Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

3ωρη στάση εργασίας της ΕΛΜΕ Χανίων και παράσταση διαμαρτυρίας για τις αναθέσεις

Την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008 πραγματοποιήθηκε τρίωρη στάση εργασίας στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Χανίων για το θέμα των αναθέσεων κατόπιν σχετικής απόφασης της ΕΛΜΕ Χανίων. Το Παράρτημα Χανίων της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας, εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου και υπέβαλε σχετικό υπόμνημα στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού στα πλαίσια της παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας. Στην προκήρυξη του παραρτήματος, η οποία μοιράστηκε κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας, επισημαίνεται:

"Με πρόσφατες αποφάσεις, που αφορούν τις αναθέσεις μαθημάτων και τον ορισμό υπευθύνων εργαστηρίων πληροφορικής, επιχειρείται η αποψίλωση της εκπαίδευσης από Πληροφορικούς, που “περισσεύουν” πια στα σχολεία τους. Γνωστοί κύκλοι επιχειρούν να καθηλώσουν τη χώρα μας σ' ένα τεχνολογικό μεσαίωνα, και να την καταστήσουν ιδανικό πεδίο δράσης για κερδοσκοπικά ιδιωτικά συμφέροντα. Απόδειξη ότι στις ίδιες εγκυκλίους αναδεικνύονται τα “πιστοποιητικά χρήσης υπολογιστών” ως κριτήριο για την ανάθεση μαθημάτων σε εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων. Παράλληλα, επιδοτούνται σκανδαλωδώς με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, από δημόσιους πόρους, οι ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας πιστοποιητικών, στα πλαίσια των προγραμμάτων e-κπαιδευτείτε και γονεις.gr, για να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε φοιτητές και γονείς μαθητών γυμνασίοΜε πρόσφατες αποφάσεις, που αφορούν τις αναθέσεις μαθημάτων και τον ορισμό υπευθύνων εργαστηρίων πληροφορικής, επιχειρείται η αποψίλωση της εκπαίδευσης από Πληροφορικούς, που “περισσεύουν” πια στα σχολεία τους. Γνωστοί κύκλοι επιχειρούν να καθηλώσουν τη χώρα μας σ' ένα τεχνολογικό μεσαίωνα, και να την καταστήσουν ιδανικό πεδίο δράσης για κερδοσκοπικά ιδιωτικά συμφέροντα. Απόδειξη ότι στις ίδιες εγκυκλίους αναδεικνύονται τα “πιστοποιητικά χρήσης υπολογιστών” ως κριτήριο για την ανάθεση μαθημάτων σε εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων. Παράλληλα, επιδοτούνται σκανδαλωδώς με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, από δημόσιους πόρους, οι ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας πιστοποιητικών, στα πλαίσια των προγραμμάτων e-κπαιδευτείτε και γονεις.gr, για να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε φοιτητές και γονείς μαθητών γυμνασίου. Με εγκύκλιο, μάλιστα, που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας για το γονεις.gr, θέτει τους καθηγητές του δημόσιου σχολείου στην υπηρεσία των ιδιωτικών συμφερόντων.
Απέναντι στην πρωτοφανή αυτή επίθεση των κερδοσκόπων είναι καθήκον όλων μας να αντιδράσουμε. Ζητούμε:
  1. Την άμεση ανάκληση των πρόσφατων υπουργικών αποφάσεων περί αναθέσεων μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τις οποίες επιχειρείται η πριμοδότηση των “πιστοποιητικών”, η υποβάθμιση των εργαστηριακών μαθημάτων Πληροφορικής και η αποψίλωση της εκπαίδευσης από Πληροφορικούς.
  2. Την αναγνώριση του εξωδιδακτικού έργου των Πληροφορικών και την ίση μεταχείρισή τους έναντι των άλλων καθηγητικών κλάδων σε σχέση με τις προϋποθέσεις επιλογής των υπευθύνων σχολικών εργαστηρίων.
  3. Την ενίσχυση των σπουδών Πληροφορικής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με αύξηση των ωρών διδασκαλίας και πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.
  4. Την αναγνώριση της παιδαγωγικής επάρκειας των Πληροφορικών και την ίση μεταχείρισή τους έναντι των αποφοίτων των λοιπών καθηγητικών σχολών.
  5. Την αναγνώριση των δεξιοτήτων χρήσης υπολογιστών των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
  6. Τον τερματισμό της κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης της αγωνίας των γονιών για τους κινδύνους που απειλούν τα παιδιά τους στο Διαδίκτυο μέσω του προγράμματος γονείς.gr.
  7. Την αξιοποίηση του Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ) στην εκπαίδευση και στο δημόσιο τομέα γενικότερα."
Η κινητοποίηση προβλήθηκε από όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στα Χανιά καθώς και σε πολλές αθηναϊκές εφημερίδες και ειδησεογραφικές πύλες. Ενδεικτικά, κάποια από αυτά τα άρθρα είναι τα εξής:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8452&pubid=1722755
http://www.express.gr/news/ellada/87344oz_2008101587344.php3
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathbreak_1_15/10/2008_252310

Δεν υπάρχουν σχόλια: