Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της Πληροφορικής από το Νέο Λύκειο

Με μεστά και εμπεριστατωμένα κείμενα αντιδρά ο κόσμος της Πληροφορικής στην πρόκληση που δέχτηκε από το Υπουργείο Παιδείας με το σχέδιο που εντέχνως διέρρευσε και στο οποίο απουσιάζουν παντελώς τα μαθήματα Πληροφορικής από το Νέο Λύκειο.

Ο Σύλλογος Καθητητών Πληροφορικής Δυτικής Κρήτης, σε επιστολή του προς την Υπουργό Παιδείας, επισημαίνει ότι "... σε μια εποχή που ευαγγελιζόμαστε το ψηφιακό σχολείο, εισάγουμε διαδραστικούς πίνακες στην διδασκαλία, εξαγγέλλουμε το ψηφιακό βιβλίο και τίθεται πανευρωπαϊκά ο στόχος της γεφύρωσης του ψηφιακού χάσματος, δεν μπορεί να υπάρξει Λύκειο που να μην εισάγει τον μαθητή στην επιστήμη της πληροφορικής."

Οι 20 Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής, σε παρέμβασή τους, προτείνουν την ύπαρξη αυτόνομης ομάδας μαθημάτων Πληροφορικής στο Νέο Λύκειο τονίζοντας ότι "Ο στόχος της πολιτείας για τη δημιουργία του ψηφιακού σχολείου που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών της ψηφιακής εποχής, της ηλεκτρονικής δημοκρατίας και της δια βίου μάθησης απαιτεί την ολοκληρωμένη και αυτοδύναμη ύπαρξη γνωστικών αντικειμένων Πληροφορικής για τους μαθητές όλων των βαθμίδων. Τα γνωστικά αντικείμενα αυτά αναπτύσσουν την ικανότητα κατανόησης και επίλυσης πραγματικών προβλημάτων."

Τέλος, η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, με δελτίο τύπου που εξέδωσε, ζητά "τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για ένταξη ενός σύγχρονου 4ώρου μαθήματος Πληροφορικής σε όλες τις τάξεις του Νέου Λυκείου ως μαθήματος Γενικής Παιδείας"

Σε εξέλιξη βρίσκεται και ηλεκτρονικό δημοψήφισμα το οποίο απευθύνεται σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και κάθε πολίτη που στηρίζει την προσπάθεια ένταξης της Πληροφορικής στα υποχρεωτικά μαθήματα Γενικής Παιδείας.

Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται τοπικές συνελεύσεις Πληροφορικών σε όλη τη χώρα οι οποίες καταγράφονται στον επόμενο χάρτη Google από τον οποίο μπορούν να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι για να συμμετέχουν στις συνελεύσεις της περιοχής τους.


Προβολή Τοπικές συνελεύσεις για το μέλλον της Πληροφορικής στο Νέο Σχολείο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κατάργηση συνάδελφοι, όχι κατάρτηση

Ερώτημα:

την ΠΕΚΑΠ γιατί δεν την αναφέρουμε, δεν κάνουν αγώνα αυτοί;

δεν συμφωνούμε με αυτά που λένε και κάνουν για το θέμα;

διασπασμένοι θα πετύχουμε περισσότερα;

Νεκτάριος Μουμουτζής είπε...

Ευχαριστούμε για τη διόρθωση του τίτλου.

Με την ΠΕΚΑΠ έχει κανονιστεί συνάντηση τη Δευτέρα. Μην ξεχνάμε, όμως, ότι το ΔΣ της ΠΕΚΑΠ με ευθύνη ολίγων, θέλω να πιστεύω, μελών του, έχει αφήσει να παγιωθούν χωρίς ουσιαστική παρέμβαση άλλα ολέθρια μέτρα. Για παράδειγμα στο θέμα των αναθέσεων που προέκυψε με τις αλλάγες Λυκουρέντζου το 2008 δεν προχώρησε καθόλου πέρα από φραστικές καθησυχαστικές διακηρύξεις. Η ΕΠΕ οργάνωσε δικαστικό αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο μείζον θέμα της διασφάλισης της επιστημονικής φυσιογνωμίας των κλάδων και των πολύχρονων και δαπανηρών αγώνων μας από το 1996 για να αποκτήσουν οι Πληροφορικοί δικαίωμα να διορίζονται στην ειδικότητά τους (προσλαμβάνονταν θεολόγοι κ.λ.π.) το ΔΣ της ΠΕΚΑΠ, εκφράζοντας "ενωτικά" όσους εισέρρευσαν τον κλάδο, δεν μπορούσε, φυσικά, να κάνει τίποτε.

Έτσι και τώρα εκτιμώ, μακάρι να κάνω λάθος, ότι οι καθηγητές άλλων κλάδων που έχουν εισέλθει στην Πληροφοιρκή, θα ζητήσουν μετάταξη στον κλάδο τους αφήνοντας ξεκρέμαστους εμάς τους Πληροφορικούς.

Αυτά είναι σημαντικές παράμετροι που πρέπει να γνωρίζουμε για να μη βρεθούμε στα κρύα του λουτρού νομίζοντας ότι μας εκπροσωπούν άνθρωποι των οποίων το συμφέρον δεν ταυτίζεται με το δικό μας και έχουν ήδη μια διαδρομή "βολέματος" η οποία προδιαγράφει, εύχομαι να κάνω λάθος, και το μέλλον τους σε σχέση με το πώς θα αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα που έχει ενσκήψει.

Μακάρι να μην προκριθούν και πάλι λύσεις βολέματος αφήνοντας ξεκρέμαστους τους Πληροφορικούς. Μακάρι. Αλλά πρέπει να έχουμε και αυτό το σενάριο στο μυαλό μας.

wmyx0eoe4m είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.