Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Η απαξίωση νομοθετείται “απ' τ' αριστερά”. Ήτοι: Περί εξίσωσης προπτυχιακών τίτλων σπουδών με Master.



       Τον τελευταίο καιρό, ως Εκπαιδευτικός και δη Πληροφορικός, έχω σχεδόν συνηθίσει να βρίσκομαι πολύ συχνά αντιμέτωπος με ιδιαίτερα δυσάρεστες εκπλήξεις που επιφυλάσσει το Υπουργείο Παιδείας στους συναδέλφους μου.  Κι όμως. Ακόμα και σ' αυτό το πλαίσιο της “συνήθειας”, το τελευταίο πολυνομοσχέδιο του κ. Μπαλτά ( http://is.gd/06ySo0 ) που στάλθηκε στο γραφείο του Πρωθυπουργού στις 6 Ιουνίου, με άφησε και πάλι ενεό. Συγκεκριμένα, στο Άρθρο 11 του παραπάνω αναφέρεται ρητά ότι: “Τα διπλώματα που απονέμονται κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης Προγράμματος Σπουδών με χρόνο φοίτησης ίσο ή μεγαλύτερο με πέντε έτη, με 300 κατ’ ελάχιστον Ι.Ε.Μ., αναγνωρίζονται ως Ενιαίο και Αδιάσπαστο Δίπλωμα Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master: Master of Science) στη βασική ειδικότητα του Τμήματος ή της μονοτμηματικής Σχολής και κατατάσσονται στο 7ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.”
            Ίσως βέβαια το παραπάνω να μην έπρεπε να με εκπλήσσει τόσο, αφού -δυστυχώς- αφορά ένα ζήτημα που συζητιόνταν αρκετά τον τελευταίο καιρό σε συγκεκριμένους κύκλους (βλέπε ΤΕΕ) και είχε  απασχολήσει αρκετά και την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας. Ενδεικτικά παραθέτω μερικά μόνο από τα άφθονα κείμενα που έχουν από χρόνια δημοσιευθεί :
1.      Η τεχνική Παιδεία σε κρίση. Μάρτιος 2001: http://goo.gl/TXzThZ
2.   Η Εξίσωση Μαστερ=5ετές πτυχίο δεν έχει πραγματική λύση. Νοέμβριος 2008:http://is.gd/iJkaK7
3.      Παρέμβαση της ΕΠΕ στο ΣΑΠΕ. Ιανουάριος 2010 : http://is.gd/AWm7QI
4.    Καταγγελία για την έκδοση πιστοποιητικών από Πολυτεχνικές Σχολές περί ισοδυναμίας του πτυχίου Μηχανικού με μεταπτυχιακό τίτλο Master. Απρίλος 2010: http://is.gd/ZpbngZ
           
            Αρκεί σήμερα να παραπέμψει κανείς κυρίως στο 2ο από τα παραπάνω, όπου πραγματικά καταδεικνύεται η όλη στρέβλωση ή καλύτερα η ισοπέδωση, στην οποία οδηγεί την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας το εν λόγω πολυνομοσχέδιο. Πραγματικά είναι ένα κείμενο που αξίζει να διαβαστεί και γι' αυτό αντιγράφω παρακάτω εκτενές απόσπασμά του.
            Όμως, τούτη τη φορά θα πρόσθετα πως από μια “κυβέρνηση της Αριστεράς”, θα περίμενε κανείς άλλα. Ας θυμηθούμε ότι για την Ελληνική Αριστερά, παραδοσιακά, η Μπολώνια είναι μέρος του "ληστρικού συστήματος" εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας και ειδικότερα της εργασίας των επιστημόνων. Με αυτή την έννοια θα ανέμενα μια πρωτοβουλία "ρήξης και ανατροπής" και όχι μια δουλική υιοθέτηση των θέσεων της διαπλοκής.
            Για να αναδείξω περισσότερο το γελοίο του θέματος, θα προτείνω κάτι αντίστοιχο στον κ. Υπουργό. Κάτι ακόμα πιο κομπογιαννίτικο αν και “Ευρωπαϊκό”. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί σήμερα κανείς να πάρει τίτλο Bachelor με τρία (3) έτη σπουδών και Master με ακόμη ένα (1). Δηλαδή μπορεί να αποκτηθεί Βασικό Πτυχίο και Μεταπτυχιακό σε τέσσερα (4) έτη συνολικά. Οπότε; Γιατί οι Έλληνες να υστερούμε; Να απονέμεται λοιπόν και Μεταπτυχιακός Τίτλος από όλα τα Τμήματα τετραετούς φοιτήσεως της χώρας. Τα Πολυτεχνεία, οι Γεωπονικές και γενικά οι σχολές 5ετούς φοιτήσεως θα απονέμουν κατευθείαν Διδακτορικό, ενώ οι Ιατρικές σχολές θα δίνουν μεταδιδακτορικό τίτλο (post doc). Ατυχώς οι τελευταίες θα αδικούνταν έτσι, αφού θα δίναν τίτλο του ιδίου επιπέδου (8ο στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων) με αυτόν από σχολές 5ετούς φοιτήσεως. Ίσως λοιπόν να πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα προσθήκης μιας ένατης (9ης) διαβάθμισης στο Εθνικό ή ακόμα και στο ίδιο το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων-ΕΠΕΠ (http://is.gd/1wI03n, σελ. 14).
            Τέλος, αναρωτιέμαι ευθέως και για πολλοστή φορά: Ποιά είναι η γνώμη της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Παιδείας για την Πληροφορική; Είναι επιστήμη αυτόνομη και ενιαία ή όχι; Κι αν είναι, τότε γιατί φέρνουν τη διάσπαση των τμημάτων Πληροφορικής μεταξύ δύο πεδίων όσον αφορά στο εξεταστικό σύστημα, αρνούμενοι να εντάξουν όλα τα τμήματα Πληροφορικής σε πεδίο που έχει στον τίτλο του την Πληροφορική; Μήπως για να εξυπηρετήσουν εκτός από τους επίδοξους "εμπόρους πτυχίων Πληροφορικής" και τους εμπόρους της φροντιστηριακής παραπαιδείας; Δηλαδή και πάλι κάποιους από τους πυλώνες της εγχώριας φαυλότητας και λεηλασίας του (εξανεμισμένου) λαϊκού εισοδήματος; Μήπως επεξεργάζονται και κάποιο σχέδιο "μορφωτικής αλληλεγγύης εξ' αποστάσεως", όπως με τη λεγόμενη ψηφιακή αλληλεγγύη ( https://www.e-inclusion.gr/ ) ; Έτσι για να υποστηρίξουν έτι περαιτέρω τα φροντιστήρια τώρα που οι πένητες μαθητές έχουν και laptop από την τελευταία; ( “Θέλω κι εγώ lamp-tomb”. Σεπτέμβρης 2009 : http://goo.gl/8X3Rdp)

Φώτης Ε. Αλεξάκος
Πληροφορικός
Ειδικός Γραμματέας ΕΠΕ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Η Εξίσωση Μαστερ=5ετές πτυχίο δεν έχει πραγματική λύση
Του Σωκράτη Δημητριάδη (www.socrates.name)
(Απόσπασμα σχετικά με τις διαφορές προπτυχιακού και μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών)

[...]
·         Τα μεταπτυχιακά μαθήματα είναι ανώτερου από τα προπτυχιακά επιπέδου, απαιτούν τακτική παρακολούθηση, έχουν αυξημένες υποχρεώσεις για τους φοιτητές αλλά και απαιτήσεις από τους καθηγητές, και αυστηρότερα κριτήρια επιτυχίας. Τα μεταπτυχιακά μαθήματα δεν είναι μαθήματα που μπορούν να αντικατασταθούν από έναν αριθμό γενικών ή επιλεγομένων μαθημάτων στο 5ο έτος σπουδών ενός προπτυχιακού προγράμματος. Η διαφορά τους είναι ποιοτική και όχι ποσοτική. Διαφορετικά και τα πτυχία ιατρικής θα ήταν ανώτερα από των πολυτεχνείων.
·         Οι μεταπτυχιακές σπουδές πέρα από τη διδασκαλία των μεταπτυχιακών μαθημάτων στοχεύουν και στην επιστημονική εξειδίκευση και την ερευνητική εμβάθυνση οι οποίες δεν υφίσταται σε ένα προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.
·         Η μεταπτυχιακή ειδίκευση απαιτεί την εκπόνηση πρωτότυπης ερευνητικής εργασίας η οποία θα πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια ενός μεταπτυχιακού, και όχι ενός προπτυχιακού, προγράμματος σπουδών. Η εργασία αυτή είναι ανεξάρτητη και επιπρόσθετη της όποιας πτυχιακής εργασίας εκπόνησε ο φοιτητής κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να ταυτίζονται οι δύο αυτές εργασίες ούτε και επιτρέπεται η υποκατάσταση της μεταπτυχιακής από μια προπτυχιακή εργασία.
·         Η μεταπτυχιακή εκπαίδευση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο μικρό μέγεθος των τάξεων που συνεπάγεται χαμηλή αναλογία φοιτητών προς καθηγητή και υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης. Είναι επομένως παράλογο για τμήματα που δέχονται 200 και 300 προπτυχιακούς φοιτητές ανά έτος να απονέμουν αδιακρίτως μεταπτυχιακούς τίτλους σε φοιτητές που δε γνώρισαν ποτέ την ποιότητα μιας μεταπτυχιακής εκπαίδευσης.  
·         Η εισαγωγή σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών αποτελεί μια επιλεκτική και αξιοκρατική διαδικασία αντίστοιχη με εκείνη της εισαγωγής σε ένα προπτυχιακό ή σε ένα διδακτορικό πρόγραμμα σπουδών. Δεν είναι ούτε λογικό ούτε δίκαιο ο φοιτητής που εισάχθηκε στον πρώτο κύκλο σπουδών με τα κριτήρια ενός προπτυχιακού προγράμματος να μεταβαίνει αυτόματα και χωρίς καμία αξιολόγηση στο δεύτερο κύκλο σπουδών. Πόσο μάλλον όταν την ίδια στιγμή υπάρχουν χιλιάδες πτυχιούχοι που διαγωνίζονται σκληρά για μια θέση σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα.
[...]

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Οι «σχιζοφρένειες» του Νέου Λυκείου...

1) Δεν μπορείς να έχεις πρόσβαση στο Επιστημονικό Πεδίο Οικονομικών & Πληροφορικής από την Ομάδα Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ αν και η Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΑΕΠΠ) περιέχεται στα 5 μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ!
2) Υπάρχουν μαθήματα στις κατευθύνσεις που δεν θα εξετάζεται πανελλαδικά ΚΑΝΕΝΑ παιδί της αντίστοιχης Ομάδας Προσανατολισμού! – η Κοινωνιολογία και η Λογοτεχνία στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών – η Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών -η Κοινωνιολογία και η Ιστορία Κατεύθυνσης στην Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής. Δεν εξετάζονται στην Κοινωνιολογία αλλά τα Λατινικά(!) οι μελλοντικοί Κοινωνιολόγοι και άλλες ειδικότητες Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών!
3) Για να εισαχθεί κάποιος σε σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής θα διδάσκεται την εβδομάδα 3 ώρες Ιστορία κατεύθυνσης και 2 ώρες Προγραμματισμό (ΑΕΠΠ)! Οι 3 ώρες Ιστορία κατεύθυνσης έρχονται να προστεθούν σε 2 ακόμα ώρες την εβδομάδα με Ιστορία Γενικής Παιδείας! Δηλαδή 5 ώρες Ιστορία και 2 ώρες Προγραμματισμό (ΑΕΠΠ)! Ο ορισμός της σχιζοφρένιας: 3 ώρες Ιστορία κατεύθυνσης και 2 ώρες Προγραμματισμό (ΑΕΠΠ) για να περάσεις σε σχολές Πληροφορικής!
ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΜΠΑΤΛΑΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΚΗΣ. ΤΑ ΟΣΑ ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ!

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Κοινή Δημόσια Παρέμβαση - Υπόμνημα Φυσικών - Πληροφορικών - Κοινωνιολόγων για το υπό συζήτηση μεταβατικό εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες σύνταξης και συνυπογραφής της κοινής παρέμβασης ΕΕΦ (Ένωση Ελλήνων Φυσικής), ΕΠΕ και ΣΕΚ (Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων). Μπορείτε να κατεβάσετε το κείμενο από τη διεύθυνση:

https://www.epe.org.gr/uploads/media/KoinhsParembashs_EEF_SEK_EPE.pdf

Παρακαλούμε όλες και όλες για την ευρεία διάδοση του με προώθηση του παρόντος μηνύματος, αξιοποίηση κοινωνικών δικτύων κ.λ.π.

Επίσης, καλό είναι να γίνουν όπου είναι δυνατόν παρεμβάσεις σε βουλευτές όλων των κομμάτων ενημερώνοντάς τους για το κοινό κείμενο, δινοντάς τους το και ζητώντας την στήριξή του κατά τη διάρκεια των συζητήσεων τόσο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής
όσο και κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισής του στην ολομέλεια της Βουλής που θα γίνουν από την ερχόμενη Δευτέρα.

Καλό θα ήταν όσοι είστε στην Αθήνα να συνεννοηθείτε μεταξύ σας και να πάτε και στη βουλή τις επόμενες ημέρες ώστε να μιλήσετε δια ζώσης με τους βουλευτές και να παρακολουθήσετε και τις εργασίες της ολομέλειας.

Όποιος μπορεί να πάει ας συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο μας ο οποίος ήδη από προχθές είναι καθημερινά παρόν στη Βουλή και ενημερώνει τους βουλευτές. Είναι σημαντικό να μην είναι μόνος του αλλά να είμαστε εκεί όσο το δυνατόν περισσότερο, αν είναι δυνατόν και φοιτητές από τα τμήματά μας. 

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Οι Φαρισαίοι της διευθύνουσας ομάδας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών

Με απύθμενο φαρισαϊσμό περί αναγκών των μαθητών και της κοινωνίας, επανέρχεται η διευθύνουσα ομάδα της ΕΕΧ αναμασώντας τα περί "Τεχνολογικής ΙΙ" ψευδοεπιχειρήματα σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα. Μεταξύ των άλλων, αναφέρει αναφέρει επί λέξει:

"[...]Πέρα από αυτό καθαυτό το γεγονός ότι μια τέτοια μονομερής ανακοίνωση δεν είναι σύμφωνη με τις προσπάθειες συνεργασίας των Επιστημών στις οποίες η ΕΕΧ πρωτοστάτησε,[...]"
Ποια συνεργασία εννοεί και με ποια Ένωση; Μήπως εννοεί την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ); Μπορεί να μας πει πότε καταγράφηκε κάποια πρόθεση συνεργασίας της ΕΠΕ με την ΕΕΧ η οποία να κινείται σε κατεύθυνση αντίθετη προς την καθολική απαίτηση του κλάδου Πληροφορικής να ενισχυθεί το σχέδιο του Υπουργείου με την εισαγωγή της Φυσικής ως μάθημα κατεύθυνσης στην 3η ομάδα προσανατολισμού ώστε να καταστεί εφικτή η ένταξη όλων των τμημάτων Πληροφορικής σε αμφότερα τα πεδία Θετικών Επιστημών και Οικονομίας και Πληροφορικής; Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλά τμήματα Πληροφορικής που λειτουργούν σε Οικονομικές Σχολές τα οποία κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός του πεδίου των Θετικών Επιστημών εξαιτίας της στρέβλωσης να εμφανίζεται ως διδασκόμενη η Ιστορία στην 3η ομάδα αντί της Φυσικής.

Το ΔΣ της ΕΠΕ έχει ήδη καταλήξει σε κοινή πρόταση με το Σύλλογο Ελλήνων Κοινωνιολόγων (ΣΕΚ) την οποία αποδέχονται και στελέχη της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) για να αντιμετωπιστεί αυτή η στρέβλωση και να εμφανιστεί σε όλα τα πεδία ένα ζεύγος μαθημάτων σε διάζευξη για να επιτευχθεί το άνοιγμα περισσότερων επιλογών στους μαθητές. Οι τροποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί αποτυπώνονται στο παρακάτω διάγραμμα:


Η κοινή πρόταση ΣΕΚ -ΕΠΕ έχει ήδη δοθεί προς μελέτη στην κ. Σταυρούλα Ξουλίδου, εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου. Ταυτόχρονα, συνάδελφοι που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις που γίνονται στο Υπουργείο Παιδείας κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση προκειμένου να πείσουν την πολιτική ηγεσία να αποδεχθεί την πρόταση.

Αυτή τη συντονισμένη προσπάθεια προς αμφότερους τους δύο κυβερνητικούς εταίρους προσπαθεί να τορπιλίσει η διευθύνουσα ομάδα της ΕΕΧ με την σημερινή της ανακοίνωση. Αφήνοντας υπονοούμενα για την ΕΠΕ, χωρίς να την κατονομάζει. Και το κάνει αυτό διότι πραγματικά η ΕΠΕ προσπάθησε να βρει ένα κοινό έδαφος συνεργασίας στην κοινή συνάντηση ΕΕΦ, ΕΕΧ, ΕΠΕ, Βιολόγων και Γεωλόγων που έγινε στα γραφεία της ΕΕΧ το βράδυ της 19ης Μαρτίου 2015. Η συνάντηση δεν κατέληξε σε κάτι συγκεκριμένο, απλώς σε μια καταρχήν συμφωνία να ζητηθεί ένα ραντεβού από τον κ. Κουράκη προκειμένου να μας ενημερώσει για τους σχεδιασμούς του επί του εξεταστικού συστήματος.

Σε συνέχεια της συνάντησης αυτής ετοιμάστηκε σχέδιο κοινής επιστολής στο οποίο η ΕΕΧ, με ανεξήγητη εμμονή,  ήθελε να μπει ως παραλήπτης ο κ. Μπαλτάς αντί του αρμοδίου κ. Κουράκη. Αυτή η εμμονή είχε σαν αποτέλεσμα να λήξει άδοξα η προσπάθεια αποστολής κοινής επιστολής προς το Υπουργείο Παιδείας.

Αυτή είναι η πραγματικότητα όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να την αλλοιώσουν για να ενσπείρουν τη διχόνοια στους Πληροφορικούς εμφανίζοντας ως αντιμαχόμενες την ΕΠΕ με την ΠΕΚΑΠ. Είμαι σε θέση να γνωρίζω τα πράγματα από πρώτο χέρι καθώς ήμουν παρόν στην συνάντηση της 19ης Μαρτίου 2015 και εκείνος που επέμεινε μέχρι τέλους να απευθύνουμε την κοινή επιστολή μας στον κ. Κουράκη.

Υπάρχουν κι άλλα που θα μπορούσα να πω για πρόσωπα και καταστάσεις. Επιφυλάσσομαι να τα πω αν προκληθώ. Συμβουλεύω, δε, τη διευθύνουσα ομάδα της ΕΕΧ να σταματήσει το διαδρομισμό και τα υπονοούμενα που αφήνει ότι δήθεν η ΕΠΕ έχει συμφωνήσε (σε τι άραγε;) με την ΕΕΧ. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια...

Όμως, οι της διευθύνουσας ομάδας του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) αυτό ξέρουν αυτό κάνουν: Να λένε ψέματα και να διαβάλουν την ΕΠΕ. Οι Χημικοί της Εκπαίδευσης (και όχι μόνο) τι κάνουν; Τους αποδέχονται; Μήπως θα έπρεπε να απαλλαγούν, επιτέλους, από τους φαρισαίους συναδέλφους τους οι οποίοι προωθούν την Χημεία της παπαγαλίας στο Λύκειο για να εξυπηρετήσουν την παραπαιδεία εις βάρος της παιδείας, των μαθητών και της ίδιας της Χημείας ως εργαστηριακής επιστήμης;

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Η ΕΛΜΕ Καρδίτσας για τα Κέντρα Πιστοποίησης Μαθητών στις ΤΠΕ (ΚΕΠΙΣ-ΤΠΕ)



ΕΛΜΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 3
ΤΗΛ: 2441026197 – 27646
FAX : 24410 26197
email:elmekard@otenet.gr
Καρδίτσα, 03/04/2015

ΠΡΟΣ: Σχολεία Νομού
ΚΟΙΝ: ΜΜΕ, ΟΛΜΕ



Δελτίο τύπου



Στην πρόσφατη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ορισμό Κέντρων Πιστοποίησης των μαθητών στις Τεχνολογίες Πληρ/κής και Επικοινωνιών-ΤΠΕ (στάλθηκε αρχές Μαρτίου στα σχολεία: http://com2cert.cti.gr/images/pdf/prosklisiKEPIS_175_20150225.pdf) στη σελίδα 23 γίνεται κατηγορηματική αναφορά τόσο σε υλικό όσο και σε πακέτα λογισμικού, συγκεκριμένων εταιρειών με αποτέλεσμα:

  1. Να αποκλείονται άλλες λύσεις, με αντίστοιχα χαρακτηριστικά οι οποίες διατίθενται δωρεάν, σε μια εποχή που η χώρα πένεται.
  2. Nα αποκλείονται δεκάδες σχολεία σε όλη τη χώρα απλώς επειδή επέλεξαν τον ασφαλέστερο και οικονομικότερο τρόπο για τη δημιουργία και λειτουργία των εργαστηρίων Πληροφορικής τους.

Αγνοείται δε προκλητικά το δωρεάν λειτουργικό Linux και ειδικά η λύση LTSP (http://ts.sch.gr/wiki/Linux) χάρη στην οποία εκατοντάδες σχολεία σε ολόκληρη την επικράτεια μπορούν και αξιοποιούν αποτελεσματικά ακόμη και παρωχημένο εξοπλισμό, παρέχοντας αξιοπρεπέστατες υπηρεσίες Ψηφιακού Αλφαβητισμού στους μαθητές. Μάλιστα η χώρα μας είναι πρώτη στον κόσμο σε ποσοστό χρήσης της συγκεκριμένης λύσης (60%): http://www.ltsp.org/stories/. Όλα αυτά τα εργαστήρια που χρησιμοποιούνται καθημερινά από χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με την προκήρυξη του ΙΤΥΕ δεν μπορούν να συμμετέχουν στη δράση.

Επιπλέον σύμφωνα με την προκήρυξη «το πιστοποιητικό χορηγείται από το ΙΤΥΕ Διόφαντος και δεν σχετίζεται με τα αντίστοιχα που υπάρχουν στην ελληνική αγορά», δηλαδή για άλλη μια φορά υλοποιείται ένα έργο με κύριο στόχο την απορρόφηση κονδυλίων χωρίς να υπάρχει γενικότερος σχεδιασμός και ορθολογική αξιοποίηση. Έτσι, θα υποχρεωθούν ξανά οι Ελληνικές οικογένειες να πληρώσουν από την -σχεδόν άδεια- τσέπη τους ιδιωτικά κέντρα πιστοποίησης, προκειμένου να προμηθεύσουν στα παιδιά τους τέτοιου είδους πιστοποιητικά. Η πολιτεία οφείλει άμεσα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να θεσμοθετηθεί η αναγνώριση του συγκεκριμένου πιστοποιητικού ως ισότιμο με τα πιστοποιητικά γνώσης χειρισμού Η/Υ που εκδίδουν οι ιδιωτικοί φορείς που έχει αναγνωρίσει ο ΕΟΠΠΕΠ.

Πιο συγκεκριμένα εισηγούμαστε:

Τη θεσμοθέτηση του Ενδεικτικού Χρήσης Υπολογιστών (ΕΧΥ) που θα αντιστοιχεί στις γνώσεις Πληροφορικής που περιγράφονται στο αναλυτικό πρόγραμμα του Γυμνασίου και θα χορηγείται σε κάθε ενδιαφερόμενο μέσω εξετάσεων που θα διενεργούνται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με το σημερινό Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας.

Απαιτείται η επεξεργασία μιας συγκροτημένης πρότασης προς την πολιτεία για την σύνδεση των σχολείων με την αδήριτη κοινωνική ανάγκη για επιμόρφωση στη χρήση υπολογιστών και την πιστοποίηση αυτών των γνώσεων μέσω ενός Ενδεικτικού Χρήσης Υπολογιστών (ΕΧΥ).

Το ΕΧΥ θα βασίζεται σε ένα περίγραμμα βασικών γνώσεων που θα αποτελεί και το βασικό κορμό της τριετούς διδασκαλίας της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο. Με άλλα λόγια θα συνδεθεί με τα αναλυτικά προγράμματα των μαθημάτων Πληροφορικής στο Γυμνάσιο (που θα πρέπει να αναμορφωθούν ανάλογα). Ενδεχομένως, θα έχει διαφορετικά επίπεδα ώστε να μπορεί κάποιος να επιλέξει το επίπεδο που τον ενδιαφέρει. Τα υψηλότερα επίπεδα θα συνδεθούν με τις Λυκειακές σπουδές. Η διδασκαλία των μαθημάτων Πληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα καταλήγει σε εξετάσεις σε επίπεδο σχολείου που θα διενεργούνται με συγκεκριμένο τρόπο και θα περιλαμβάνουν και εργαστηριακές ασκήσεις. Οι εξετάσεις θα είναι ΑΝΟΙΚΤΕΣ σε όλους τους ενδιαφερόμενους, μαθητές και μη. Τέλος, να σημειώσουμε ότι ταυτόχρονα μπορούν να λειτουργούν μέσα στα σχολεία, με αξιοποίηση του εργαστηριακού εξοπλισμού, τμήματα για μη μαθητές.

ΟΜΟΦΩΝΑ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Καρδίτσας