Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Το αυτονόητο

Check out this SlideShare Presentation:
Το αυτονόητο
View SlideShare presentation or Upload your own.

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και οι προβληματισμοί των νέων

Το παρακάτω μήνυμα εστάλη στο Πολυτεχνείο Κρήτης από τον καθηγητή Ηλία Σταμπολιάδη την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008


Το προγραμματισμένο για σήμερα 9/12/2008 μάθημα “Μηχανική των Τεμαχιδίων” του 5ου εξαμήνου ΜΗΧΟΠ, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των γεγονότων και αντί αυτού οι φοιτητές συζήτησαν με το διδάσκοντα τα προβλήματα των τελευταίων ημερών όπως η δολοφονία του νεαρού Αλέξη, την αφορμή του γεγονότος για την έκφραση κάποιας διαμαρτυρίας, την οποία εκμεταλλεύτηκαν αναρχικά στοιχεία με άλλες σκοπιμότητες, και τέλος συζητήθηκαν και προβληματισμοί που αφορούν την κατάσταση στα πανεπιστήμια. Αν και μία τάξη θεωρείται μικρό δείγμα για την έκφραση συνολικών συμπερασμάτων, οι απόψεις όμως που εκφράστηκαν είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί. Τα κυριώτερα σημεία της συζήτησης και τα τυχόν συμπεράσματα παρουσιάζονται συνοπτικά κατωτέρω.

Ευχαριστώ πολύ τα παιδιά που συμμετείχαν στη συζήτηση και από τη μεριά μου, σαν ακαδημαϊκός δάσκαλος, θα κάνω ότι μπορώ για να πετύχουμε κάτι καλύτερο για όλους. Εύχομαι σε όλα τα παιδιά καλή πρόοδο.

Ηλίας Σταμπολιάδης


Συμπεράσματα και διατυπώσεις απόψεων που εκφράστηκαν

  • Μεροληψία της αστυνομίας, αποδεικνύεται ικανότατη στη διαφύλαξη υψηλών προσώπων και ανίκανη να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία των απλών πολιτών.
  • Σκάνδαλα και διαφθορά των κρατούντων.
  • Έλλειψη δημοκρατίας, καθόσον οι κρατούντες και τα ΜΜΕ κάνουν ότι θέλουν.
  • Ο δικομματισμός συμβάλει στην έλλειψη Δημοκρατίας.
  • Η κατάσταση αυτή συντηρείται από τον ίδιο τον κόσμο, πολλοί είναι οι βολεμένοι.
  • Υπάρχει έλλειψη αξιοκρατίας και το σύστημα δουλεύει με τις διασυνδέσεις.
  • Η Εκκλησία δεν κάνει τίποτε για αυτά αντιθέτως προκαλεί με έλλειψη λιτότητας και σεμνότητας (παραδείγματα διαβίωσης επισκόπων και μοναχών Αγίου Όρους). Έχει νοοτροπία δεσποτισμού, οικονομικής και πολιτικής επιρροής ή και αντίθετα εξάρτησης με σκοπιμότητες (εκοσμίκευση).
  • Στο δημόσιο σχολείο (Γυμνάσιο, Λύκειο) υπάρχει αδιαφορία από την πλειονότητα των καθηγητών, οι οποίοι έχουν δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία. Ευτυχώς όχι όλοι και πάντα θυμούνται αυτούς που πραγματικά αγαπούν τα παιδιά.
  • Η κακή νοοτροπία που απέκτησαν στο δημόσιο σχολείο. Έμαθαν να τους ενδιαφέρει η επιτυχία στις πανελλήνιες παρά να μάθουν κάτι αξιόλογο.
  • Στο πανεπιστήμιο δεν τους δίδεται κανένα κίνητρο δραστηριοποίησης. Το μέλλον είναι αβέβαιο και δεν τους υποδεικνύεται ένας τρόπος εργασίας που να τους ενεργοποιεί. Το σύστημα δεν είναι οργανωμένο να τους δεχθεί και να τους αναδείξει.
  • Παραδέχονται ότι όταν αποφασίζουν για κάτι επικαλούνται την ελευθερία τους και την ηλικία τους για να αναλάβουν την ευθύνη των επιλογών τους αλλά όταν χάνουν κάτι λόγω κακών επιλογών επικαλούνται τα δικαιώματά τους για να διεκδικήσουν κάτι για το οποίο δεν κοπιάσανε αλλά το σύστημα τους δίνει το δικαίωμα να το διεκδικήσουν.
  • Τέλος αντιμετωπίζουν υπαρξιακά και ψυχολογικά προβλήματα από τον διασυρμό των θεσμών, τη χαλάρωση της οικογένειας, την ηθική διαφθορά, την κακή επιρροή των ΜΜΕ, την έλλειψη προτύπων και τη νοοτροπία του καταναλωτισμού.

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Προπαγάνδα: Η νέα τέχνη της Δημοκρατίας

Εφημερίδα Οικονομία, 9/12/2008

«Δεν θα είναι αδύνατον να αποδείξει κανείς, με επαρκή επανάληψη και την ψυχολογική κατανόηση των ανθρώπων, ότι ένα τετράγωνο είναι στην πραγματικότητα κύκλος. Δεν είναι παρά λέξεις και οι λέξεις μπορούν να πλαστούν μέχρις ότου επενδύσουν απατηλές ιδέες.» τάδε έφη Γιόζεφ Γκέμπελς, υπουργός Προπαγάνδας στη ναζιστική Γερμανία.Η νέα ενόραση - «νέα τέχνη της δημοκρατίας» - όπως είπε ο Λίπμαν- είναι ότι διαθέτουμε τρόπους όπως το θέτει ο Μπέρνεϊζ, να διαμορφώνουμε «τη δημόσια σκέψη όπως ακριβώς ο στρατός διαμορφώνει τα σώματα των στρατιωτών». Και πρέπει να το κάνουμε επειδή εμείς είμαστε οι καλοί και οι έξυπνοι και εκείνοι οι ηλίθιοι και χαζοί , άρα πρέπει να τους ελέγχουμε για το καλό τους. Και το κάνουμε επειδή έχουμε αυτές τις θαυμάσιες καινούργιες τεχνικές της προπαγάνδας.

Μια άλλη ομάδα που εντυπωσιάστηκε ήταν οι επιχειρηματίες. Οι ηγέτες τους ήταν για άλλη μια φορά πολύ ειλικρινείς. Πρέπει να επιβάλουμε στους ανθρώπους μια «φιλοσοφία ματαιότητας» και να βεβαιωθούμε ότι ασχολούνται με τα επιφανειακά στοιχεία της ζωής, όπως η κατανάλωση της μόδας. Πρέπει να επιδιώκουν αυτές που ονομάστηκαν φανταστικές ανάγκες, ανάγκες που έχουν εφευρεθεί. Εμείς δημιουργούμε τις ανάγκες και τους κάνουμε να στρέψουν εκεί όλη την προσοχή τους. Μετά δεν μας ενοχλούν, δεν είναι μες τα πόδια μας. Δεν είναι δύσκολο να δει κανείς τις επιπτώσεις, αρκετά χρόνια αργότερα.

Δεν ήταν κάτι καινούργιο. Αυτές οι ιδέες ξεκινούν με τη Βιομηχανική Επανάσταση, αλλά υπήρξε μια μεγάλη ώθηση από τη δεκαετία του 1920 και μετά. Πρόκειται για τεράστιες επιχειρήσεις κυριαρχίας και ελέγχου. Παρεμπιπτόντως, δεν είναι καθόλου εκπληκτικό. Θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο ότι αυτές οι ιδέες αναπτύσσονται στις δημοκρατίες. Διότι στην δημοκρατία πρέπει να ελέγχεις τη σκέψη του κόσμου. Δεν μπορείς να τον ελέγξεις δια της βίας. Υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα να τον ελέγξεις δια της βίας και μιας και πρέπει να ελεγχθούν και να περιθωριοποιηθούν οι άνθρωποι, να είναι «θεατές της δράσης» όπως το έθεσε ο Λίπμαν, πρέπει να καταφύγεις στην προπαγάνδα.

Ακόμη και στα ρωμαϊκά χρόνια, τον καιρό που ο Καίσαρας ήταν ο απόλυτος άρχων της αυτοκρατορίας σχεδίαζε μεθόδους για να κρατάει τις μάζες κάτω από τον έλεγχο του. Γι'αυτό και το Κολοσσαίο είχε την τιμητική του (μιας και δεν υπήρχε ακόμη η τηλεόραση για να υπνωτίζει τον όχλο) με το θέαμα των μονομάχων, των τίγρεων, των ελεφάντων και άλλων ζώων να σφάζονται στην αρένα προς τέρψην του απλού κόσμου. Και στο τέλος ακολουθούσε τσιμπούσι με το ψήσιμο των σφαγιασθέντων ζώων και το μοίρασμα των κομματιών στον πεινασμένο κόσμο (αλλά χορτασμένο από σφαγές). Εξ'ού και η φράση «άρτος και θεάματα».

Ο Γκέμπελς πήρε αυτή την ιδέα, όπως και ο Χίτλερ, από την πρακτική των δημοκρατιών. Ο Χίτλερ είχε εντυπωσιαστεί έντονα από την αποτελεσματικότητα της αγγλοαμερικανικής προπαγάνδας κατά τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου πολέμου και θεωρούσε όχι χωρίς λόγο, ότι εξηγούσε εν μέρει γιατί η Γερμανία έχασε τον πόλεμο - γιατί απλούστατα δεν μπόρεσε να ανταγωνιστεί τις μεγάλης κλίμακας προσπάθειες προπαγάνδας των δημοκρατιών.

Σε πλήρη υποβάθμιση η Πληροφορική στα σχολεία

Οι ώρες που διδάσκεται το μάθημα δεν επαρκούν ούτε για τις στοιχειώδεις γνώσεις, ενώ οι μισοί από τους 6.000 καθηγητές που το διδάσκουν δεν έχουν πτυχίο Πληροφορικής
Σε πλήρη υποβάθμιση έχει οδηγηθεί το μάθημα της Πληροφορικής στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας, καθώς οι ώρες που διδάσκεται δεν επαρκούν ούτε για τις στοιχειώδεις γνώσεις των μαθητών, ενώ οι μισοί καθηγητές που έχουν διοριστεί, προέρχονται από άλλες ειδικότητες και δεν έχουν πτυχίο Πληροφορικής!
Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από την Ενωση Πληροφορικών Ελλάδας, αυτή τη στιγμή εργάζονται σε όλα τα σχολεία της χώρας και διδάσκουν το μάθημα της Πληροφορικής περίπου 6.000 καθηγητές. Από αυτούς, οι μισοί δεν διαθέτουν πτυχίο Πληροφορικής και τα μόνα σχετικά «προσόντα» που έχουν -όπως διατείνονται μέλη της ΕΠΕ- είναι η παρακολούθηση σεμιναρίων.
Οι πρώτες προσλήψεις έγιναν το 1992, οπότε και μπήκε η Πληροφορική στα γυμνάσια, και εξαιτίας της μη κατοχύρωσης παιδαγωγικής επάρκειας στους πληροφορικούς, δόθηκε η δυνατότητα να διδάσκουν το συγκεκριμένο μάθημα φυσικοί, μαθηματικοί, φιλόλογοι, θεολόγοι, ακόμη και νοσηλευτές, οι οποίοι είχαν παρακολουθήσει σχετικά σεμινάρια.
Αιτήματα
Τα μέλη της ΕΠΕ έχουν επανειλημμένα ζητήσει να δοθεί μία οριστική λύση στο ζήτημα, αφού εκτός της αδικίας που υφίστανται χιλιάδες εκπαιδευτικοί, η ανεργία στον κλάδο της Πληροφορικής έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια.
Οπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ενωσης Πληροφορικών Ελλάδας, Δημήτρης Τσίγκος, η ίδρυση των κλάδων ΠΕ19-Πληροφορικής ΑΕΙ και ΠΕ20-Πληροφορικής ΤΕΙ έγινε το 1992, ωστόσο -τονίζει- «μέχρι και σήμερα περίπου 3.000 καθηγητές άλλων ειδικοτήτων διδάσκουν αντί για εμάς, ως αποτέλεσμα μιας αλλοπρόσαλλης και παράνομης τακτικής που ακολουθήθηκε στο παρελθόν και τερματίστηκε ύστερα από πολύχρονους δικαστικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες».
Μάλιστα, προσθέτει, «χιλιάδες άνεργοι πληροφορικοί βλέπουν να προκηρύσσονται μόνο 120 θέσεις στον επικείμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στους κλάδους ΠΕ19 και ΠΕ20, ενώ την ίδια στιγμή οι διορισμένοι συνάδελφοί τους απειλούνται με αφαίρεση μαθημάτων που κατεξοχήν εμπίπτουν στην ειδικότητά τους».
Η Ενωση Πληροφορικών ζητεί ακόμα να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας στα γυμνάσια και τα λύκεια, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Σημειώνεται ότι στις τάξεις του γυμνασίου διδάσκεται μία ώρα την εβδομάδα, ενώ στο λύκειο η Πληροφορική είναι μάθημα επιλογής.
Στο «Εθνος» μίλησε και ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΕ Νεκτάριος Μουμουτζής, ο οποίος αναφέρθηκε και στις προτάσεις της Ενωσης, με τις οποίες -όπως λέει- θα δινόταν λύση στο πρόβλημα.
Συγκεκριμένα, ο συνδικαλιστικός φορέας των πληροφορικών προτείνει, σε χρονικό ορίζοντα 1-2 ετών, τα εξής:
  • Προγραμματισμό της σταδιακής μετάταξης των μη πληροφορικών που είναι ενταγμένοι στους κλάδους ΠΕ19 και ΠΕ20 στους φυσιολογικούς τους κλάδους.
  • Θεσμοθέτηση μόνιμων θέσεων πληροφορικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για τη διδασκαλία μαθημάτων χρήσης υπολογιστών, την υποστήριξη άλλων μαθημάτων, προκειμένου να διδάσκονται με τη χρήση υπολογιστών, την τεχνική - διοικητική υποστήριξη των σχολείων και την επιμόρφωση σε μόνιμη βάση του υπόλοιπου εκπαιδευτικού προσωπικού.
  • Προσλήψεις πληροφορικών στα γυμνάσια και τα λύκεια όλων των τύπων για την κάλυψη των διοικητικών - τεχνικών αναγκών με αυτοτελείς θέσεις προσωπικού που θα αναλάβουν και τη διαρκή επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού των άλλων κλάδων.
Ο πρόεδρος της ΕΠΕ, ωστόσο, αναφέρεται και σε μία άλλη πτυχή του θέματος: «Το απολυτήριο λυκείου θα πρέπει να εξασφαλίζει στον τελειόφοιτο μαθητή όλες τις απαραίτητες γνώσεις πάνω στην Πληροφορική και να μπορεί να χρησιμοποιείται και ως Πιστοποιητικό Χρήσης Υπολογιστή. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να αναβαθμιστεί το μάθημα της Πληροφορικής ποιοτικά και ποσοτικά και να διδάσκεται από τις αντίστοιχες ειδικότητες».

ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ
Υπάρχουν συνολικά 57 τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ που σχετίζονται με τις επιστήμες Η/Υ, Πληροφορικής και τις Νέες Τεχνολογίες, τα οποία την περσινή χρονιά απορρόφησαν 7.900 εισακτέους. Ειδικότερα, στα 43 σχετικά τμήματα των ΑΕΙ, εισήχθησαν 6.032 φοιτητές, ενώ σε 14 των ΤΕΙ, εισήχθησαν 1.864 σπουδαστές.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ερώτηση προς τον υπ. Παιδείας
Πριν από λίγες ημέρες, η βουλευτής της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Παιδείας, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι «παρά την ύπαρξη καθηγητών Πληροφορικής, στα επαγγελματικά λύκεια συνήθως οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος καλύπτονται από καθηγητές άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι απλώς έχουν περάσει τη βασική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Κοινωνίας της Πληροφορίας, με αποτέλεσμα, στην πράξη, να υποβαθμίζεται το μάθημα».
Ακόμη τονίζει πως το μάθημα είναι υποχρεωτικό στις τάξεις του γυμνασίου αλλά -όπως λέει- διδάσκεται μόνο μία ώρα την εβδομάδα, ενώ τα υπόλοιπα μαθήματα διδάσκονται τουλάχιστον δύο.
«Στο ενιαίο λύκειο, η Πληροφορική είναι μάθημα επιλογής, μεταξύ 5 μαθημάτων για την α τάξη, μεταξύ 14 για τη β και μεταξύ 18 για τη γ τάξη, ενώ μόνο στην Τεχνολογική Κατεύθυνση της γ λυκείου, στον κύκλο Πληροφορικής και Υπηρεσιών είναι υποχρεωτικό μάθημα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενη στον αρμόδιο υπουργό, ζητεί να μάθει «εάν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης της διδασκαλίας του μαθήματος σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια της χώρας από ειδικευμένους καθηγητές και αν ναι, πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί η πλήρης στελέχωση των σχολείων με καθηγητές της σχετικής ειδικότητας», αλλά και εάν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο καθιέρωσης ως υποχρεωτικής διδασκαλίας του μαθήματος τουλάχιστον για δύο ώρες την εβδομάδα, σε όλες τις τάξεις του γυμνασίου και λυκείου, ανεξαρτήτως κατεύθυνσης.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Συνάντηση εκπροσώπων της ΕΠΕ με ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Στην συνάντηση συμμετείχε από πλευράς ΕΠΕ ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ Δημήτρης Κυριακός και εκ μέρους του Παραρτήματος Αθήνας ο καθηγητής Θανάσης Χρυσός. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ενημερώθηκε για τα προβλήματα των καθηγητών πληροφορικής. Συγκεκριμένα έγινε αναφορά στο καυτό θέμα των αναθέσεων μαθημάτων πληροφορικής, στην προσφυγή της ΕΠΕ στο ΣτΕ, στο θέμα των πιστοποιήσεων (βλέπε γονείς.gr), σε θέματα επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Επαγγελματικών Λυκείων κ.α.
Η συνάντηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και το ΔΣ της ΟΛΜΕ άκουσε της θέσεις της ΕΠΕ για πλήθος θεμάτων που τέθηκαν. Επισυναπτόμενο θα δείτε την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ που ζητά συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας για τα θέματα ΠΕ19-20.
Από την ΟΛΜΕ ζητήθηκε πιο στενή συνεργασία της ΕΠΕ με το ΚΕΜΕΤΕ και η ΕΠΕ άμεσα ανταποκρίθηκε στο αίτημα αυτό. Η συνάντηση με το ΚΕΜΕΤΕ έγινε αμέσως μετά, όπου έγινε ενημερώση για τις θέσεις της ΕΠΕ σε θέματα Πληροφορικής της εκπαίδευσης. Παραδώθηκαν κείμενα και μελέτες που έχουν να κάνουν με θέματα εκπαίδευσης (π.χ. Μελέτη για Φορητό H/Y, Αναθέσεις, Άρθρα και θέσεις της ΕΠΕ σε θέματα διδασκαλίας της Πληροφορικής, κ.α.) Στην συνάντηση ζητήθηκε μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ ΚΕΜΕΤΕ και ΕΠΕ και έγιναν αναφορές σε θέματα εκπαίδευσης για παράδειγμα πως μπορεί η ΕΠΕ να βοηθήσει σε θέματα ασφάλειας των νέων στο διαδίκτυο, επιμόρφωσης των μαθητών & γονέων κ.α.

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων

Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2008

Αριθμ.Πρωτ.:200/4/89


Σ Υ Γ Ν Ω Μ Η


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου ανήλικου παιδιού και εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη, τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του, την οδύνη και τον αποτροπιασμό της. Ζητάμε μια μεγάλη συγνώμη από την οικογένειά του για την τραγική απώλεια του σπλάχνου της, αλλά και από την Ελληνική κοινωνία η οποία είναι σοκαρισμένη από το τραγικό συμβάν το οποίο έκανε τον γύρο του κόσμου.


Αντί η κυβέρνηση να απολογηθεί

- γιατί δεν δέχτηκε το υπερώριμο αίτημά μας για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω μιας διακομματικής επιτροπής και τη συμβολή διακεκριμένων επιστημόνων, ώστε να απαντηθεί ξεκάθαρα το ερώτημα ΤΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΜΕ


- γιατί δεν ενδιαφέρθηκε για την αλλαγή νοοτροπίας και αντιλήψεων και την εμπέδωση αστυνομικής συνείδησης με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών (κεντρικό αίτημά μας και στο 18ο συνέδριο πέρυσι το Δεκέμβριο)


  • γιατί, γιατί, γιατί…,


έρχεται σήμερα να ρίξει κροκοδείλια δάκρυα, καλύπτοντας την ανεπάρκεια και τις ευθύνες, που απαντώνται σε πολλά επίπεδα της Ελληνικής Αστυνομίας. Έρχεται να καλύψει τη μοναδική και αδιάψευστη αλήθεια ότι στα ανώτατα κλιμάκια της Φυσικής Ηγεσίας έχει εδραιωθεί η αντίληψη ότι πρότυπο και καλός αστυνομικός είναι ο «ράμπο», γιατί αυτή η φιλοσοφία προτάσσεται με την συρρίκνωση και την στρατικοποίηση της εκπαίδευσης, ως τελευταία υιοθετήθηκε, για το Αστυνομικό Σώμα και απορρέει από την φιλοσοφία του νέου πειθαρχικού δικαίου και κυρίαρχα από την αντίληψη που θέλει ως πρότυπο - ιδανικό αστυνομικό τον ανεπαρκή, συνοπτικά εκπαιδευόμενο και ελαστικά προσλαμβανόμενο.

Δυστυχώς, η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας αυτοσχεδιάζει, λειτουργεί «εμπειρικά», με βάση παρωχημένες συνταγές άλλων εποχών, που εφαρμόζονταν σε κάθε περίπτωση σε άλλο περιβάλλον και υπό άλλους όρους και το χειρότερο, προτείνει μέτρα για την έξοδο από την κρίση, χωρίς διάλογο, χωρίς να αφουγκράζεται την ελληνική κοινωνία και χωρίς να έχει επαφή με την ελληνική πραγματικότητα.


Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και τους επίπονους μακροχρόνιους αγώνες του συνδικαλιστικού μας κινήματος να πείσει την ελληνική κοινωνία και τον πολίτη να διάκειται φιλικά προς τον Έλληνα αστυνομικό, με όλα όσα συμβαίνουν τελευταία, ανησυχούμε βαθύτητα για τις αλλαγές που συντελούνται γύρω μας και ασφαλώς για το αν οι συνάδελφοί μας είναι σε θέση να προστατέψουν τη ζωή και την περιουσία των συμπολιτών μας, αλλά και να διασφαλίσουν τον οργανισμό της ΕΛ.ΑΣ.


Τις δύσκολες αυτές ώρες για όλους μας, συνιστούμε στους συναδέλφους μας -για μια ακόμα φορά- να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή υπηρεσιακή - επαγγελματική και συνδικαλιστική ωριμότητα, καθώς η Ελληνική Αστυνομία διέρχεται κρίσιμες στιγμές.


Η Ομοσπονδία με υψηλό αίσθημα ευθύνης, σταθμίζοντας την κρισιμότητα των περιστάσεων και σεβόμενη απολύτως τον πόνο της οικογένειας που θρηνεί το αδικοχαμένο παιδί της, οφείλει να συνεχίσει να αγωνίζεται για μια σύγχρονη και δημοκρατική αστυνομία. Στον αγώνα μας αυτό και για την έξοδό μας από την κρίση ζητούμε την στήριξη και την βοήθεια όλης της κοινωνίας.


ΘΕΡΙΖΕΤΕ Ο,ΤΙ ΣΠΕΙΡΑΤΕ…

ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ Η ΕΛ.ΑΣ


Κατατέθηκε η αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις Αναθέσεις

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν, διά του πληρεξουσίου δικηγόρου τους Μιχάλη Τσαγκατάκη, η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος, ο Σύλλογος Πτυχιούχων Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστημίου Κρήτης και 142 Πληροφορικοί που εργάζονται ως μόνιμοι ή αναπληρωτές/ωρομίσθιοι καθηγητές Πληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και αδιόριστοι Πληροφορικοί ενταγμένοι στους πίνακες αναπληρωτών. Με την αίτηση αυτή ζητείται η ακύρωση απόφασης του υπουργού Παιδείας, η οποία εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και αφορά σε αναθέσεις μαθημάτων στους εκπαιδευτικούς κατά το μέρος που αφαιρούνται μαθήματα Πληροφορικής και Εφαρμογών Υπολογιστών από τους Πληροφορικούς.

Στο δικόγραφο αναπτύσσονται τα επιχειρήματά μας και τεκμηριώνεται ότι με την συγκεκριμένη υπουργική απόφαση και τη σχετική εγκύκλιο που ακολούθησε, η διδασκαλία της πληροφορικής αντί να επαφίεται στους Πληροφορικούς, ανατίθεται σε κλάδους και ειδικότητες εκπαιδευτικών με άλλο γνωστικό αντικείμενο από εκείνου που όρισε ο νόμος 2009/92 (άρθρο 30) με αποτέλεσμα οι μαθητές των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) και επαγγελματικών σχολών (ΕΠΑΣ) να υφίστανται άνιση μεταχείριση έναντι των μαθητών γυμνασίων και γενικών λυκείων που διδάσκονται την Πληροφορική από Πληροφορικούς. Περαιτέρω τεκμηριώνεται ότι με την εν λόγω υπουργική απόφαση υποβαθμίζεται η ποιότητα της εκπαίδευσης, προσλαμβάνονται για τα μαθήματα πληροφορικής αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι άλλων ειδικοτήτων με επιβάρυνση του προϋπολογισμού και ότι πλήττονται τα συνταγματικά δικαιώματα των μαθητών λόγω της υποβάθμισης του επιπέδου διδασκαλίας των μαθημάτων πληροφορικής.

Θα ακολουθήσει και αίτηση αναστολής των ανωτέρω αποφάσεων ώστε να αποτραπεί η εφαρμογή τους μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αιτήσεως ακυρώσεως, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΔΣ της ΕΠΕ.

Η φούσκα της αξιολόγησης

Αναδημοσίευση άρθρου του Δημήτρη ΧΑΣΑΠΗ από την εφημερίδα ΑΥΤΗ

Την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να εκδοθεί η από καιρό προαναγγελθείσα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία θα υποχρεώνεται το ελληνικό κράτος να αναγνωρίσει, ως πανεπιστημιακά, τα πτυχία που απονέμουν τα εγχώρια Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών στη βάση συμφωνιών δικαιόχρησης που έχουν με βρετανικά πανεπιστήμια. Μάλιστα, ο αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε. επιτρόπος Μακ Κρίβι, απαντώντας προ ημερών σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη, δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα να ελέγχει τίτλους εκπαίδευσης καθηγητών ή να αξιολογεί το εκπαιδευτικό ίδρυμα» (δηλαδή το κάθε Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών). Υποθέτω, με το σκεπτικό ότι αξιολογείται από το αντίστοιχο βρετανικό πανεπιστήμιο και τους εξουσιοδοτημένους βρετανικούς οργανισμούς αξιολόγησης των πανεπιστημίων: τον Οργανισμό Ελέγχου Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (QAA) και το Βρετανικό Συμβούλιο Πιστοποίησης (BAC). Άλλωστε, όπως διακηρύσσει με κάθε ευκαιρία ο πρόεδρός του, τα κολλέγια-μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων «είναι τα μόνα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που υφίστανται ποιοτικό έλεγχο –και μάλιστα τριπλό».

Αυτή η αξιολόγηση έχει αναχθεί σε λυδία λίθο της ποιότητας και του επιπέδου των πανεπιστημιακών σπουδών και κατά συνέπεια σε κυρίαρχο κριτήριο απόδοσης κύρους, και άρα ανταλλακτικής αξίας, στο πανεπιστημιακό πτυχίο. Απόρροια της πολιτικής επιλογής η οποία απαιτεί να μετεξελιχθούν τα πανεπιστήμια σε επιχειρηματικούς οργανισμούς και της συνακόλουθης λογικής ότι η πανεπιστημιακή γνώση είναι εμπόρευμα, η οποία υπόκειται στους νόμους της αγοράς, όπως και το αντίστοιχο πτυχίο ως τίτλος κατοχής της. Αυτή η εμπορευματική οπτική για το πανεπιστήμιο έχει κυριαρχήσει εδώ και μια εικοσαετία στη Βρετανία και ως εκπαιδευτική πολιτική, γνωστή ως «διαδικασία της Μπολόνιας», επιβλήθηκε από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτή η αξιολόγηση, λοιπόν, της οποίας αποκλειστικά κριτήρια αποτελούν οι επιλογές και οι πρακτικές της εμπορευματικής αγοράς αποδεικνύεται τώρα στη Βρετανία ως «φούσκα» για τον καθορισμό της ποιότητας των πανεπιστημίων, παρόμοια με τις διάφορες «φούσκες», στις οποίες κατά καιρούς βασίστηκαν μυθεύματα για τον καταλυτικό ρόλο της αγοράς και οι οποίες κατασκευάστηκαν για να στηρίξουν πολιτικές για την εκπαίδευση νεοφιλελεύθερης έμπνευσης.

Το BBC από τον περασμένο Μάιο σε μια σειρά εκπομπών του αποκαλύπτει «στημένες» αξιολογήσεις σε διάφορα βρετανικά πανεπιστήμια, τα οποία διαμόρφωναν τα αποτελέσματα της αξιολόγησής τους με ποικίλους τρόπους: από πιέσεις στους φοιτητές τους να αξιολογήσουν θετικά το πανεπιστήμιο έως προσφορά ανταλλαγμάτων, όπως π.χ. χρηματοδοτήσεις εκδηλώσεων των φοιτητικών συλλόγων. Οι αποκαλύψεις του BBC ξεκίνησαν για συγκεκριμένα πανεπιστήμια, αλλά γρήγορα διαπιστώθηκε από εκατοντάδες καταγγελίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, ότι οι μεθοδεύσεις «θετικών» αξιολογήσεων αποτελούσαν ένα εκτεταμένο φαινόμενο στα πανεπιστήμια της Βρετανίας, γνωστό στους πανεπιστημιακούς κύκλους, το οποίο συγκαλυπτόταν στο όνομα της «φήμης» του πανεπιστημίου και της εξασφάλισης μιας υψηλής θέσης στην κλίμακα κατάταξης των πανεπιστημίων.

Ακολούθησαν, άρθρα στον Τύπο, με καταγγελίες έγκριτων πανεπιστημιακών, όπως του καθηγητή Τζόφρεϋ Άλντερμαν, ο οποίος διετέλεσε και υπεύθυνος για τη διασφάλιση της ποιότητας στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου, τα οποία αποκάλυπταν μια άλλη όψη των μεθοδεύσεων της αξιολόγησης: οι διδάσκοντες πιέζονται να βαθμολογούν θετικά και να παραβλέπουν την αντιγραφή στις εξετάσεις. Όπως αποκαλύπτει ο καθηγητής Τζόναθαν Μπέιτ του πανεπιστημίου Γουόρικ «υπάρχουν πανεπιστήμια στα οποία κυκλοφορούν οδηγίες προς τους διδάσκοντες που τους υπενθυμίζουν ότι απονέμοντας περισσότερα πτυχία με άριστα θα προωθηθεί το ίδρυμά τους τόσο στους εθνικούς όσο και στους διεθνείς πίνακες κατάταξης».

Παρά ταύτα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Μακ Κρίβι φαίνεται ότι δεν άκουσε τίποτα και θεωρεί δεδομένη τη διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών στα παραρτήματα των βρετανικών πανεπιστήμιων-ΚΕΣ. Όπως φαίνεται ότι δεν διάβασε τίποτα και ο αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση γραμματέας του ΥΠΕΠΘ κ. Κυριαζής, ο οποίος με πρόσφατη εγκύκλιό του πιέζει τα πανεπιστήμια για την εφαρμογή μιας αξιολόγησης βασισμένης στην ίδια λογική με αυτήν που τώρα αποδεικνύεται «φούσκα» στη Βρετανία. Μια «φούσκα» στην απόδοση αξίας στις πανεπιστημιακές σπουδές δεν έχει βέβαια τις θεαματικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία που έχει μια «φούσκα» στα χρηματιστηριακά ομόλογα. Έχει, όμως, αρνητικές επιπτώσεις οικονομικά ανεκτίμητες, κοινωνικά πολύπλευρες και το χειρότερο μακροπρόθεσμες, αφού η εκπαίδευση αποτελεί κοινωνικό αγαθό και σε καμία εκδοχή της εμπόρευμα…

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Απάντηση στα περί "ύβρεων" της ΠΕΚΑΠ

Την τελευταία εβδομάδα, επισκεπτόμενος το blog της ΠΕΚΑΠ βρέθηκα μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Περί αυτού θα επιθυμούσα να γράψω, αλλά για να μην επιτραπεί ξανά σε ορισμένους να ερμηνεύσουν κατά το δοκούν καταστάσεις, να ξεκαθαρίσω πρώτα τα παρακάτω:

Ο γράφων, όντως είμαι μέλος της ‘Ενωσης Πληροφορικών Ελλάδος (ΕΠΕ: www.epe.org.gr). Απλό μέλος όμως! Δεν είμαι στο Δ.Σ. της Ένωσης και ούτε ήμουνα ποτέ. Άρα: Τα όσα γράφω δεν είναι απόψεις της Ένωσης και ούτε μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα λεγόμενά μου εναντίον κανενός, παρά μόνον εμού! 

Ως εκ τούτου διατυπώσεις σχετικά με «υβριστική στάση φορέα» είναι πασιφανώς λανθασμένες. Εκτός αν οι της ΠΕΚΑΠ που τα γράφουν αυτά έχουν δεχθεί υβριστικές επιθέσεις είτε από μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΕ, είτε από την πλειοψηφία των απλών μελών της Ένωσης ! Ή απλά αν δεν … αναφέρονται καν στην ΕΠΕ (μιας και δεν κατονομάζουν ευθέως τον φορέα), οπότε ας μην προχωρήσει παρακάτω ο αναγνώστης.

            Άρα εν ολίγοις: Ό,τι παραθέσω παρακάτω αποτελεί καθαρά προσωπική θέση μου και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ (ούτε και μπορεί) να συνδεθεί με κανέναν τρόπο με την ΕΠΕ. Διαφορετικά, θα πρέπει π.χ. να συνδεθεί και με την ΕΛΜΕ Καρδίτσας της οποίας είμαι μέλος. Εφόσον έχουμε λύσει αυτό το θέμα, ας προχωρήσουμε:

            Διαβάζω στο blog της ΠΕΚΑΠ περί ύβρεων. Διαβάζω περί «διασπαστικών τακτικών» . Και απορώ: Πότε κύριοι σας έβρισαν από την ΕΠΕ; Ακόμη κι εγώ που πραγματικά σας αισθάνομαι απέναντί μου, δεν νομίζω ποτέ να εξύβρισα την ΠΕΚΑΠ. Πώς γράφετε τέτοια πράγματα; Εκτός αν θεωρείται «υβριστική» η απλή παράθεση των παρακάτω γεγονότων:

Γεγονός 1ο: Υπάρχουν άφθονα μέλη της ΠΕΚΑΠ που ΔΕΝ έχουν πτυχίο Πληροφορικής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) και είναι διορισμένοι στην Δευτεροβάθμια ως ΠΕ19-20 (Θεολόγοι, Γυμναστές, Φιλόλογοι κλπ.). Μάλιστα κατά καιρούς υπήρχαν (και ίσως υπάρχουν ακόμη) και στο Δ.Σ. της εν λόγω ένωσης μη Πληροφορικοί. Οπότε, μια και γίνεται λόγος για κινητοποιήσεις: Θα μπορούσε ο Υπουργός Παιδείας αν ερχόντουσαν από την ΠΕΚΑΠ να ζητήσουν (σωστά μεν) να μην επιτρέπεται σε άτομα άλλης ειδικότητας να διδάσκουν Πληροφορική, να απαντούσε: «Εσείς έχετε Θεολόγους που διδάσκουν Πληρ/κή στην Ένωσή σας και το Υπουργείο σας φταίει ;»

(Παρένθεση: Για να μην ξεχνάμε ποιοί εμφανίζονται σήμερα ως υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των πτυχιούχων Πληροφορικής: http://www.pekap.gr/Irepim.htm . Εδώ λέγανε ότι δεν είναι σωστό να ΜΗΝ διδάσκουν στα σεμινάρια ΗΡΩΝ ΜΗ απόφοιτοι Πληροφορικής. Ορθώς: Αν είναι για χρήμα, το πτυχίο θα κοιτάξουμε; Ας μην είμαστε λοιπόν… «διασπαστικοί»!)

Γεγονός 2ο:  Ναι, ο γράφων είμαι «διασπαστικός» : Όσο διασπαστικός είναι ο Φιλόλογος που διαφωνεί με τον Πληροφορικό για το ποιός από τους δύο πρέπει να διδάσκει Αρχαία στο Λύκειο. Εννοείται ότι οι μη-Πληροφορικοί που διορίστηκαν σε θέσεις Πληροφορικών στην Δευτεροβάθμια εδώ και 15 χρόνια πρέπει επιτέλους να μεταταχθούν στις ειδικότητές τους (ΠΕ01-02-03-04  κλπ). Όχι να καταλαμβάνουν οργανικές ΠΕ19-20 και να μας κατηγορούν από πάνω ως «υβριστές» και «διασπαστικούς» !

Παρεπιπτόντως, στο blog της ΠΕΚΑΠ αναφέρεται ότι δεν επιθυμείται να «κατηγοριοποιηθούν οι συνάδελφοι ΠΕ19-20». Μα νομίζω ότι μερικοί από αυτούς θέλουν να κατηγοριοποιηθούν. Όταν ο «ΠΕ19» Μαθηματικός δεν συμπληρώνει ώρες Πληροφορικής σε ένα σχολείο και θυμάται αίφνης ότι είναι Μαθηματικός και παίρνει και ώρες Μαθηματικών για να μην πάει σε άλλο σχολείο, «διώχνοντας» τον απλό ΠΕ03 Μαθηματικό, αυτό δεν είναι «κατηγοριοποίηση»; Όταν δηλαδή καταδεικνύει κανείς τέτοιες αδικίες είναι «υβριστής»;

Και καταλήγω για τα περί “copy-paste” της πρότασης της ΠΕΚΑΠ στο ΥΠΕΠΘ. Ειλικρινά δεν γνωρίζω ποιος πρωτοκατέθεσε την εν λόγω πρόταση: Σύλλογος Δυτικής Κρήτης, ΠΕΚΑΠ, ΕΠΕ, δεν ξέρω. Ούτε και μπορώ να ξέρω ποιός την … πρωτοσυνέλαβε. Ας δεχτώ ότι οι της ΠΕΚΑΠ είναι οι πρώτοι που κινητοποιήθηκαν για τις αναθέσεις. (Και πάλι δύσκολα μπορεί κανείς να είναι βέβαιος για κάτι τέτοιο). Όπως και να είναι όμως, ο παραλληλισμός που κάνω έχει ως εξής: Αν π.χ. αύριο η ΓΣΕΕ τυπώσει και διανείμει φυλλάδια στα οποία ζητά ας πούμε αυξήσεις μισθών, περιορισμό φόρων στους μικρομεσαίους και κατηγορήσει για αναλγησία την Κυβέρνηση και την επαύριο κάνει το ίδιο και η ΑΔΕΔΥ, θα πρέπει η τελευταία να κατηγορηθεί για «αντιγραφή» των θέσεων της ΓΣΕΕ ; Θα είναι κακό ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Βόλου ας πούμε να βγάλει παρόμοιες ανακοινώσεις ή να κάνει σχετικά διαβήματα; Λέω εγώ τώρα….

            Αυτά προς το παρόν. Αν υπήρξα «υβριστικός» συγχωρήστε με παρακαλώ, από μικρός ήμουν βωμολόχος!

Φ. Αλεξάκος

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Αίτημα ΟΛΜΕ για συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας με αφορμή προβλήματα συναδέλφων ΠΕ19-ΠΕ20

Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255

FAX: 210 33 11 338 – 32 27 382

www.olme.gr

e-mail: olme@otenet.gr Αθήνα, 1/12/08

ΠΡΟΣ:

- τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας

και Θρησκευμάτων

κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη

ΚΟΙΝ:

- τον Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας

και Θρησκευμάτων

κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο

- το Γενικό Γραμματέα ΥΠΕΠΘ

κ. Δ.Πλατή

Κύριε Υπουργέ,

Σας ζητούμε να μας ορίσετε συνάντηση, το συντομότερο, προκειμένου να συζυτήσουμε τα παρακάτω θέματα που απασχολούν και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ 19-20 Πληροφορικής:

1. άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, από το 2006 μέχρι σήμερα, στους συναδέλφους που εργάστηκαν στην ΚΤΠ ως επιμορφωτές, συντονιστές, καταχωρητές στα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης. Σημειώνουμε ότι εκτός από το απαράδεκτο της τρίχρονης καθυστέρησης καταβολής των αμοιβών τους, υπάρχει ο κίνδυνος της οριστικής απώλειας των χρημάτων λόγω λήξης του Γ ΚΠΣ.

2. μείωση της αναλογίας εκπαιδευτικού προς μαθητές (1:10) για όλα τα εργαστηριακά μαθήματα και κατάργηση της αδικαιολόγητης εξαίρεσης των εργαστηριακών μαθημάτων της Πληροφορικής, που σήμερα είναι δεκαεπτά (17) μαθητές ανά καθηγητή, ενώ σε όλα τα άλλα εργαστήρια είναι 1:12.

3. η μείωση του ωραρίου των υπευθύνων εργαστηρίων στα ΣΕΚ να προκύπτει με την αφαίρεση από το υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία για κάθε εκπαιδευτικό, με βάση τα χρόνια υπηρεσίας του.

4. αναστολή της πρόσφατης απόφασης για τις αναθέσεις μαθημάτων και άμεση έναρξη ουσιαστικού διαλόγου του Υπ. Παιδείας με την Ομοσπονδία μας, ώστε να προκύψει νέα απόφαση, που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά. Διευκρινίζουμε ότι για την ΟΛΜΕ είναι σημαντικό να σχεδιαστούν οι νέες αναθέσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε, εκτός των άλλων να στηρίζονται σε τυπικά προσόντα και όχι σε αμφιλεγόμενες πιστοποιήσεις γνώσεων

5. ουσιαστική οικονομική στήριξη του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου για όλες τις αναγκαίες λειτουργίες συντήρησης και παραπέρα ανάπτυξής του, καθώς και άμεση πληρωμή όλων των τεχνικών που εργάζονται στο δίκτυο.