=430 .

Από το διεύθυνση http://www.epe.org.gr/various/Egkyklios_01_PlhroforikhStoNeoSxoleio_2010_09_27.pdf μπορείτε να κατεβάσετε το κείμενο που κατατέθηκε ήδη στο Υπουργείο Παιδείας και περιέχει τις λεπτομερείς προτάσεις μας για την Πληροφορική Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και τη διά βίου μάθηση.

Σας καλούμε να μεριμνήσετε για τον άμεσο ορισμό τοπικών συνελεύσεων στην περιοχή σας και την ενημέρωση των συναδέλφων με κάθε πρόσφορο μέσο καθώς και την επισήμανση του τόπου και της ημερομηνίας και ώρας διεξαγωγής της στο χάρτη Google που έχει δημιουργηθεί.

Προωθήστε το παρόν μήνυμα σε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα Πληροφορικό που γνωρίζετε.


Εκ μέρους του ΔΣ της ΕΠΕ
Ο Γενικός Γραμματέας
Νεκτάριος Μουμουτζής

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Επιστολή της ΕΠΕ στο Υπ. Παιδείας σχετικά με τον επιχειρούμενο αφανισμό της Πληροφορικής από το Λύκειο

ΠΡΟΣ:
Κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

KOIN:
Κυρία Φώφη Γεννηματά, Αναπλ. Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
Καθ. Ιωάννη Πανάρετο, Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
Καθ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
Καθ. Βασίλειο Κουλαϊδή, Γ. Γραμματέα Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
Βουλευτές Ελληνικού Κοινοβουλίου
Συλλόγους και Γραμματείες Τμημάτων Πληροφορικής Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα των ΑΕΙ (βλ. πίνακα τμημάτων Πληροφορικής που συνοδεύει την παρούσα επιστολή)
Μέσα Ενημέρωσης

ΘΕΜΑ:
“Σχετικά με το σχεδιασμό του Νέου Σχολείου”

Αθήνα, 05/10/2010

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

Σε πρόσφατη ανάρτηση έγκυρου δικτυακού τόπου με θέματα εκπαίδευσης, διαβάσαμε ένα προσχέδιο με το περίγραμμα του οδηγού σπουδών για τις τρεις τάξεις του Γενικού Λυκείου στο project που το Υπουργείο Παιδείας τιτλοφορεί “Νέο Σχολείο” (http://www.alfavita.gr/artro.php?id=10850). Με έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι απουσιάζει παντελώς η διδασκαλία της επιστήμης (discipline) της Πληροφορικής και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου. Προκειμένου να προφυλάξουμε την Πολιτεία και την ελληνική νεολαία από τις επιζήμιες συνέπειες ενός τέτοιου πολιτικού ατοπήματος, σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή ζητώντας την άμεση αναθεώρηση τυχόν αποφάσεων και την ένταξη της Πληροφορικής στα υποχρεωτικά μαθήματα Γενικής Παιδείας σε αρμονία με τη γενικότερη Κυβερνητική πολιτική που αφορά την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική.

Θα σας είναι γνωστό ότι η ιστορική εποχή που διανύουμε έχει χαρακτηριστεί ως η “Εποχή της Πληροφορίας” (Information Era. Μ' αυτόν τον τρόπο, οι σύγχρονοι ιστορικοί επέλεξαν να τονίσουν ότι η ευελιξία με την οποία ένα Έθνος χειρίζεται την Πληροφορία, αποτελεί κριτήριο για την ίδια του την επιβίωση. Όροι όπως “Υψηλή Ψηφιακή Στρατηγική”, “Ψηφιακός Αλφαβητισμός”, “Ψηφιακή Σύγκλιση”, “Πληροφορική Παιδεία” κυριαρχούν σε πρωτοσέλιδα ηλεκτρονικών και όχι μόνο ΜΜΕ καθώς και σε εμβριθείς μελέτες και ακαδημαϊκές διατριβές. Ήδη στις αναπτυγμένες χώρες οι όροι “αναλφαβητισμός” και “ψηφιακός αναλφαβητισμός” είναι πλέον ταυτόσημοι.

Είναι, πιστεύουμε, αδιανόητο στην παρούσα διεθνή συγκυρία να εξαφανίζονται τα μαθήματα Πληροφορικής από το Νέο Σχολείο τη στιγμή, μάλιστα, που το ζητούμενο είναι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμισή τους, ώστε η νεολαία της πατρίδας μας να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και να μη συνθλιβεί στις συμπληγάδες της παγκοσμιοποίησης συμπαρασύροντας τη Χώρα και το Λαό μας στην Άβυσσο της Ψηφιακής Αμάθειας. Είναι δε άκρως αντιφατικό να εισάγεται η Πληροφορική ήδη από την πρώτη τάξη του δημοτικού και να εξαφανίζεται από το Λύκειο, όπου θα έπρεπε να ολοκληρώνεται η εγκύκλιος πληροφορική παιδεία και να προετοιμάζονται οι νέοι μας για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών είτε άμεσα, με την είσοδό τους στον επαγγελματικό στίβο, είτε με την απόκτηση της αναγκαίας πληροφορικής κουλτούρας για την επιτυχή συνέχιση των σπουδών τους. Αναμένουμε από όλα τα κόμματα και από την Κυβέρνηση να ανταποκριθούν στις ευθύνες που δημιουργούν οι δηλώσεις περί “Κοινωνίας της Πληροφορίας” και “Ψηφιακής Στρατηγικής” καθώς και η διαρκώς επαναλαμβανόμενη αναγνώριση από όλους της εξέχουσας σημασίας των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την ανάπτυξη της Χώρας. Αναμένουμε και από Εσάς προσωπικά Κυρία Υπουργέ, να υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις σας για τον επόμενο μεγάλο εθνικό στόχο για το 2020 να γίνει η Ελλάδα μία από τις 10 πρώτες στον κόσμο στην Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες”, όπως τον διατυπώσατε ήδη από τις 28 Μαρτίου 2005 σε ημερίδα της ΕΕΤΤ για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=211) ενώπιον όλων των εκπροσώπων του κλάδου Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Ζητούμε τη δέσμευσή σας για ένταξη ενός σύγχρονου 4ώρου μαθήματος Πληροφορικής σε όλες τις τάξεις του Νέου Λυκείου ως μαθήματος Γενικής Παιδείας μαζί με τα Νέα Ελληνικά, τα Αγγλικά και τη Φυσική Αγωγή. Το αίτημα αυτό είναι αίτημα των καιρών και όχι αίτημα ενός επαγγελματικού κλάδου. Η Χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο. Είτε θα προχωρήσει μπροστά αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα είτε θα βρεθεί στο “χρονοντούλαπο της Ιστορίας”.

Είμαστε στη διάθεσή σας για λεπτομερή τεκμηρίωση της αναγκαιότητας υιοθέτησης της πρότασής μας, αν και πιστεύουμε ότι είναι αυτονόητη για πρόσωπα όπως Εσείς με πολύχρονη θητεία στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και με άμεση γνώση των διεθνών τάσεων και εξελίξεων.

Αναμένοντας τις αποφάσεις σας, επισημαίνουμε ότι με χαρά θα συμμετείχαμε στην προσπάθεια διαμόρφωσης του αναλυτικού προγράμματος για το προτεινόμενο μάθημα ώστε και τις διεθνείς τεχνολογικές εξελίξεις να ενσωματώνει και σε θεμελιώδεις γνώσεις που δεν απαξιώνονται με το χρόνο να εστιάζει.



Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου
της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας