Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Η Πληροφορική γεννήθηκε στην Ελλάδα - Όσοι καταργούν την Πληροφορική καταργούν την Ελλάδα

Σε συζήτηση στη λίστα μελών της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θωμάς Μαυροφίδης, σχολιάζοντας τη συνέντεξη της Υπουργού Παιδείας στη Silicon Valey, τόνισε:

"H αλγοριθμική σκέψη, αν και σαν όρος προέρχεται από την Αίγυπτο, προέρχεται απευθείας από την αρχαία Ελλάδα, με την προσήλωσή τους στην έννοια της "απόδειξης". Αποτελεί τον πυρήνα της δυτικής επιστημονικής σκέψης και διαπερνά τα πάντα, από Φιλοσοφία και Σημειωτική, μέχρι Βιολογία και Γενετική. Ακόμα κι οι αμφισβητήσεις αυτής της μεθοδολογίας, γίνονται αποδεκτές μόνο χρησιμοποιώντας την κατάλληλα.

Η στοιχειώδης αυτή αλήθεια, δείχνει απλώς ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν στηρίζεται σε κανένα επιστημονικό υπόβαθρο όταν εξαγγέλλει αυτά που εξαγγέλλει, και καθιστά τα πράγματα εξαιρετικά επικίνδυνα για τις επόμενες γενιές Ελλήνων. Συμφωνώ με το υπουργείο για την ανάγκη αναβάθμισης της διδασκαλίας της γλώσσας, αλά είναι εκπληκτικό πώς τους διαφεύγει η διδασκαλία της βασικής γλώσσας, δηλαδή της Πληροφορικής. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι Πληροφορικοί είμαστε οι φιλόλογοι των Μαθηματικών και της Λογικής (=Φιλοσοφία) κι είναι ανησυχητικό ότι η Υπουργός το αγνοεί. Αν το αγνοούσαν άλλοι θα ήταν ίσως αδιάφορο, αλλά η υπουργική άγνοια συνήθως οδηγεί σε κοινωνική άγνοια..."

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕ Νεκτάριος Μουμουτζής, συνεχίζοντας το διάλογο επεσήμανε:

"Η Πληροφορική δεν είναι η "νεότερη επιστήμη". Ως μεθοδολογία (εργαλεία, υπολογιστές γενικού σκοπού, δεν υπήρχαν ακόμη) εμφανίζεται όταν, στα παράλια της Ιωνίας, γεννιέται η πρώτη μορφή συστηματικής θεμελίωσης της ανθρώπινης γνώσης με τους φυσικούς φιλοσόφους. Όταν η φυσική γλώσσα εγκαταλείπει την εγγενή ασάφεια και πλαστικότητα της αμφισημίας και της πολυσημίας και αναδεινύεται σε εργαλείο ακριβούς καταγραφής και μονοσήμαντης μετάδοσης της λογικά επεξεργασμένης εμπειρίας. Εκείνοι που δεν θέλουν τα Ελληνόπουλα να μάθουν να χειρίζονται τον "αυστηρό λόγο" της Πληροφορικής, θέλουν να τα αποκόψουν από την μακραίνωνη παράδοση που λέγεται Επιστήμη και γεννήθηκε σε αυτό τον τόπο. Έλληνας δεν γεννιέσαι. Γίνεσαι. Σπουδάζοντας στο σχολείο του Λόγου και της Επιστήμης. Το σχολείο αυτό στην Ιωνία του 6ου π.χ. αιώνα ονομάζονταν (Φυσική) Φιλοσοφία, σήμερα ονομάζεται Πληροφορική. "

Δεν υπάρχουν σχόλια: