Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Καπιταλισμός κι ανθρώπινη Ιδιώτευση: Η συνταγή του ολέθρου. ( Κι οι Πληροφορικοί τί κάνουμε; )

Η περιβόητη παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού και οι επιπτώσεις της στην Ελλάδα αποτελούν μόνιμο θέμα συζήτησης στις μέρες μας. Ίσως επομένως να ήρθε η ώρα για να δούμε τις ακόμη βαθύτερες επιπτώσεις του καπιταλισμού στον πλανήτη μας και να αναρωτηθούμε για μια ακόμη φορά που οδεύουμε ως είδος. Αφορμή λοιπόν γι’ αυτές τις γραμμές μού έδωσε μια απορία μου: Μήπως για όλα ευθύνεται η ανθρώπινη ματαιοδοξία; Κι ως που μπορεί αυτή να φτάσει; Για να απαντήσουμε αρκεί πιστεύω να ανατρέξουμε σε παραδείγματα. Όμως πάλι, δεν θέλω καθόλου να κουράσω επαναλαμβάνοντας τα άπειρα ζητήματα που σχετίζονται με το «οικονομικό» πρόβλημα της Ελλάδας. Άλλωστε τα έχουν λεπτομερώς περιγράψει άλλοι. Ας δούμε λοιπόν κάτι πιο «παγκόσμιο»:
Γνωρίζουμε -πιθανότατα όλοι- μερικές απ’ τις τεράστιες «επενδύσεις» που έχουν κάνει κάποιοι ιδιώτες στο Dubai. Αναφέρομαι στο ξενοδοχείο Burj al Arab και στο Mall of the Emirates. Χαρακτηριστικά, στο τελευταίο στεγάζεται (κυριολεκτικά) το λεγόμενο «Ski Dubai» το οποίο είναι ούτε λίγο, ούτε πολύ, ένα χιονοδρομικό κέντρο στη μέση της ερήμου! Απίστευτα συστήματα κλιματισμού, καταναλώνουν καθημερινά Terawatts ισχύος για να διατηρήσουν Αλπικό κλίμα και χιόνι στα … Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το δε ξενοδοχείο Burj al Arab, βρίσκεται πάνω σ’ ένα τεχνητό νησί και η διαμονή σε κάποια απ’ τις σουίτες του κοστίζει από 20.000 € και πάνω. Πρόσφατα μάλιστα, στο εμιράτο κατασκευάστηκε το ψηλότερο κτήριο του κόσμου, ο «Πύργος του Ντουμπάϊ» (Burj Dubai) με ύψος περίπου 705 μέτρα. Πρόκειται βέβαια για το ψηλότερο κτίσμα που κατασκεύασε ποτέ ο άνθρωπος.
Όχι πολλά χιλιόμετρα στα νοτιοδυτικά του Dubai, βρίσκεται το –επίσης περιβόητο- «κέρας» της Αφρικής, με χώρες όπως η Σομαλία, η Ερυθραία, το Τζιμπουτί και η Αιθιοπία. Εκεί, η κατάσταση είναι λίγο … διαφορετική απ’ το Dubai. Χιλιάδες άνθρωποι και κυρίως παιδιά, πεθαίνουν καθημερινά από ασιτία και σπανιότερα από ασθένειες που στην Ευρώπη π.χ. θεραπεύονται πανεύκολα είτε κι έχουν εξαφανιστεί τελείως. Στα βάσανά τους, μπορούμε να προσθέσουμε εμφυλίους πολέμους, παρατεταμένη ξηρασία και συνθήκες διαβίωσης χειρότερες κι απ’ αυτές των τρωκτικών της ερήμου. Οι άνθρωποι εκεί υποφέρουν εδώ και πολλά χρόνια, αν και μόνο το κόστος μια διανυκτέρευσης στο Burj al Arab ή το κόστος της ημερήσιας λειτουργίας του Ski Dubai, θα αρκούσαν για να γλιτώσουν απ’ το θάνατο χιλιάδες παιδιά του Αφρικανικού «κέρατος».
Όσα διατυπώνονται στις παραπάνω δυο παραγράφους, θα μπορούσαν να περιγραφούν με δυο μόνο λέξεις: Απόγειο ματαιοδοξίας ή Σύγχρονος Καπιταλισμός ή –συντομότερα αλλά πιο αδόκιμα- Νεοφιλελευθερισμός. Στη χώρα μας τελευταία, βιώνουμε μόνο τις πρώτες, διερευνητικές «δαγκωματιές» αυτού του τέρατος που η ανθρώπινη πλεονεξία έχει γεννήσει. Και δικαίως και εμφανώς ανησυχούμε για το «ως που θα φτάσει το πράγμα». Αυτή η ανησυχία μας όμως, φοβάμαι ότι διοχετεύεται σε λάθος ατραπούς. Αυτό μάλιστα το λάθος περιγράφεται με μια λέξη: Ιδιώτευση. Παρακάτω λοιπόν θα προσπαθήσω να δείξω πώς η Ιδιώτευση συνδέεται και βλάπτει –φυσικά- και τους Πληροφορικούς, καθώς και το πως μπορεί ίσως να αντιμετωπιστεί.
Κατ’ αρχάς, πως εννοώ την ιδιώτευση. Πάλι βοηθά να μιλήσουμε με παραδείγματα. Όταν άρχισε να ακούγεται η λέξη «εφεδρεία» για πρώτη φορά κι αργότερα η λέξη «απόλυση», ήταν τραγική η διαπίστωση ότι αρκετοί συμπολίτες μας που εργάζονται στο Δημόσιο, απευθύνθηκαν σε Βουλευτές της περιοχής τους ζητώντας τους (ως ρουσφέτι) να διατηρήσουν τη θέση τους. Αντί να δουν πώς θα αγωνιστούν μαζί με τους συναδέλφους τους ώστε να ανατραπεί κάθε άδικη και αντιλαϊκή μεθόδευση απολύσεων (ξέρουμε ότι γίνεται κι αλλιώς … οικονομία στη Δημ. Διοίκηση), ενδιαφέρθηκαν απλώς να σώσουν τον εαυτό τους και μάλιστα με πλάγιο (και πιθανότατα άδικο) τρόπο. Στον χώρο της εκπαίδευσης επίσης, παρατηρήθηκε π.χ. το φαινόμενο, διευθυντές που υποστήριζαν σθεναρά τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων να «βάζουν μέσο» αργότερα για να μην κλείσει το σχολείο που διοικούσαν οι ίδιοι! Επικρατεί δυστυχώς η λογική «ας χαθεί όλος ο κόσμος, εγώ κι η οικογένειά μου να είμαστε καλά». Λες κι αξίζει ή γίνεται να επιβιώνεις μόνος σου σ’ έναν κόσμο που έχουν γκρεμιστεί όλα και γλίτωσες εσύ.
Και με τους Πληροφορικούς, τί γίνεται; Προφανώς ό,τι γίνεται παντού. Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι. Αυτό που ο γράφων βλέπω στο χώρο μας, είναι ότι όταν το 2001 ιδρύθηκε η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, οι πρώτες Γενικές Συνελεύσεις γεμίζαν μεγάλα αμφιθέατρα, ενώ πλέον χωράμε άνετα σε μια μικρή αίθουσα σχολείου. Βλέπω συναδέλφους να διαμαρτύρονται έντονα προς το ΔΣ της ΕΠΕ για διάφορες αδικίες που τους γίνονται, αλλά όταν τους ζητάμε να συμμετάσχουν σε μια προσφυγή ή έστω να προσέλθουν σε μια ΓΣ, απλώς εξαφανίζονται. Βλέπω ότι –όπως και στην πολιτική- οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν την ψήφο ως ανάθεση σε άλλους για να λύσουν όλα τα προβλήματα. Βλέπω άπραγους ανθρώπους να καυτηριάζουν την απραξία. Σαν τους συμπολίτες μας που ωρύονται κατά των πολιτικών της Κυβέρνησης ή της «Τρόϊκα», αλλά την ώρα που κάποιοι π.χ. διαδηλώνουν (ειρηνικά), οι ίδιοι απολαμβάνουν τον καφέ τους σε κάποια πλατεία ή αρκούνται (οι νεότεροι συνήθως) να βρίζουν την Αστυνομία χωρίς λόγο και αιτία.
Δυστυχώς το ίδιο συμβαίνει σε κάθε «συλλογικότητα»: Σωματεία, συλλόγους, ακόμη και στα κόμματα. Αυτό δεν είναι απλώς αδιαφορία. Νομίζω πάλι ότι λέγεται «ατομικισμός» ή καλύτερα «ιδιώτευση». Οι αιτίες είναι πολλές και θα χρειαζόταν πολύς επιπλέον χώρος για να μιλήσουμε και γι’ αυτές. Πιστεύω πάντως ότι πρέπει να αναζητηθούν στην -δικαιολογημένη συνήθως- απαξίωση των τυπικών εκπροσώπων κάθε συλλογικότητας (Δ.Σ. σωματείων, «επαγγελματίες» συνδικαλιστές, κομματάρχες κλπ.), αλλά και στην κόπωση πιθανώς του κόσμου. Η τελευταία φυσικά δεν δικαιολογείται σε νεότερους πολίτες. Όπως και νά ‘χει, νομίζω αξίζει να θυμόμαστε ότι στην Αρχαία Ελλάδα, στη γενέτειρα της Δημοκρατίας, η λέξη «ιδιώτης» ήταν άκρως προσβλητική και ταυτόσημη με το «ηλίθιος» (δεν είναι τυχαία αυτή η μετάφραση του γλωσσικού δανείου μας στους Άγγλους: idiot ).
Δεν έχουμε λοιπόν την πολυτέλεια του ατομικισμού. Ιδίως στις μέρες μας. Αλλιώς η επικράτηση (ξανά) των ακραιότερων μορφών καταδυνάστευσης που διαθέτει το καπιταλιστικό οπλοστάσιο, είναι σίγουρη. Κι έχει ειπωθεί ότι δεν υπάρχει χειρότερη τυραννία απ’ τη φτώχεια και τον εξανδραποδισμό. Οι Πληροφορικοί ας θυμηθούμε ότι η επιστήμη μας κάποτε λεγόταν (μερικοί χρησιμοποιούν ακόμη τη λέξη) «Κυβερνητική» κι επομένως, έχουμε ισχυρή σχέση και με την πολιτική. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε να μένουμε αδιάφοροι. Δεν επιτρέπεται να είμαστε «ιδιώτες». Αν μας φταίνε κάποιοι εξ ημών, ας τους ανατρέψουμε ή ακόμη ας τους καταργήσουμε! Όπως δηλαδή, σκοπός του καλού δασκάλου είναι να καταστήσει τελικά άχρηστες τις υπηρεσίες τους προς τους μαθητές του, έτσι και όσοι υπηρετούμε (όσο μπορούμε φυσικά) κάποιο Σωματείο, ονειρευόμαστε την ημέρα που οι ίδιοι οι συνάδελφοί μας, με την ενασχόλησή τους με τα κοινά, θα μας καταστήσουν άχρηστους.
Αμήν.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Φλώρινας για την Πληροφορική - 23 Μαρτίου 2011

ΕΛΜΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 23/3/2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για την ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
(Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ Φλώρινας)

Όπως έχει ανακοινωθεί από την υπουργό Παιδείας, σχεδιάζεται η κατάργηση των μαθημάτων της Πληροφορικής στο Νέο Λύκειο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού “οι μαθητές ξέρουν να πατούν τα πλήκτρα” γι' αυτό στο “ψηφιακό σχολείο” “η πληροφορική δεν θα είναι πια ένα μάθημα”. Έτσι, ενώ το Νέο Λύκειο προβάλλεται ως το σχολείο των επιλογών, στην πραγματικότητα θα στερεί από τους μαθητές ακόμα και τις επιλογές που έχουν τώρα! Από την άλλη, το υπό εξέλιξη έργο του “ψηφιακού σχολείου” που πανηγυρικά παρουσίασε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, απλώς παρέχει τα βιβλία του ΟΕΔΒ σε ηλεκτρονική μορφή, ενώ η βοήθεια που προτείνει στους υποψηφίους για τις πανελλαδικές εξετάσεις είναι βιντεοσκοπημένες παραδόσεις μαθημάτων με τη βοήθεια του κιμωλιοπίνακα!

Η ΕΛΜΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ :

  1. Η πληροφορική είναι μια αυτόνομη επιστήμη απαραίτητη για την κατανόηση του σύγχρονου κόσμου και την επιβίωση σε αυτόν. Η απόκτηση στέρεων γνώσεων πληροφορικής (και όχι δεξιοτήτων πληκτρολόγησης) είναι απαραίτητη για όλους τους νέους εργαζόμενους, επιστήμονες ή τεχνικούς όλων των ειδικοτήτων. Δεν νοείται η διδασκαλία της πληροφορικής να περιοριστεί σε ένα μονόωρο μάθημα μόνο στο Γυμνάσιο.
  2. Η Πληροφορική πρέπει να εμπλουτίζει την εμπειρία των μαθητών. Η χρήση υπολογιστών αναβαθμίζει την εκπαιδευτική διαδικασία στην περίπτωση που χρησιμοποιείται ως μέσο για την υλοποίηση σύγχρονων διδακτικών πρακτικών και με αυτό τον τρόπο δρα συμπληρωματικά στο έργο του εκπαιδευτικού. Ωστόσο, το ψηφιακό σχολείο που βλέπουμε να υλοποιείται ενισχύει τον θεωρητικό τρόπο διδασκαλίας αφού στοχεύει στην κατάργηση των βιβλίων και την αντικατάσταση της διδασκαλίας με βιντεοσκοπημένες παραδόσεις. Το ψηφιακό σχολείο συνδέεται με την προμήθεια ακριβού εξοπλισμού, διαδραστικών πινάκων, λαπτοπ, κλπ, αλλά στην πραγματικότητα η εκπαιδευτική διαδικασία υποβαθμίζεται. Το “πρώτα ο μαθητής” μεταλλάχτηκε στο “πρώτα ο προμηθευτής”.

Λέμε:
  • Όχι στην κατάργηση των μαθημάτων πληροφορικής στο Νέο Λύκειο. Αναβάθμιση του ρόλου της πληροφορικής και στήριξη των σχολικών εργαστηρίων πληροφορικής.
  • Όχι στον τραγέλαφο των ψηφιακών βοηθημάτων. Πραγματικά σχολεία, βιβλία και καθηγητές για όλα τα παιδιά.

Δ.Σ. ΕΛΜΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ζητήματα Παιδείας την εποχή του μνημονίου

του Μανόλη Βασιλάκη μέλος του ιδρυτικού πυρήνα της ΕΝΑΚ,
πτυχιούχου τμήματος Πληροφορικής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.


«Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο Μνηµόνιο σε οτιδήποτε που να αφορά συνενώσεις ή επιλογές για θέματα σχολείων ή Πανεπιστημίων. Απολύτως καμία. Δεν έχουμε καμία δέσμευση»,

Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργός Παιδείας


Είναι γνωστό από άλλες χώρες όπου υπήρξε επέλαση του κατασταλτικού οικονομικού μηχανισμού του ΔΝΤ, ότι πρώτος στόχος των μανδαρίνων του υπήρξαν τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Την αρχή την έκανε ο Λοβέρδος με τα νοσοκομεία και ακολουθεί η Διαμαντοπούλου με τα σχολεία Και φυσικά δεν πρόκειται για συγχωνεύσεις αλλά για κλείσιμο σχολείων, νοσοκομείων και πανεπιστημίων. Και την δημιουργία συγκροτημάτων, με πολλές εκατοντάδες μαθητών ή σπουδαστών, στα οποία δεν θα επαρκούν οι αίθουσες διδασκαλίας ούτε για 40 μαθητές ανά τμήμα στην πρωτοβάθμια και στην δευτεροβάθμια, και ούτε σε 400-500 φοιτητές ανά αμφιθέατρο στην τριτοβάθμια. Το επιχείρημα μονότονο «Είναι δικές μας αποφάσεις έπρεπε να τα έχουμε κάνει μόνοι μας» Έπρεπε πράγματι να έχουν το πολιτικό θάρρος να πούνε στο λαό ότι τα παιδιά του για να σπουδάσουν θα πρέπει οι γονείς να πληρώσουν ιδιωτικό σχολείο, γιατί η δημόσια εκπαίδευση στοιχίζει. Όσο για το «δεν υπάρχει καμία δέσμευση», το έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν μέχρι που κάποια στιγμή αποκαλυπτόταν ότι η δέσμευση προέκυπτε από κρυφές συμφωνίες που είχαν υπογραφεί. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν κακό παρελθόν που κάποιοι, δυστυχώς γι αυτούς, το θυμούνται.

Όμως δυστυχώς οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο ζήτημα της παιδείας δεν εξαντλούνται στα θέματα των συγχωνεύσεων. Προχωράει σε συνολική αναδιάταξη του εκπαιδευτικού συστήματος στα πρότυπα της πολιτικής της Θάτσερ στη Μεγάλη Βρετανία την δεκαετία του ‘80. Τι σημαίνει όμως αυτή η πολιτική;

Το βασικό της στοιχείο είναι η απαγκίστρωση του κράτους από την θεμελιώδη υποχρέωσή του να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες παιδείας σε όλους τους πολίτες του. Αυτό επιτυγχάνεται στην παρούσα φάση με δύο τρόπους:

Ο πρώτος είναι με την ουσιαστική μείωση των κονδυλίων που παρέχει ο κρατικός προϋπολογισμός για την παιδεία. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και το κλείσιμο σχολείων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως επίσης και οι περικοπές στους προϋπολογισμούς των ΑΕΙ (ανάλογη κίνηση είχε κάνει και η Θάτσερ τη δεκαετία του 80 στη Μεγάλη Βρετανία).

Ο δεύτερος είναι με την υποβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών σε όλες τις βαθμίδες της Δημόσιας Εκπαίδευσης με στόχο την αποδυνάμωση του Δημόσιου Σχολείου και την δημιουργία εκπαίδευσης δύο ταχυτήτων. Αυτή που θα παρέχεται στην πλέμπα (ναι, έτσι βλέπουν και αντιλαμβάνονται τα λαϊκά στρώματα) και αυτή που θα παρέχεται στους γόνους των καλών και εκλεκτών του συστήματος από μεγάλα πανάκριβα ιδιωτικά κολλέγια, γυμνάσια και λύκεια και γιατί όχι και δημοτικά.

Απόδειξη γι αυτό είναι και το νέο Λύκειο όπως το ονομάζουν. Δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα. Εντάσσουν στα πέντε βασικά μαθήματα του Λυκείου τα Θρησκευτικά (γιατί λέει δεν τολμούν να συγκρουστούν με το παπαδαριό) και δεν έχουν εντάξει το μάθημα της Πληροφορικής. Κρίνεται δηλαδή απαραίτητη η διδασκαλία της δογματικής θρησκευτικής μεσαιωνικής αντίληψης (που διδάσκονται τα παιδιά επί 9 συναπτά έτη σε ολόκληρο το δημοτικό και το Γυμνάσιο) για τρία ακόμη χρόνια στο Λύκειο, και θεωρείται επαρκής η διδασκαλία των καθαρά εισαγωγικών στοιχείων της Πληροφορικής στα τρία χρόνια του Γυμνασίου !!! Και όλα αυτά σε μια εποχή που όποιος δεν έχει βασικές γνώσεις πληροφορικής θεωρείται πρακτικά αναλφάβητος…. Και όλα αυτά από τον «πρωθυπουργό του διαδικτύου», που «συγκρούεται με τα μκροσυμφέροντα» των βιοπαλαιστών αλλά υπηρετεί τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και υποκύπτει στις αξιώσεις του ιερατείου.

Και πάμε στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το βασικό ερώτημα είναι που το πάνε.

Πριν από κάποια χρόνια το τμήμα Οικονομικών μελετών μεγάλης ιδιωτικής Τράπεζας δημοσίευσε ένα πόνημα που τουλάχιστον εμένα μου προκάλεσε την αίσθηση ότι έχει γραφτεί κατά παραγγελία, για να δώσει την κατεύθυνση που θα πρέπει οι κυβερνήσεις να ακολουθήσουν. Αναφερόμενο κυρίως στα πλέον ταξικά συστήματα εκπαίδευσης του αγγλοσαξονικού κόσμου (Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία), προσπαθεί να μας πείσει ότι η καλύτερη λύση είναι να ακολουθήσουμε αυτά τα πρότυπα.

Θα επιχειρήσουμε να αποδομήσουμε ένα προς ένα τα επιχειρήματα των κατά παραγγελία φωστήρων.

Επιχείρημα πρώτο: Η πρόταση βασίζεται στην διαπίστωση ότι οι πτυχιούχοι των πανεπιστημίων απολαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές από αυτές του απόφοιτου λυκείου άρα θα πρέπει να πληρώσουν μέρος του κόστους των σπουδών τους.

Αντεπιχείρημα: Οι πτυχιούχοι των πανεπιστημίων στην σημερινή πραγματικότητα όχι μόνο δεν απολαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων είτε είναι μακροχρόνια άνεργοι είτε απασχολούνται σε εργασίες που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο που σπούδασαν, με πολύ χαμηλές αποδοχές. Αλλά ακόμη και αν υποθέσουμε ότι κάποιος δικηγόρος μπαίνει στην αγορά εργασίας αμέσως μετά τις σπουδές του, μετά τα δύο χρόνια άσκησης τι αποδοχές θα έχει; Και αν κάνει ελεύθερο επάγγελμα αμέσως ποια είναι η πραγματική οικονομική του κατάσταση στα πρώτα 5-10 χρόνια της καριέρας του;

Επιχείρημα δεύτερο: Όποιος έχει λεφτά πληρώνει και σπουδάζει όποιος δεν έχει κρίνεται από το πανεπιστήμιο όχι για το αν έχει την ικανότητα να ανταπεξέλθει στο αντικείμενο των σπουδών του αλλά εάν οι ικανότητές του είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα οπότε και του χορηγείται υποτροφία.

Αντεπιχείρημα: Αποκλείονται δηλαδή από την τριτοβάθμια εκπαίδευση άνθρωποι που δεν είναι επίλεκτοι για υποτροφία και δεν έχουν να πληρώσουν ενώ όσοι πληρώνουν «το παίρνουν το χαρτί». Και απόδειξη γι αυτό είναι το «φημισμένο» αλλά μετά τις πολιτικές Θάτσερ μάλλον ξεπεσμένο ” London School of Economics” που χορήγησε διδακτορικό στον γιό του Καντάφι, έναντι δωρεάς 300.000 ευρώ !!! Και βέβαια όσοι από τους υποψηφίους κρίνονται ότι δεν είναι αρκετά καθαροί ως προς την ιδεολογικοπολιτική τους τοποθέτηση και πιστοί στη νέα αυτοκρατορία αποβάλλονται.

Επιχείρημα τρίτο: (αντιγραφή επί λέξει για να φανεί το «μεγαλείο» του επιχειρήματος και της πρότασης):

Το κόστος χρηματοδοτήσεως των σπουδών στην τρέχουσα περίοδο από τους ίδιους τους σπουδαστές είναι σχετικά υψηλό και η πληρωμή του απαιτεί συνήθως την ανάγκη αναδιανομής του εισοδήματος του κάθε σπουδαστή από το μέλλον, όταν ως πτυχιούχος θα μπορεί να έχει μία πολύ καλύτερη θέση εργασίας, στο παρόν όταν ως σπουδαστής δεν έχει εισοδήματα για να ζήσει και να πληρώσει τα δίδακτρα στο πανεπιστήμιο. Η ανακατανομή αυτή μπορεί να υλοποιηθεί με παροχή δανείων στους σπου δαστές από εξειδικευμένους οργανισμούς για χρηματοδότηση του συνολι κού κόστους των σπουδών τους. Η αποπληρωμή των σπουδαστικών δανεί ων στο μέλλον μπορεί να αρχίζει από την περίοδο κατά την οποία οι από φοιτοι θα αρχίσουν να εργάζονται και να κερδίζουν ένα ικανοποιητικό εισό δημα. Με αυτό τον τρόπο το κόστος των σπουδών το επωμίζονται, στο σύνολο του ή μερικώς, οι ίδιοι οι σπουδαστές οι οποίοι απολαμβάνουν κατά κύριο λόγο και την απόδοση της επενδύσεως στην εκπαίδευση τους.

Αντεπιχείρημα: Δηλαδή ο φοιτητής θα πρέπει να παίρνει δάνειο για να σπουδάσει και θα είναι υποχρεωμένος αν ας πούμε διοριστεί καθηγητής στη Μέση εκπαίδευση (συνήθως στα 40 του χρόνια) να πληρώσει ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός του (μισθός πρωτοδιόριστου καθηγητή που εργάζεται για πέντε και δέκα χρόνια σε περιοχή άλλη από αυτή της μόνιμης κατοικίας του) για να αποπληρώσει το δάνειο των σπουδών του !!!! Άξιος ο μισθός σας κύριοι…

Θα μπορούσα να επεκταθώ και άλλο, αλλά όμως νομίζω ότι φάνηκε ότι η ανάλυση κα η πρόταση που τη συνοδεύει δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική. Και ότι είναι κατά παραγγελία από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο της εκπαίδευσης.

Και θα κλείσω με μια προσωπική μου εμπειρία που φανερώνει το πώς μοιράζονται «πτυχία» και «μεταπτυχιακά» από τα λεγόμενα «ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Σε μεγάλη τέως κρατική τράπεζα, λειτουργούσε για πολλές δεκαετίες ένα εσωτερικό κέντρο επιμόρφωσης των υπαλλήλων το οποίο κάποια στιγμή λειτούργησε και σαν ΙΕΚ. Ήταν πραγματικά αρκετά καλό το επίπεδο σπουδών από καταξιωμένους πανεπιστημιακούς δασκάλους, και με εξετάσεις στο τέλος κάθε χρονιάς. Όμως ο κύκλος σπουδών ήταν προσαρμοσμένος στις ανάγκες εξειδίκευσης των εργαζομένων. Προσφέρονταν μόνο 12 πανεπιστημιακά μαθήματα σε τριετή κύκλο σπουδών μερικής φοίτησης και σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να συγκριθεί με μια πανεπιστημιακή σχολή πλήρους φοίτησης με 45-50 μαθήματα και με τετραετή κύκλο σπουδών. Και όμως βρέθηκε ιδιωτικό «Πανεπιστήμιο» το οποίο επιχείρησε να πουλήσει στους «πτυχιούχους» αυτούς αναγνωρισμένο από το ΔΙΚΑΤΣΑ μεταπτυχιακό, στην ουσία χωρίς πτυχίο!!!

Δυστυχώς αυτή την παιδεία θέλουν να επιβάλουν. Υποταγμένη και πλήρως ελεγχόμενη από τα ιδιωτικά συμφέροντα..

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

H παρακάτω επιστολή απευθύνεται σε γονείς και έχει ήδη αρχίσει να διανέμεται σε αρκετές περιοχές.

Με δεδομένα ότι:

  • οι "ανεπίσημες" ενημερώσεις οι οποίες προβλέπουν σταδιακή κατάργηση της πληροφορικής από τα λύκεια πυκνώνουν
  • το αποτελεσματικότερο όπλο μας είναι η κοινή γνώμη
  • αυτοί οι οποίοι διεξάγουν τις διαπραγματεύσεις δεν φαίνεται να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα σε αντίθεση με άλλους κλάδους (πχ θεολόγους)

είναι επιτακτική ανάγκη να ενημερώσουμε τουλάχιστον τους γονείς των μαθητών μας. Για να επιτευχθεί αυτό παρακαλείστε όπως αξιοποιήσετε το κείμενο που ακολουθεί για ενημέρωση. Μπορείτε, για παράδειγμα, να την διανείμετε σε κάθε έναν από τους μαθητές σας με την παράκληση να την προωθήσουν στους γονείς τους. Προωθήστε την επίσης σε άλλους συναδέλφους για να τη διανείμουν κι εκείνοι. Μπορείτε και να την τροποποιήσετε αν απαιτηθεί.


ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

Αγαπητοί γονείς,

με αίσθημα ευθύνης ως καθηγητές των παιδιών σας, αλλά και ως γονείς, σας ενημερώνουμε για τις προτάσεις που διέρρευσε το Υπουργείο Παιδείας και αφορούν το σχεδιασμό του «Νέου Λυκείου». Στις προτάσεις αυτές:

Σας λένε για ένα αναβαθμισμένο, εκσυγχρονισμένο Ψηφιακό Σχολείο.

  • Δεν σας λένε ότι καταργούν τα μαθήματα Πληροφορικής από το Λύκειο !

  • Δε σας λένε ότι το υπό κατάργηση μάθημα αλγοριθμική-προγραμματισμός στο Λύκειο αυξάνει την αναλυτική, συνθετική και κριτική σκέψη των μαθητών και εμβαθύνει στις διαδικασίες κατανόησης και επίλυσης προβλημάτων, βασικό εφόδιο για κάθε πολίτη και επαγγελματία στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

  • Δε σας λένε ότι τα υπό κατάργηση μαθήματα επιλογής στο Λύκειο είναι από τα λίγα μαθήματα μεθόδου εργασίας (ατομικής και ομαδικής) όπου οι μαθητές έχουν αναπτύξει ιστοσελίδες, ιστολόγια, διαδραστικές εφαρμογές κ.α., αποκτώντας σημαντικές γνώσεις για τις νέες τεχνολογίες. Σε αυτή την απόφαση, αγνοείται ακόμα και η έρευνα του ίδιου του υπουργείου σύμφωνα με την οποία μαθητές – γονείς – εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι η Πληροφορική πρέπει να είναι υποχρεωτική στο Νέο Λύκειο και μάλιστα στην 4η θέση προτίμησης (84% το θέλουν υποχρεωτικό μάθημα) σε σύνολο 19 μαθημάτων.

  • Δε σας λένε ότι οι σχολές Πληροφορικής ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι περισσότερες από 40, ενώ στις περισσότερες σχολές θετικών επιστημών απαιτούνται θεμελιώδεις γνώσεις Πληροφορικής που μόνο στο Λύκειο μπορούν να αποκτηθούν. Με τι εφόδια θα εισάγονται οι μαθητές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;

  • Δε σας λένε ότι οι εκπαιδευτικοί φορείς και οι επιστημονικές ενώσεις πληροφορικής (ΕΠΕ), ενώ έχουν καταθέσει προτάσεις για την αναβάθμιση των μαθημάτων Πληροφορικής, δεν προσκαλούνται στο σχεδιασμό των προγραμμάτων σπουδών.

Σας λένε ότι δεν χρειάζεται η πληροφορική στο Λύκειο γιατί θα διδάσκεται στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο και μάλιστα τα παιδιά σας θα αποκτούν Πιστοποιητικό Χρήσης Η/Υ.

  • Δε σας λένε ότι στις ηλικίες Γυμνασίου μπορεί να υπάρξει ως κάποιο επίπεδο εμβάθυνση, κατανόηση και απόκτηση θεμελιωδών γνώσεων Πληροφορικής και νέων Τεχνολογιών, η οποία πρέπει να πλαισιώνονται από τις δεξιότητες στη χρήση συγκεκριμένων Εφαρμογών Η/Υ, οι οποίες ξεπερνιούνται εύκολα με δεδομένο ότι αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς.

  • Δε σας λένε ότι τα διάφορα πιστοποιητικά του εμπορίου διαρκούν μόνο 3 χρόνια μετά την πάροδο των οποίων θα πρέπει να αναλάβετε εσείς το κόστος απόκτησης νέου πιστοποιητικού από τις ιδιωτικές εταιρείες που τα εμπορεύονται. Εμείς ζητάμε την αναγνώριση των γνώσεων Πληροφορικής του Δημόσιου Σχολείου και τη θεσμοθέτηση ενός αδιάβλητου και μη κερδοσκοπικού συστήματος πιστοποίησης γνώσεων χρήσης Η/Υ, που θα είναι υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της πολιτείας.

  • Δεν σας λένε ότι η εξίσωση της Επιστήμης με πιστοποίηση χρήσης είναι αντί-επιστημονική και επικίνδυνη. Οδηγεί σε ημιμάθεια και εξάρτηση κάνοντας τα παιδιά μας χρήστες-καταναλωτές τεχνολογίας που θα παράγουν τα άλλα κράτη και όχι κατόχους γνώσης και δημιουργούς. Αυτό είναι το μέλλον που θέλουμε για τα παιδιά μας;

Σας λένε ότι θα ακολουθήσουμε σύγχρονα μοντέλα εκπαίδευσης όπως σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες !

  • Δεν σας λένε ότι σε ΟΛΕΣ τις ανεπτυγμένες χώρες η πληροφορική εντάσσεται στο λύκειο ως ανεξάρτητη επιστήμη.

  • Δεν σας λένε ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 50% της παραγωγικότητας την επόμενη δεκαετία θα προέλθει από την Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες.

Ζητάμε τη Στήριξη σας στη Διατήρηση και Αναβάθμιση των μαθημάτων Πληροφορικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ζητάμε ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά μας στη νέα Παγκόσμια Ψηφιακή Κοινωνία !

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Η Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου για το Νέο Λύκειο και την Πληροφορική

Β ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Κως, ΕΠΑΛ, 22420-21883

Κάλυμνος, 2ο Λυκειο, 22430-22625

14-02-2011

Α.Π. 15

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ και την πληροφορική

Προβληματισμό και σοβαρές ενστάσεις δημιουργούν στους εκπαιδευτικούς οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το νέο λύκειο, το νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το νέο αναλυτικό πρόγραμμα, έτσι όπως έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας από δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ αλλά και από δηλώσεις και συνεντεύξεις στελεχών του Υπουργείου Παιδείας.

Η μεγάλη ένσταση του εκπαιδευτικού κινήματος έχει να κάνει με το κατά πόσο το νέο λύκειο είναι αυτό που έχει ανάγκη ο μαθητής, αν είναι στην κατεύθυνση της ολόπλευρης και κριτικής μόρφωσης, στην αναμόρφωση σε προοδευτική κατεύθυνση των αναλυτικών προγραμμάτων ή αντίθετα θα οξύνει τους ταξικούς φραγμούς, θα εξοντώνει ακόμη περισσότερο τους μαθητές, θα κάνει πιο ακριβή την μόρφωση αφού θα επεκτείνει τα φροντιστήρια και στο πρώτο έτος σπουδών στα ΑΕΙ όπου θα γίνεται εκ νέου ένα ακόμη φιλτράρισμα. Ακόμη περισσότερο, αυτό που πρέπει να τεθεί επιτακτικά είναι τι προσανατολισμό έχει συνολικά η εκπαίδευση και τι υπηρετεί. Προφανώς και πρέπει το εκπαιδευτικό κίνημα να καταθέσει με δυναμικό τρόπο τη δική του άποψη για όλα αυτά.

Η Β΄ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου θα συμβάλλει σε αυτό με ημερίδες και εκδηλώσεις(στην Κάλυμνο με ημερίδα στις 12-03-2011 κ.α.), όμως θεωρεί υποχρέωσή της να τοποθετηθεί καταρχάς στο θέμα της φημολογούμενης κατάργησης του μαθήματος της πληροφορικής στο νέο λύκειο. Θεωρεί ότι είναι τουλάχιστον αντιεπιστημονικό στην εποχή των νέων τεχνολογιών, του πολυδιαφημιζόμενου νέου σχολείου, των διαδραστικών πινάκων να θεωρεί το ΥΠΔΒΜΘ ότι είναι περιττή η διδασκαλία της πληροφορικής ως αυτόνομο μάθημα. Παραπέρα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα η μη διδασκαλία του συγκεκριμένου μαθήματος όταν η ουσιαστική χρήση των νέων τεχνολογιών σε όλα τα μαθήματα απαιτεί ουσιαστική γνώση και όχι βασικές δεξιότητες. Ακόμη υπάρχουν δεκάδες ανώτατες σχολές πληροφορικής στα πανεπιστήμια οι οποίες απαιτούν από τους φοιτητές τους ισχυρές βάσεις πληροφορικής που δεν μπορούν να αποκτηθούν παρά μόνο με την διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στο λύκειο.

Αντί για την προτεινόμενη κατάργηση της πληροφορικής λοιπόν, αυτό που απαιτείται είναι η ακόμη περισσότερο συστηματική διδασκαλία της σε όλες τις τάξεις του λυκείου, μέσα σε σύγχρονα εργαστήρια και με τις όσο καλύτερες αναλογίες καθηγητή – μαθητών. Ενταγμένο σε ένα πραγματικά σύγχρονο και προοδευτικό πρόγραμμα σπουδών, ενιαίο, σε ένα ενιαίο 12χρονο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει τους μαθητές. Που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και όχι της αγοράς και των επιχειρήσεων.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


Η πρόεδρος

Πυθαρούλιου Ελένη


Ο γραμματέας

Ντούλας Παναγιώτης

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Σχέδιο Ψηφίσματος για τοπικές ΕΛΜΕ

Στις 12 Μαρτίου 2011 έχει οριστεί η συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ.
Είναι σημαντικό, εν όψει αυτής της συνέλευσης, να προωθήσουμε σε όλες τις ΕΛΜΕ της χώρας ψηφίσματα σχετικά με την Πληροφορική και το Νέο Σχολείο.
Ακολουθεί ενδεικτικό σχέδιο ψηφίσματος. Καλούμε όλους τους Πληροφορικούς της Εκπαίδευσης να κινητοποιηθούν για αξιοποίηση αυτού του κειμένου στην τοπική τους ΕΛΜΕ.



Σχέδιο Ψηφίσματος Γενικής Συνέλευσης (ή Διοικητικού Συμβουλίου) της ΕΛΜΕ .......................


Πληροφορική και Ψηφιακό Σχολείο

Όπως έχει ανακοινωθεί από την υπουργό Παιδείας σχεδιάζεται η κατάργηση των μαθημάτων της Πληροφορικής από το Νέο Λύκειο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού “οι μαθητές ξέρουν να πατούν τα πλήκτρα” γι' αυτό στο “ψηφιακό σχολείο” “η πληροφορική δεν θα είναι πια ένα μάθημα”. Έτσι, ενώ το Νέο Λύκειο προβάλλεται ως το σχολείο των επιλογών, στην πραγματικότητα θα στερεί από τους μαθητές ακόμα και τις επιλογές που έχουν τώρα! Από την άλλη, το υπό εξέλιξη έργο του “ψηφιακού σχολείου” που πανηγυρικά παρουσίασε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, απλώς παρέχει τα βιβλία του ΟΕΔΒ σε ηλεκτρονική μορφή, ενώ η βοήθεια που προτείνει στους υποψηφίους για τις πανελλαδικές εξετάσεις είναι βιντεοσκοπημένες παραδόσεις μαθημάτων με τη βοήθεια του κιμωλιοπίνακα!

Έχουμε τη γνώμη ότι :

  1. Η πληροφορική είναι μια αυτόνομη επιστήμη απαραίτητη για την κατανόηση του σύγχρονου κόσμου και την επιβίωση σε αυτόν. Η απόκτηση στέρεων γνώσεων πληροφορικής (και όχι δεξιοτήτων πληκτρολόγησης) είναι απαραίτη για όλους τους νέους εργαζόμενους, επιστήμονες ή τεχνικούς όλων των ειδικοτήτων. Δεν μπορεί η διδασκαλία της πληροφορικής να περιοριστεί στο μονόωρο μάθημα του Γυμνάσιο.

  2. Η Πληροφορική πρέπει να εμπλουτίζει την εμπειρία των μαθητών και όχι να τη φτωχαίνει. Η χρήση υπολογιστών θα αναβάθμιζε τη διδασκαλία των υπολοίπων μαθημάτων αν συμπλήρωνε τα απαραίτητα μέσα για τη διδασκαλία των άλλων μαθημάτων: τις βιβλιοθήκες τα εργαστήρια, το εποπτικό υλικό. Ωστόσο, το ψηφιακό σχολείο που βλέπουμε να υλοποιείται ενισχύει τον θεωρητικό τρόπο διδασκαλίας των υπολόπων μαθημάτων και επιχειρεί την κατάργηση των βιβλίων και την αντικατάσταση της διδασκαλίας με βιντεσκοπημένες παραδόσεις. Το ψηφιακό σχολείο συνδέεται με την προμήθεια ακριβού εξοπλισμού, διαδραστικών πινάκων, λαπτοπ, κλπ, αλλά στην πραγματικότητα η το σχολείο υποβαθμίζεται. Το “πρώτα ο μαθητής” μεταλλάχτηκε στο “πρώτα ο προμηθευτής”.

  3. Το υπουργείο παιδείας επενδύει με διάθεση χρημάτων και προσωπικού σε συστήματα ασφυκτικής παρακολούθησης της σχολικής ζωής και των μαθητών. Με αυταρχικό και παράνομο τρόπο αποφασίστηκε το φακέλωμα των μαθητών όλης της χώρας. Κάθε μαθητής με την εγγραφή του στο νηπιαγωγείο αποκτά ατομικό φάκελο στο υπουργείο παιδείας ο οποίος τον ακολουθεί ως το Λύκειο. Ο φάκελος αυτός τροφοδοτείται με στοιχεία από τις σχολικές μονάδες σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν προσωπικά δεδομένα του μαθητή και των γονέων του, όπως βαθμολογίες, απουσίες, υγεία, διαγωγή, διεύθυνση, τηλέφωνα, πληροφορίες για τους γονείς.

Λέμε:

  • Όχι στην κατάργηση των μαθημάτων πληροφορικής στο Νέο Λύκειο. Αναβάθμιση του περιεχομένου των μαθημάτων και στήριξη των σχολικών εργαστηρίων πληροφορικής.
  • Όχι στo “ψηφιακό σχολείο”, που αντικαθιστά τον κιμωλιοπίνακα με την οθόνη του υπολογιστή. Ζητούμε σχολικά εργαστήρια και βιβλιοθήκες για τη σωστή διδασκαλία όλων των μαθημάτων με τα υλικά και τα μέσα που το καθένα απαιτεί.
  • Όχι στον τραγέλαφο των ψηφιακών βοηθημάτων. Πραγματικά σχολεία, βιβλία και καθηγητές για όλα τα παιδιά.
  • Όχι στις καταργήσεις σχολείων. Όχι στα σχολεία μαμούθ και στα πληθωρικά τμήματα, που υποβαθμίζουν την παιδεία.
  • Όχι στο αντιπαιδαγωγικό και αντιδημοκρατικό φακέλωμα των μαθητών μέσω του προγράμματος e-school. Καταστροφή του υλικού που έχει μέχρι σήμερα συλλεχθεί στο Υπουργείο Παιδείας και επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όποιον επιχειρήσει να το χρησιμοποιήσει.

Ανάγκη άμεσης αφύπνισης όλων των Πληροφορικών της Εκπαίδευσης

Ακολουθεί μήνυμα συναδέλφου προς τους καθηγητές Πληροφορικής Ηρακλείου σχετικά με το μέλλον του κλάδου στο πλαίσιο του σχεδιαζόμενοι Νέου Σχολείου.
Το μήνυμα αφορά όλους τους συναδέλφους γι' αυτό και το αναπαράγουμε εδώ.

Συνάδελφε καθηγητή πληροφορικής του νομού Ηρακλείου
την Πέμπτη 10/2/2011 έγινε μια συνάντηση καθηγητών πληροφορικής στο 6ο ΕΠΑΛ με στόχο να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις αλλαγές που επιφέρει το Νέο Ψηφιακό σχολείο στον κλάδο μας αλλά και να οργανώσουμε κάποιες στοχευμένες ενέργειες για την Τρίτη 15/02/2011. Εκείνη την ημέρα έχει κυρυχτεί στάση εργασίας από την ΟΛΜΕ στηρίζοντας έτσι την προσπάθεια των καθηγητών Πληροφορικής ενάντια στον εξοβελισμό του μαθήματος Πληροφορικής από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια).
Η προσεύλευση των συναδέλφων καθηγητών Πληροφορικής ήταν απογοητευτική. Στην συζήτηση ακούστηκαν κάποιες νέες ειδήσεις σχετικά με διαβουλεύσεις που γίνονται για την διδασκαλία της Πληροφορικής και κάποιοι από τους παρευρισκόμενους ανάφεραν ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι θεωρούν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να ανατρέψουν την διαφαινόμενη πρόταση του Υπουργείου, οπότε προτιμούν να παραμένουν στο σπιτάκι τους περιμένοντας το αναπόφευκτο θέλημα της "Πάπισσας" 'Αννας.
Αποφάσισα να στείλω αυτό το e-mail απευθυνόμενος σε κάθε συνάδελφο καθηγητή Πληροφορικής κάνοντας κάποια μικρά σχόλια ανάλογα με την βαθμίδα που ανήκει.....
Συνάδελφε καθηγητή πληροφορικής της Αβάθμιας εκπαίδευσης που πήρες ελπίδες φέτος με την πιλοτική εισαγωγή της πληροφορικής στα Δημοτικά και περιμένεις στο μέλλον να προκηρυχτούν οργανικά κενά στην Αβάθμια για να μπορέσεις να προσφέρεις και εσύ στην εκπαίδευση καλύτερα να αρχίζεις να σχεδιάζεις την ζωή σου χωρίς αυτό το ενδεχόμενο. Μπορείς αν θέλεις για την επόμενη 4ετία να συνεχίσεις να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου όπως φέτος αλλά μετά το 2015 ελέω ΕΣΠΑ το πιθανότερο είναι το υπουργείο να σου δείξει την έξοδο από την εκπαίδευση. Μη νομίζεις ότι θα πάρουν άλλον καθηγητή πληροφορικής στη θέση σου, απλά το Υπουργείο δεν έχει σκοπό να διδάσκονται μαθήματα Πληροφορικής στο Δημοτικό αλλά και εκεί να εφαρμόσει την οριζόντια χρήση της επιστήμης της Πληροφορικής. Για όσους δεν το ξέρουν εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει και η επιμόρφωση Β΄επιπέδου Δασκάλων σε όλη την Ελλάδα η οποία θα συνεχιστεί με πιο γοργούς ρυθμούς στο μέλλον αφού προκυρήχτηκε πρόγραμμα επιμόρφωσης Επιμορφωτών. Το Υπουργείο φροντίζει για όλα όπως βλέπετε .... Είναι και περισσότεροι οι δάσκαλοι....
Συνάδελφε καθηγητή πληροφορικής του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ίσως κάποια στιγμή μάθεις πόσο κοντά παραλίγο να βρεθείς τώρα στη συντροφιά των συναδέλφων καθηγητών Πληροφορικής του Γενικού Λυκείου όπου επικρατεί η αβεβαιότητα και η αγανάκτηση για το μέλλον τους στην εκπαίδευση. Η κατήργηση της Πληροφορικής στα Γυμνάσια συζητήθηκε και ανεστάλη προσωρινά καθώς προσκρούει στο πλάνο του υπουργείου να δίνει πιστοποίηση Χρήσης των Η/Υ στους μαθητές όταν αποφοιτούν από το Γυμνάσιο. Χαρείτε λοιπόν για λίγο καιρό ακόμα το 1ώρο μάθημα με τα άπειρα χρονίζοντα προβλήματα (ζήτημα σε όλο το Γυμνάσιο οι μαθητές να κάνουν 80 καθαρές ώρες πληροφορικής) αλλά το Υπουργείο υποσχέθηκε στην επόμενη μεταρρύθμιση του να μην σας ξεχάσει και θα σας ετοιμάσει παρόμοιο ρόλο με αυτόν των καθηγητών Πληροφορικής του Γενικού λυκείου.
Συνάδελφε καθηγητή πληροφορικής του Γενικού Λυκείου αν είσαι ο 1ος καθηγητής Πληροφορικής που τοποθετήθηκες στο Γενικό που υπηρετείς συγχαρητήρια!!! Το πιθανότερο είναι επίσημα πλέον να γίνεις ο χαμάλης του σχολείου σου. Το Εργαστήριο Η/Υ χρειάζεται τον υπεύθυνο του, το e-school χρειάζεται τον χειριστή του, το φωτοτυπικό, το fax και ότι άλλο ηλεκτρονικό-μηχανολογικό-ηλεκτρολογικό βρίσκεται στην σχολική μονάδα που υπηρετείς θα έχει την αμέριστη φροντίδα σου και ίσως περάσεις μετεκπαίδευση ώστε να μπορείς να συντηρείς και τον καυστήρα θέρμανσης. Στο εργαστήριο Πληροφορικής θα έχεις την χαρά να βλέπεις όλους τους άλλους συνάδελφους διαφόρων ειδικοτήτων να κάνουν το μάθημα τους συνεπικουρούμενοι ίσως από τον υπεύθυνο ενδοσχολικής υποστήριξης δηλαδή εσένα.
Αν δεν έχεις την ευτυχία να είσαι ο 1ος τοποθετηθέντας καθηγητής πληροφορικής στο Γενικό λύκειο που υπηρετείς τότε ετοιμάσου για τον ρόλο που θα σου βρει το Υπουργείο όπως είχε πει και η Υφυπουργός Παιδείας σε παλαιότερες δηλώσεις της " κάτι θα βρούμε να κάνετε και εσείς οι Πληροφορικοί " . Καλύτερα να ξεχάσεις την μετακόμιση σου στην Αβάθμια εκαπίδευση που αποτελούσε όλο αυτό το καιρό που συζητείται η κατάργηση της Πληροφορικής για κάποιους, την αναπόφευκτη " ξεκούραστη " εκδοχή σε περίπτωση εξορίας από τα Γενικά καθώς το Υπουργείο δεν έχει στο πλάνο του να δώσει οργανικά κενά ΠΕ-19, ΠΕ-20 στα δημοτικά. Τι θα γίνετε λοιπόν και είστε και αρκετοί.....
Κάποιοι θα βοηθάτε στους συναδέλφους που είναι αποσπασμένοι στο γραφείο ΚΕΠΛΗΝΕΤ(εξυπηρετούν Αβάθμια και Ββάθμια) και τρέχουν πολλές φορές και δεν προλαβαίνουν, στα πλαίσια μιας γενικότερης στρατηγικής (λέγε με οικονομική κρίση) τεχνικής υποστήριξης των σχολείων. Τα γραφεία των διευθύνσεων Εκπαίδευσης και οι γραμματείες κάποιων μεγάλων σχολικών μονάδων σας περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες επενδύοντας στις απύθμενες γνώσεις σας στον αυτοματισμό γραφείου και στην διαδικτυακή επικοινωνία. Και επειδή το πιθανότερο πάλι κάποιοι συνάδελφοι μπορεί να περισσεύουν μην ανυσηχούν, καθώς η Διεύθυνση της Περιφερειακής εκπαίδευσης ή ή Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Καλλικρατικού Δήμου που ανήκει το σχολείο τους, και αποτελούν πλέον την προϊστάμενη αρχή δεν θα σας αφήσουν παραπονεμένους.
Συνάδελφε καθηγητή πληροφορικής των ΕΠΑΛ (όπου έχω την τιμή να ανήκω τα τελευταία 11 χρόνια) που θεωρείς ότι ξέφυγες από το τσουνάμι του υπουργείου ετοιμάσου... Προφανώς είτε ταυτόχρονα με το νέο Λύκειο είτε λίγο αργότερα έρχεται και το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση. Ήδη καταχρηστικά στο Ηράκλειο ,βρίσκεις λίγες ώρες στην συνδιδασκαλία των εφαρμογών της Α΄ τάξης (παρανόμως καθώς το μάθημα έχει χαρακτηριστεί μη εργαστηριακό) για να συμπληρώσεις το ωράριο σου και να μην βολοδέρνεις σε άλλα σχολεία. Σκεφτείτε πόσοι από εμάς θα περισσέψουν αν όπως φημολογείται αυξηθεί το ωράριο των εκπαιδευτικών της Ββάθμιας ή αν υπάρξει πιθανή διαρροή μαθητών από την Τεχνικοεπαγγελματική στο ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ όπως είχε γίνει παλαιότερα όταν έφευγαν όλοι οι μαθητές από τα ΤΕΕ (Μ.Ο. ΒΑΘΜΟΥ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ 13,5 ΕΝΑΝΤΙ 9,5 ΤΟΥ τότε ΕΝΙΑΙΟΥ). Αν δεν το ξέρετε η Κρήτη είναι μοναδική περιφέρεια της Ελλάδος με αύξηση πληθυσμού στην Τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση την τελευταία τριετία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αποτελεί για πάντα την ελπιδοφόρα εξαίρεση.
Θα ήθελα να επικαλεστώ την αγανάκτηση που πρέπει να διεκατέχει καθένα από εσάς ως απλό πολίτη (και οχι ως άμεσα εμπλεκόμενου καθηγητή Πληροφορικής) για την προσπάθεια που κάνει το υπουργείο να εξορίσει την Επιστήμη της Πληροφορικής από όλες τις βαθμίδες αλλά δεν νομίζω ότι θα καταφέρω και πολλά πράγματα.
Όταν πλησιάζει η ώρα που κάποιοι στο Υπουργείο μας ακυρώνουν ως ανθρώπους,επιστήμονες και ως εκπαιδευτικούς πετώντας όλα τα χρόνια που έχουμε προσφέρει στην εκπαίδευση στον Καιάδα και την Πέμπτη έρχονται μια φούχτα άνθρωποι για να συζητήσουν τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποτρέψουμε καταλαβαίνω ότι η αγανάκτηση έχει ντυθεί αποκριάτικα (λόγω εποχής φαίνεται) με την στολή του Μορφέα.
Για αυτό απεύθυνομαι στο συναίσθημα ξεβολέματος που μετά από αυτό το e-mail ίσως φουντώσει σε μερικούς και αναζητήσουν να δουν πλέον τι συμβαίνει με το μέλλον της Πληροφορικής στην εκπαίδευση.
Ένας κλάδος ΠΕ-19 ,ΠΕ-20 που αριθμεί πάνω από 7000 συναδέλφους στο πέρασμα του χρόνου βολεύτηκε (η πλειοψηφία του για να μην είμαι και άδικος) με τα εκάστοτε εκπαιδευτικά ψίχουλα που του έδινε το σύστημα χωρίς ποτέ να σκεφτεί να οργανωθεί σοβαρά ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει την σημερινή κατάσταση αλλά και να διεκδικεί συνεχή αναβάθμιση των υφιστάμενων μαθημάτων.
Παρόλο που την Τρίτη 15/2/2011 έχει κηρυχτεί τρίωρη στάση για να μπορούν απροσκόπτα οι συνάδελφοι καθηγητές πληροφορικής να παρευρεθούν στην παράσταση διαμαρτυρίας στις 12:00 έξω από την Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης (Κνωσού 6) δεν αισιοδοξώ ότι θα έρθουν πολλοί συνάδελφοι (είμαστε πάνω από 200 στον νομό Ηρακλείου οπότε εύκολα θα μετρηθούμε την Τρίτη). Παρόμοιες διαρματυρίες θα γίνονται ταυτόχρονα σε όλους τους νομούς της Ελλάδος και έξω από το κτίριο του Υπουργείου στην Αθήνα.
Μακάρι να βγω ψεύτης και η διαμαρτυρία την Τρίτη να αποτελέσει την απαρχή μιας προσπάθειας για να αποτρέψουμε αυτό που το Υπουργείο έχει βάλει στο αρρωστημένο του μυαλό.
Αν συνέχισουμε να αδιαφορούμε για ότι συμβαίνει γύρω μας σχετικά με την Πληροφορική στην Εκπαίδευση ας μην απορήσουμε όταν σε 2-3 χρόνια θα αποτελεί μια ανάμνηση που θα αναπολούμε στις μεταξύ μας συζητήσεις....
Εύχομαι όλα όσα προέβλεψα για τον κλάδο να μην πραγματοποιηθούν ποτέ και να αποδειχθεί ότι είμαι ένας καχύποπτος ενοχλητικός προάγγελος στενάχωρων ειδήσεων...
Ας με συγχωρέσουν όσοι κουράστηκαν από το e-mail.....
ΣΥΝΤΖΑΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 5ου ΕΠΑΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Μέλος της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδος

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Όχι άλλα ψέματα όχι άλλες “ψηφιακές ” απάτες - Ελευθερώστε την Πληροφορική

Η υπουργός παιδείας συχνά κάνει δηλώσεις για το νέο Λύκειο που ετοιμάζει. Μεταξύ των άλλων ανακοίνωσε και την κατάργηση των μαθημάτων πληροφορικής. Η δικαιολογία είναι ότι το νέο σχολείο θα είναι ψηφιακό δηλαδή θα χρησιμοποιούν υπολογιστές για τη διδασκαλία κάποιων μαθημάτων. Η απόφαση αυτή έχει και “ψευτοεπιστημονική” τεκμηρίωση: Αντιλαμβάνονται, λένε, την πληροφορική ως εργαλείο και όχι ως επιστήμη που χρειάζεται να τη σπουδάσουμε, και γι´ αυτό καταργούν τα μαθήματα Πληροφορικής! Απομένει και η κατάργηση της διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας, μόλις αντιληφθεί η υπουργός μας και τα ελληνικά ως απλώς ένα εργαλείο για τη διδασκαλία όλων των μαθημάτων!

Μας λένε ότι φτιάχνουν το “νέο ψηφιακό σχολείο” και καταργούν τα μαθήματα πληροφορικής! Μας λένε ότι στο “νέο λύκειο” οι μαθητές θα έχουν περισσότερες επιλογές αλλά τους παίρνουν ακόμα και τις επιλογές που έχουν τώρα!

Δεν είναι η πρώτη φορά που ζούμε τον παραλογισμό και τη διαστροφή σε όσα αποφασίζει και μας επιβάλλει το υπουργείο παιδείας.

Εμείς οι καθηγητές Πληροφορικής λέγαμε και λέμε:

Η Πληροφορική είναι γνώση. Αυτοί απαγορεύουν τη διδασκαλία της στο Λύκειο.

Η Πληροφορική είναι ελευθερία. Αυτοί επιβάλλουν σε σχολεία και υπηρεσίες τη χρήση λογισμικού κλειστού κώδικα, παραδίνοντας ανεξέλεγκτες εξουσίες στις εταιρείες που έχουν αποκλειστική πρόσβαση το λογισμικό αυτό.

Η Πληροφορική είναι δώρο. Αυτοί επιβάλλουν στα σχολεία, και τις υπηρεσίες του υπουργείου την αγορά εμπορικού λογισμικού, αντί για το αντίστοιχο δωρεάν.

Η Πληροφορική έρχεται να εμπλουτίσει την εμπειρία μας όχι να τη φτωχύνει. Αν το ποντίκι και το πληκτρολόγιο αντικαταστήσει το βιβλίο, το μολύβι, το πινέλο, το μικροσκόπιο, την μπάλα το ψηφιακό σχολείο θα είναι φτωχό και μίζερο. Οι υπολογιστές πρέπει να συμπληρώνουν τις βιβλιοθήκες και τα εργαστήρια των άλλων μαθημάτων π.χ. της φυσικής της χημείας, των εικαστικών, της μουσικής. Δεν μπορούν και δεν πρέπει να τα υποκαθιστούν.

Η Πληροφορική είναι εφόδιο για τους νέους. Αυτοί την κάνανε μέσο αφαίμαξης της ελληνικής οικογένειας επιβάλλοντας με νόμο στους νέους, και ιδίως στους ανέργους, την αγορά πιστοποιητικών χρήσης υπολογιστών από ιδιωτικές εταιρίες- παραρτήματα ξένων πολυεθνικών.

Η Πληροφορική δεν είναι άκριτη αγορά εξοπλισμού. Πρώτα η υγεία και μετά η τεχνολογία. Αυτοί αγοράζουν φορητούς υπολογιστές (λάπτοπ) και ασύρματα δίκτυα ακόμα για τα δημοτικά, περιφρονώντας τις αρχές της εργονομίας και την θεμελιώδη αρχή της προφύλαξης, διακινδυνεύοντας χωρίς λόγο την υγεία των μαθητών.

Η Πληροφορική είναι επικοινωνία. Αυτοί σχεδιάζουν συστήματα φακελώματος των μαθητών: βαθμολογία, απουσίες, υγεία, διαγωγή, διεύθυνση, τηλέφωνα, πληροφορίες για τους γονείς τους. Κάθε μαθητής θα έχει λεπτομερή ψηφιακό φάκελο στο Υπουργείο Παιδείας όπου θα καταγράφεται όλη η πορεία του από το νηπιαγωγείο ως το Λύκειο! Αυτά υλοποιεί μεταξύ άλλων το πρόγραμμα e-school που ήδη, με υπουργική απόφαση, έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στα δημοτικά τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας μας χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι μαθητές και οι γονείς τους!

Μυστικές επιτροπές, κρυμμένοι στα γραφεία τους, παζαρεύουν, τα συμφωνούν μεταξύ τους και “σχεδιάζουν” το νέο σχολείο. Ύστερα στήνουν πανυγήρια και συνεντεύξεις, υπαγορεύουν δημοσιεύματα για να μας πείσουν ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό της Παιδείας.

Εμείς λέμε: Οι μέθοδοι τους είναι πολύ παλιές. Μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω. Καταστρέφουν ότι τόσα χρόνια με τη δουλειά μας και τα χρήματα μας έχει φτιαχτεί.

Εμείς οι καθηγητές Πληροφορικής δεν θα πάψουμε να λέμε την αλήθεια.

Ξέρουμε ότι η Πληροφορική δεν είναι το μόνο πεδίο που συμβαίνουν αυτά.

Περιμένουμε και τους άλλους να μιλήσουν αληθινά για να ενώσουμε τις φωνές μας.

Συμμετέχουμε στην απεργία πανελλαδική απεργία των δασκάλων και καθηγητών στις 22 -23 Φεβρουαρίου.

Λέμε:

Όχι στην κατάργηση των μαθημάτων Πληροφορικής.

Όχι στην κοροϊδία του ψηφιακού σχολείου.

Όχι στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων.

Όχι στην διάλυση της Παιδείας

Όχι στην καταλήστευση της χώρας μας από το ΔΝΤ



Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας

Τοπικό Παράρτημα Χανίων

http://www.epe.org.gr

Το σχέδιο για το σχολειό λέμε με μαντινάδα τα μυστικά τελειώσανε, ας κρίνει η Ελλάδα


Γιωργάκης, Άννα κι έμποροι, κάναν κοινοπραξία
βγαίνει η Πληροφορική, πάνε και τα βιβλία.

Φέρανε ξένους “ειδικούς”, ως κι απ' την Κροατία,
και μας τους Πληροφορικούς διώχνουν απ' τα σχολεία.

Ευρώπη και Αμερική, Ασία, Αυστραλία
ελεύθερο λογισμικό βάζουνε στα σχολεία.

Ξένους πλασιέ μας φέρνουνε και τους χρυσοπληρώνουν
τον κακομοίρη το Λαό με χρέη το φορτώνουν.

Ασύρματα και φορητά παίρνουν για τα παιδιά μας
και μες στα κεφαλάκια τους θα ψήνονται τ' αυγά μας!

Δεν θέλουνε οι μαθητές στη σκέψη να ασκούνται
παρά να παίζουν μοναχά και να πιστοποιούνται.

Κι εσύ γονέα ξέχασε τη δωρεάν Παιδεία
ψώνιζε πιστοποίηση, δια βίου κοροϊδία.

Αν τους αφήσουμε εμείς αυτά να εφαρμόσουν
σε λίγο τα σχολεία μας άσχημα θα βαλτώσουν.

Υπάρχει κι ένα σχέδιο για παρακολουθήσεις
e-School τo ονομάζουνε και ψάξε να ρωτήσεις.

Γονείς, δασκάλους μαθητές φάκελο θα τους κάνει
λεπτομερείς αναφορές, μη βγαίνουν στο μεϊντάνι.

Γι' αυτό ξεκίνα σήμερα, μαζί μας αγωνίσου
λάβε κι εσύ τα μέτρα σου και σώσε το παιδί σου.

Χανιά, 15 Φεβρουαρίου 2011
Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας
Τοπικό Παράρτημα Χανίων

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Ενημερωτική εκδήλωση για Νεο Σχολείο από Παράρτημα Χανίων

Το Τοπικό Παραρτήμα Χανίων της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας καλεί τα μέλη και τα δυνάμει μέλη της ΕΠΕ αυτό το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 10:00 π.μ. στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, για να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία για το Νέο Σχολείο με τραπεζάκι, διανομή ενημερωτικού υλικού, κέρασμα και μουσική.

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ερώτηση της Άριας Αγάτσα στη Βουλή, προς την Άννα Διαμαντοπούλου, για την Πληροφορική στο Νέο Ψηφιακό Σχολείο

Η Αριάδνη Αγάτσα κατάθεσε Ερώτηση προς την κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, για την Πληροφορική στο Νέο Ψηφιακό Σχολείο.

Η βουλευτής Βοιωτίας επισημαίνει, μεταξύ άλλων το ειδικό βάρος που δίνει ο πρωθυπουργός στις νέες τεχνολογίες στην Εκπαίδευση και την αναγκαιότητα να διευκρινίσει τις προθέσεις της η κα. Α. Διαμαντοπούλου.

Αναλυτικά, η Ερώτηση της Αριάδνης Αγάτσα, έχει ως εξής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΓΑΤΣΑ

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Βοιωτίας

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Η Πληροφορική στο Νέο Ψηφιακό Σχολείο

Κυρία Υπουργέ,

παρά το ειδικό βάρος που δίνει ο πρωθυπουργός στις νέες τεχνολογίες στην Εκπαίδευση, τη θετική πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας ΔΒΜΘ να δημιουργήσει το νέο Ψηφιακό Σχολείο και ενώ η χώρα μας είναι στην τελευταία θέση, στην κατάταξη των χωρών της Ε.Ε. που αναφέρονται στους δείκτες που αφορούν στις θετικές επιστήμες, το μάθημα της Πληροφορικής διδάσκεται μία (1) ώρα την εβδομάδα στο Γυμνάσιο.

Στο Λύκειο, η Πληροφορική διδάσκεται ως μάθημα της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ΄ Λυκείου για δύο (2) ώρες την εβδομάδα και ως μάθημα επιλογής των τριών τάξεων, διδάσκεται για δύο (2) ώρες την εβδομάδα.

Αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στους Λειτουργούς Μέσης Εκπαίδευσης, αναφορικά με την έλλειψη σαφής τοποθέτησης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, σε όσα σχετίζονται με την Αναβάθμιση της Πληροφορικής και τις αλλαγές που προωθούνται στο περιεχόμενο σπουδών.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, από το Υπουργείο Παιδείας ΔΒΜΘ διαρρέουν σχέδια για το Νέο Λύκειο -τα οποία επίσημα έως τώρα δεν έχουν διαψευστεί-, σύμφωνα με τα οποία οι αλλαγές που προωθούνται, τόσο στο περιεχόμενο σπουδών, όσο και στη δομή του νέου σχολείου, αμφισβητούν κυρίως τη «γενική μόρφωση». Ειδικά για τα μαθήματα Πληροφορικής διαρρέεται η κατάργησή τους από το πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου.

Θα αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία, το νέο «Ψηφιακό» σχολείο που οραματίζεται η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ΔΒΜΘ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, να μην συμπεριλαμβάνει την Πληροφορική Παιδεία.

με βάση τα ανωτέρω Ερωτάστε

1. Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας ΔΒΜΘ ώστε να διασφαλιστεί και να αναβαθμιστεί η Πληροφορική ως αυτόνομο μάθημα στο Νέο Λύκειο, που θα αποσκοπεί στην ανάπτυξη της αλγοριθμικής σκέψης η οποία είναι απαραίτητη σε όλες τις θετικές, και όχι μόνο, επιστήμες;

2. Σκοπεύει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ΔΒΜΘ, να αναβαθμίσει το μάθημα της Πληροφορικής και στο Γυμνάσιο, για να μην καταδικαστούν οι νέοι μας σε ψηφιακό αναλφαβητισμό;

Αριάδνη Αγάτσα

Βουλευτής Ν. Βοιωτίας

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΡΙΤΗ 15/2/2011 ΚΑΙ ΩΡΑ 13:00

Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας
Κοδριγκτώνος 33, 5ος όροφος
ΤΚ 10434, Αθήνα
http://www.epe.org.gr
e-mail: info@epe.org.gr

Εργασιακός Τομέας Πρωτοβάθμιας

και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Η 15η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ!


  • Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους συλλογικούς φορείς σε ενιαίο αγωνιστικό μέτωπο

  • Πρωτοστατούμε στις κινητοποιήσεις για αποτροπή της κατάργησης της Πληροφορικής

  • Συνεχίζουμε και αναβαθμίζουμε τον πολύχρονο δικαστικό αγώνα

  • Οδηγός μας οι μορφωτικές ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας


Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2011


Τους τελευταίους 4 μήνες η σχολική κοινότητα και οι συνάδελφοι Πληροφορικοί, Καθηγητές ΠΕ19-ΠΕ20, βρίσκονται σε μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση που έχει προκληθεί από τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας για το «Νέο Σχολείο», στους οποίους τα μαθήματα πληροφορικής απουσιάζουν από το πρόγραμμα του Λυκείου.

Η αναστάτωση αυτή επιτείνεται από τις συνεχείς διαρροές στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, που επιβεβαιώνουν την κατάργηση των μαθημάτων πληροφορικής. Η αναστάτωση μετατρέπεται σε μια ιδιότυπη ομηρία από την στάση του Υπ. Παιδείας το οποίο:

  1. Εμφανίζεται να ανακοινώνει μέσω των πολιτικών προϊσταμένων του σε διασκέψεις, συνέδρια και συνεντεύξεις, διάφορες σκέψεις και απόψεις που αφορούν τα μαθήματα της πληροφορικής τόσο στην Α/θμια όσο και στην Β/θμια εκπαίδευση: “Οριζοντιοποίηση” της Πληροφορικής, δηλώσεις ότι οι μαθητές δεν χρειάζεται να διδάσκονται πια αυτόνομα μαθήματα πληροφορικής, ότι η διδασκαλία της πληροφορικής θα σταματά στο Γυμνάσιο...

  2. Στις επίσημες ανακοινώσεις υπόσχεται διαβούλευση ενώ ταυτόχρονα δηλώνει ότι το σχέδιο βρίσκεται ήδη υπό διαμόρφωση, αρνούμενο μάλιστα να κατονομάσει ποιοι «ειδικοί» συμμετέχουν στις επιτροπές που το επεξεργάζονται (http://www.minedu.gov.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2017%3A10-01-11-dieykriniseis-sxetika-me-dimosieymata-toy-typoy-gia-to-neo-lykeio&catid=81%3Aanakoinoseis-typoy&Itemid=806&lang=el)

  3. Αρνείται να απαντήσει, τόσο στις προτάσεις μας για την Πληροφορική Παιδεία (http://www.epe.org.gr/various/Ypomnhma_YPEPTH_2010_10_10_PLIROFORIKH_PAIDEIA.pdf) που κατατέθηκαν από τον Οκτώβριο του 2010 όσο και στο αίτημά μας για σύσταση επιτροπής για την Πληροφορική Παιδεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 63/2005 (http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=433).

  4. Ενώ ανακοινώνει ότι θα γίνει διαβούλευση, στην πράξη όχι μόνο έχει ήδη αποφασίσει για το ζήτημα, αλλά προχωρεί και σε υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων. Έτσι, σε έγγραφό του με ημερομηνία 30/11/2010 απευθύνει πρόσκληση στο ΕΑΙΤΥ για την υποβολή προτάσεων για την αξιοποίηση των καθηγητών ΠΕ19-ΠΕ20 στην συγκρότηση δομής ενδοσχολικής υποστήριξης στο πλαίσιο λειτουργία του Ψηφιακού Σχολείου (http://esos.gr/index2.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=366). Στο εν λόγω έγγραφο λέει ξεκάθαρα ότι η δράση αυτή «θα λειτουργήσει ως βασικό υπόβαθρο για την υιοθέτηση και ουσιαστική αξιοποίηση των πολιτικών του Υπ. Παιδείας ΔΒΜΘ στο χώρο των ΤΠΕ».

Ως υπεύθυνοι επιστήμονες και πολίτες καταδικάζουμε αυτές τις τακτικές που μας φέρνουν πίσω σε ένα παρελθόν που υποτίθεται ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας προσπαθεί να υπερβεί. Από νωρίς τοποθετηθήκαμε δηλώνοντας ότι το Νέο Σχολείο απαιτεί Νέο Πνεύμα Διακυβέρνησης (http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=439). Φαίνεται, όμως, ότι η ηγεσία του Υπ. Παιδείας είναι προσκολλημένη σε προσφιλείς μεθόδους και αντιλήψεις. Στις ίδιες αντιλήψεις που οδηγούν τους Έλληνες επιστήμονες στην μετανάστευση, που διαμορφώνουν καταναλωτές τεχνολογίας και όχι δημιουργούς της. Παρά τα ωραία λόγια, οι πράξεις αποδεικνύουν ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ακολουθεί την πεπατημένη που οδήγησε την χώρα μας στην τραγική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

Η ευκολία με την οποία το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται να υιοθετεί τον εξοβελισμό της Πληροφορικής ως αυτόνομης επιστήμης από το Νέο Σχολείο συναρτάται άμεσα με την έλλειψη γενικότερης αναπτυξιακής στρατηγικής για τη χώρα. Διότι το μέλλον της Πληροφορικής στο Δημόσιο Σχολείο είναι στενά συνδεδεμένο με την ανάγκη γενικότερης αξιοποίησης της Πληροφορικής ως Επιστήμης και ως Τεχνολογίας σε όλες τις πτυχές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου. Το 50% της παραγωγικότητας την επόμενη 10ετία θα προέλθει από την Πληροφορική και τις εφαρμογές της. Για αυτό και πρέπει, επιτέλους, να αναγνωριστεί η στρατηγική σημασία της σε σχέση με την υπέρβαση της πολύμορφης κρίσης και αξιοποίησης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας. Αυτή τη σημασία αγνοούν όσοι ταυτίζουν την Πληροφορική με το "πάτημα πλήκτρων" φτάνοντας στο σημείο να παραδεχθούν ότι ακόμη και οι μικροί μαθητές γνωρίζουν περισσότερα από τους ίδιους! Θεωρούν "πλεονάζοντες" τους Πληροφορικούς τη στιγμή που οφείλουν να τους δώσουν τη δύναμη να προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους στην προσπάθεια παραγωγικής ανάταξης της χώρας.

Η αξιοποίηση των Πληροφορικών στην εκπαίδευση, στην οικονομία, στον πολιτισμό, ακόμη και στον αμυντικό τομέα, αποτελεί πλέον ζήτημα επιβίωσης για τη χώρα. Η αναγνώριση του κοινωνικού ρόλου και των επαγγελματικών ευθυνών των Πληροφορικών είναι αναγκαία συνθήκη για να υπάρξει αποτελεσματική στρατηγική διεξόδου από το τέλμα στο οποίο μας οδήγησε η καταστροφική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών.

Η ΕΠΕ από το 2004 έχει καταθέσει επισήμως πρόταση για την ίδρυση ενός Εθνικού Επιμελητηρίου Πληροφορικής και Επικοινωνιών - ΕΘΕΠΕ (http://www.epe.org.gr/various/EThEEP.zip), θεσμικό φορέα σχεδιασμού και υλοποίησης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ανάπτυξη της χώρας, με την αξιοποίησης της Πληροφορικής σε όλους τους τομείς. Η Κυβέρνηση αγνοεί την επιτακτική ανάγκη ίδρυσης του ΕΘΕΠΕ και κωφεύει στο αίτημά μας υποκύπτοντας σε αδιαφανή κέντρα εξουσίας που θυσιάζουν το μέλλον της χώρας στο βωμό συντεχνιακών συμφερόντων (http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=334). Γι' αυτό και η ΕΠΕ μας, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών της και ακολουθώντας τα πρότυπα άλλων Επιστημονικών Ενώσεων στο παρελθόν, καλεί όλους τους Πληροφορικούς σε συσπείρωση στις τάξεις της ώστε να προχωρήσουμε σε μετασχηματισμό της σε Επιμελητηριακό Φορέα, που θα διασφαλίζει τον κοινωνικό ρόλο των Πληροφορικών και θα λειτουργεί ως σύμβουλος της Πολιτείας και της Κοινωνίας σε θέματα Πληροφορικής. Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, ως οιονεί Εθνικό Επιμελητήριο Πληροφορικής και Επικοινωνιών, θα μπορεί να εγγυάται την ποιότητα και την λειτουργική αξιοποίηση των υφιστάμενων και των μελλοντικών υποδομών. Πρώτη και βασική υποδομή είναι, αναμφισβήτητα, η Πληροφορική Παιδεία με συνεχή αναβάθμιση, επικαιροποίηση και σύνδεση των προγραμμάτων σπουδών πληροφορικής κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας με τις κοινωνικές ανάγκες και την παραγωγική διαδικασία.

Σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο, οι Πληροφορικοί της Εκπαίδευσης οφείλουμε να πράξουμε το αυτονόητο: Να πρωταγωνιστήσoυμε στον αγώνα κατά της Ψηφιακής Ημιμάθειας θέτοντας τις βάσεις για αποτελεσματική Πληροφορική Παιδεία, βασικό πυλώνα ανάπτυξης και ευημερίας του λαού μας. Να μετατρέψουμε την απειλή σε ευκαιρία, για να αποκτήσει ο κλάδος μας την υπόσταση και τον ρόλο που του αναλογεί στην Πληροφορική Εποχή μέσα από τη μαζική παρουσία μας στην Επιστημονική και Επαγγελματική Ένωση όλων των Πληροφορικών. Να υπερβούμε τον κατακερματισμό σε "καθηγητές Πληροφορικής" και σε "επαγγελματίες Πληροφορικής" ωσάν η Πληροφορική Παιδεία να είναι αποκομμένη από τις ευρύτερες κοινωνικές και παραγωγικές ανάγκες.

Δεν εφησυχάζουμε ούτε δίνουμε πίστη σε υποκριτικές διαψεύσεις εντέχνως διακινούμενων "διαρροών". Το πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει ότι μόνο μέσα από συνεχείς αγώνες φτάνουμε στο αυτονόητο. Χρειάστηκαν δικαστικοί αγώνες για να διορίζονται μόνο απόφοιτοι τμημάτων Πληροφορικής στην εκπαίδευση. Αγώνες επίσης χρειάστηκαν για να αναγνωριστεί στους Πληροφορικούς η κατοχή βασικής γνώσης χρήσης υπολογιστών, όσο και σήμερα ακούγεται αυτονόητο, και να καταργηθούν οι διατάξεις του ΠΔ 347/2003 που επέβαλαν ακόμη και στους αποφοίτους τμημάτων Πληροφορικής την κατοχή "διεθνώς αναγνωρισμένων πιστοποιητικών" χρήσης υπολογιστών για να συμμετέχουν στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Ήρθε, λοιπόν, και πάλι η ώρα του αγώνα. Το προσκλητήριο που απευθύνουμε δεν περιορίζεται μόνο στους Πληροφορικούς της Εκπαίδευσης αλλά αφορά όλο τον κλάδο της Πληροφορικής και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

ΚΑΛΟΥΜΕ:

  1. Όλους τους συναδέλφους Πληροφορικούς σε ενεργοποίησή τους ως Γονείς, Πολίτες, Επιστήμονες και Επαγγελματίες για να αποτρέψουμε τα σχέδια της, κατώτερης κάθε προσδοκίας, ηγεσίας του Υπ. Παιδείας. Οι συνάδελφοι μάχιμοι εκπαίδευτικοί πρέπει να οργανωθούν άμεσα σε επίπεδο Σχολικής Μονάδας και Διεύθυνσης προχωρώντας σε δράσεις τοπικά (προτεινόμενες δράσεις από προηγούμενη ανακοίνωσή μας υπάρχουν στο http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=430) και να συμμετέχουν σε όλες τις κεντρικές δράσεις που έχουν ανακοινωθεί και πρόκειται να ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

  2. Την ΟΛΜΕ και τις κατά τόπους ΕΛΜΕ να διευκολύνουν τη συμμετοχή στην κινητοποίηση της 15ης Φεβρουαρίου 2011 κηρύσσοντας απεργία την ημέρα αυτή και οργανώνοντας τοπικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα παράλληλα με την κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας.

  3. Τους Βουλευτές και τους Πολιτικούς Φορείς της χώρας μας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν άμεσα δράση, για να αποτρέψουν την κατάργηση των μαθημάτων Πληροφορικής και να απαιτήσουν ταυτόχρονα την αναβάθμιση και επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών πληροφορικής. Σε διαφορετική περίπτωση η ευθύνη θα τους βαρύνει άμεσα, αφού θα κληθούν να νομιμοποιήσουν αποφάσεις επιζήμιες για την Παιδεία, την Κοινωνία και την Οικονομία μας.

  4. Τα τμήματα Πληροφορικής της χώρας και ειδικότερα τους Καθηγητές Πληροφορικής των Τμημάτων αλλά και τους συλλόγους Φοιτητών, να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταστήσουν σαφείς στο Υπ. Παιδείας τις συνέπειες της κατάργησης των μαθημάτων πληροφορικής. Συνέπειες που αφορούν τόσο στην υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης των μαθητών και των εφοδίων των νέων φοιτητών όλων των Τμημάτων της Γ/βάθμιας (και ιδιαίτερα των Τμημάτων Πληροφορικής), όσο και στην επιδείνωση του κύματος μετανάστευσης των νέων Επιστημόνων Πληροφορικής, αποφοίτων τους, και την ουσιαστική υποβάθμιση του ρόλου τους ως Τμήματα.

  5. Τους Συλλόγους Γονέων, αλλά και τον κάθε μεμονωμένο Γονέα, για την ανάληψη δράσεων που θα αποτρέψουν τον κίνδυνο να βυθιστούν οι νέοι μας πιο βαθιά στην Ψηφιακή Ημιμάθεια και να γίνουν άβουλοι χρήστες-καταναλωτές τεχνολογίας που θα παράγουν άλλες χώρες. Να αγωνιστούν για την αποτροπή των σχεδίων μετατροπής της σχολικής τάξης σε “αίθουσα ψυχαγωγίας” και των μαθητών μας σε gamers. Να παλέψουν μαζί μας για μια παιδεία που θα προετοιμάζει τους νέους μας για το ρόλο του υπεύθυνου δημιουργού στην Κοινωνία της Πληροφορίας και της Γνώσης.

  6. Τους ίδιους τους Μαθητές για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις κατά των επιζήμιων για το μέλλον τους σχεδίων του Υπ. Παιδείας.

Βασικό εφόδιο στον αγώνα αυτόν πρέπει να είναι η μνήμη μας για το πώς και από ποιους οδηγηθήκαμε στην άσχημη κατάσταση που παρουσιάζει η Παιδεία γενικά, η Πληροφορική Παιδεία ειδικότερα και η χώρα μας συνολικά. Οι ευθύνες μας ως Πολίτες, ως Επιστήμονες και ως Δάσκαλοι είναι μεγάλες. Οφείλουμε να πρωταγωνιστήσoυμε στον αγώνα για ένα νέο σύγχρονο Δημόσιο Σχολείου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών και τις προσδοκίες όλης της κοινωνίας για ένα καλύτερο μέλλον.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Πότε θα μπει ένα τέρμα στον κατήφορο;

Πηγή


ΕΝΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ηλεκτρονικά Βιβλία και Ηλεκτρονικοί Αναγνώστες


Η Ελλάδα του ΔΝΤ δανείζεται και αγοράζει τεχνολογία...


Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2011

Με έκπληξη διαβάσαμε δημοσίευμα έγκυρης εφημερίδας που αναφέρεται σε μυστική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Πρωθυπουργού, όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο κατάργησης των σχολικών βιβλίων και αντικατάστασής τους από ηλεκτρονικά βιβλία και ηλεκτρονικούς αναγνώστες. Προβληματίζει έντονα το γεγονός ότι στη σύσκεψη ακούστηκαν μόνο θετικά σχόλια για το εγχείρημα, καθώς και ότι εκφράστηκε η άποψη ότι είναι οικονομικά βιώσιμο αυτό το μέτρο.

Με κάθε σεβασμό προς πρόσωπα και θεσμούς, διερωτόμαστε:

  • Πώς είναι δυνατό να λαμβάνονται αποφάσεις τέτοιας εμβέλειας χωρίς ευρύτατη δημοσιότητα και αξιοποίηση Ελλήνων ειδικών;

  • Πώς είναι δυνατόν να αγνοείται η παιδαγωγική πλευρά του θέματος;

  • Έχουν υπ' όψιν τους οι κυβερνώντες ότι όλοι οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες (e-readers) που κυκλοφορούν στην αγορά υποστηρίζουν αποκλειστικά κλειστά πρότυπα (formats), σε σημείο να καθίσταται, ενίοτε, αδύνατος ακόμη και ο δανεισμός περιεχομένου από μαθητή σε μαθητή;

  • Ποιο είναι το κόστος της ψηφιοποίησης τυχόν εκπαιδευτικού υλικού και της μετατροπής του στα υποστηριζόμενα κλειστά πρότυπα;

  • Γνωρίζει η πολιτική ηγεσία ότι υπάρχουν δοκιμασμένες παιδαγωγικά, ώριμες τεχνολογικά, ανοιχτές, ισχυρότερες και φθηνότερες λύσεις, όπως ο φορητός υπολογιστής (όχι απλά “αναγνώστης”) XO ( http://one.laptop.org/);

  • Ποιες είναι οι εταιρείες που θα καρπωθούν τα τεράστια κέρδη από τη μαζική αγορά των ηλεκτρονικών αναγνωστών και τι ποσοστό των κονδυλίων που θα διατεθούν θα μείνει στη χώρα;

  • Πώς δικαιολογείται σε περίοδο σκληρής λιτότητας και μείωσης μισθών αυτή η τεράστια και αμφίβολης αποτελεσματικότητας δαπάνη;

  • Πώς είναι δυνατόν το κυβερνών κόμμα να καταδικάζει ως Αντιπολίτευση πριν λίγα χρόνια την αποικιοκρατικού τύπου συμφωνία Αλογοσκούφη – Microsoft (http://bit.ly/fxePBT) και ως Κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε επιλογές που δημιουργούν πολύ μεγαλύτερη τεχνολογική εξάρτηση στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας;

  • Ποια είναι, τελικά, η στρατηγική της Κυβέρνησης σε σχέση με τα ανοικτά πρότυπα και το Ελεύθερο Λογισμικό πέρα από φραστικές διακηρύξεις, ωραία συνθήματα και χρυσοπληρωμένες “επικοινωνιακές εκστρατείες”;

Αναμένοντας απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα υπενθυμίζουμε σε όλους την τεράστια σπατάλη που έγινε με τους μαθητικούς υπολογιστές (laptop) που μοιράστηκαν στους μαθητές της Α' Γυμνασίου το 2009, στα πλαίσια της “Ψηφιακής Τάξης”, μέτρο που ένα χρόνο μετά θεωρήθηκε αποτυχημένο και δεν επαναλήφθηκε. Το κόστος ήταν πολύ μικρότερο της δαπάνης που φαίνεται να είναι έτοιμη να εγκρίνει τώρα η Κυβέρνηση... Μήπως θα έχουμε νέα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως φημολογείται1 για την περίπτωση της Ψηφιακής Τάξης”, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους δύσμοιρους φορολογούμενους;

Πρέπει, επιτέλους, να σταματήσουν οι προχειρότητες και οι χωρίς κανένα προηγούμενο σχεδιασμό πειραματισμοί στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης. Οι νέες τεχνολογίες, οι διαδραστικοί πίνακες, οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες και άλλα gadgets δεν είναι μαγικό ραβδί να μεταμορφώσουν τη Σταχτοπούτα – Παιδεία μας σε Πριγκίπισσα εν μία νυκτί. Ούτε οι “ξένοι εμπειρογνώμονες” καλές νεράιδες... Χωρίς σοβαρό σχεδιασμό, άμεση εμπλοκή ειδικών και αξιοποίηση των Πληροφορικών της εκπαίδευσης τα χρήματα του Ελληνικού λαού θα σπαταληθούν και η εκπαιδευτική διαδικασία θα δεχθεί μέγα πλήγμα. Ας σταματήσουν, λοιπόν, οι κυβερνώντες να περιφέρονται ως πλανόδιοι πωλητές επιδεικνύοντας τα εξ' Εσπερίας gadgets και ας εμπιστευθούν τους Έλληνες ειδικούς και εκπαιδευτικούς διαμορφώνοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μετάβασης του εκπαιδευτικού συστήματος στην Πληροφορική Εποχή. Ας μεριμνήσουν, επίσης, για τα κατεπείγοντα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, τη συντήρηση και τον ευπρεπισμό των κτιρίων και τη διασφάλιση αξιοπρεπών αμοιβών για τους εκπαιδευτικούς.