Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Όχι άλλα ψέματα όχι άλλες “ψηφιακές ” απάτες - Ελευθερώστε την Πληροφορική

Η υπουργός παιδείας συχνά κάνει δηλώσεις για το νέο Λύκειο που ετοιμάζει. Μεταξύ των άλλων ανακοίνωσε και την κατάργηση των μαθημάτων πληροφορικής. Η δικαιολογία είναι ότι το νέο σχολείο θα είναι ψηφιακό δηλαδή θα χρησιμοποιούν υπολογιστές για τη διδασκαλία κάποιων μαθημάτων. Η απόφαση αυτή έχει και “ψευτοεπιστημονική” τεκμηρίωση: Αντιλαμβάνονται, λένε, την πληροφορική ως εργαλείο και όχι ως επιστήμη που χρειάζεται να τη σπουδάσουμε, και γι´ αυτό καταργούν τα μαθήματα Πληροφορικής! Απομένει και η κατάργηση της διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας, μόλις αντιληφθεί η υπουργός μας και τα ελληνικά ως απλώς ένα εργαλείο για τη διδασκαλία όλων των μαθημάτων!

Μας λένε ότι φτιάχνουν το “νέο ψηφιακό σχολείο” και καταργούν τα μαθήματα πληροφορικής! Μας λένε ότι στο “νέο λύκειο” οι μαθητές θα έχουν περισσότερες επιλογές αλλά τους παίρνουν ακόμα και τις επιλογές που έχουν τώρα!

Δεν είναι η πρώτη φορά που ζούμε τον παραλογισμό και τη διαστροφή σε όσα αποφασίζει και μας επιβάλλει το υπουργείο παιδείας.

Εμείς οι καθηγητές Πληροφορικής λέγαμε και λέμε:

Η Πληροφορική είναι γνώση. Αυτοί απαγορεύουν τη διδασκαλία της στο Λύκειο.

Η Πληροφορική είναι ελευθερία. Αυτοί επιβάλλουν σε σχολεία και υπηρεσίες τη χρήση λογισμικού κλειστού κώδικα, παραδίνοντας ανεξέλεγκτες εξουσίες στις εταιρείες που έχουν αποκλειστική πρόσβαση το λογισμικό αυτό.

Η Πληροφορική είναι δώρο. Αυτοί επιβάλλουν στα σχολεία, και τις υπηρεσίες του υπουργείου την αγορά εμπορικού λογισμικού, αντί για το αντίστοιχο δωρεάν.

Η Πληροφορική έρχεται να εμπλουτίσει την εμπειρία μας όχι να τη φτωχύνει. Αν το ποντίκι και το πληκτρολόγιο αντικαταστήσει το βιβλίο, το μολύβι, το πινέλο, το μικροσκόπιο, την μπάλα το ψηφιακό σχολείο θα είναι φτωχό και μίζερο. Οι υπολογιστές πρέπει να συμπληρώνουν τις βιβλιοθήκες και τα εργαστήρια των άλλων μαθημάτων π.χ. της φυσικής της χημείας, των εικαστικών, της μουσικής. Δεν μπορούν και δεν πρέπει να τα υποκαθιστούν.

Η Πληροφορική είναι εφόδιο για τους νέους. Αυτοί την κάνανε μέσο αφαίμαξης της ελληνικής οικογένειας επιβάλλοντας με νόμο στους νέους, και ιδίως στους ανέργους, την αγορά πιστοποιητικών χρήσης υπολογιστών από ιδιωτικές εταιρίες- παραρτήματα ξένων πολυεθνικών.

Η Πληροφορική δεν είναι άκριτη αγορά εξοπλισμού. Πρώτα η υγεία και μετά η τεχνολογία. Αυτοί αγοράζουν φορητούς υπολογιστές (λάπτοπ) και ασύρματα δίκτυα ακόμα για τα δημοτικά, περιφρονώντας τις αρχές της εργονομίας και την θεμελιώδη αρχή της προφύλαξης, διακινδυνεύοντας χωρίς λόγο την υγεία των μαθητών.

Η Πληροφορική είναι επικοινωνία. Αυτοί σχεδιάζουν συστήματα φακελώματος των μαθητών: βαθμολογία, απουσίες, υγεία, διαγωγή, διεύθυνση, τηλέφωνα, πληροφορίες για τους γονείς τους. Κάθε μαθητής θα έχει λεπτομερή ψηφιακό φάκελο στο Υπουργείο Παιδείας όπου θα καταγράφεται όλη η πορεία του από το νηπιαγωγείο ως το Λύκειο! Αυτά υλοποιεί μεταξύ άλλων το πρόγραμμα e-school που ήδη, με υπουργική απόφαση, έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στα δημοτικά τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας μας χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι μαθητές και οι γονείς τους!

Μυστικές επιτροπές, κρυμμένοι στα γραφεία τους, παζαρεύουν, τα συμφωνούν μεταξύ τους και “σχεδιάζουν” το νέο σχολείο. Ύστερα στήνουν πανυγήρια και συνεντεύξεις, υπαγορεύουν δημοσιεύματα για να μας πείσουν ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό της Παιδείας.

Εμείς λέμε: Οι μέθοδοι τους είναι πολύ παλιές. Μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω. Καταστρέφουν ότι τόσα χρόνια με τη δουλειά μας και τα χρήματα μας έχει φτιαχτεί.

Εμείς οι καθηγητές Πληροφορικής δεν θα πάψουμε να λέμε την αλήθεια.

Ξέρουμε ότι η Πληροφορική δεν είναι το μόνο πεδίο που συμβαίνουν αυτά.

Περιμένουμε και τους άλλους να μιλήσουν αληθινά για να ενώσουμε τις φωνές μας.

Συμμετέχουμε στην απεργία πανελλαδική απεργία των δασκάλων και καθηγητών στις 22 -23 Φεβρουαρίου.

Λέμε:

Όχι στην κατάργηση των μαθημάτων Πληροφορικής.

Όχι στην κοροϊδία του ψηφιακού σχολείου.

Όχι στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων.

Όχι στην διάλυση της Παιδείας

Όχι στην καταλήστευση της χώρας μας από το ΔΝΤ



Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας

Τοπικό Παράρτημα Χανίων

http://www.epe.org.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: