Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου για τις αναθέσεις μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

05.10.08

Δεν παραβλέπουμε την προσπάθεια που έκανε το ΥΠΕΠΘ να ανακοινώσει τις νέες αναθέσεις των μαθημάτων οι οποίες παρά τις πολλές αλλαγές που έχουν γίνει στην ΤΕΕ παρέμεναν ίδιες από το 1990. Δυστυχώς όμως για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται αιφνιδιαστικά, εν απουσία διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα, με προχειρότητα και με πρόδηλες παρεμβάσεις παραγόντων που λειτουργούν με συντεχνιακή λογική και όχι προς όφελος του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου.

Με τις εγκυκλίους 118842/Γ2/17-9-2008 και 119052/Γ2/17-9-2008 που εξέδωσε το Υπουργείου Παιδείας μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και αφού είχαν γίνει οι αναθέσεις μαθημάτων στις σχολικές μονάδες όλης της Χώρας δημιουργεί προβλήματα τόσο στον επαναπροσδιορισμό των κενών όσο και στο πρόγραμμα των σχολικών μονάδων αλλά και σε πολλούς κλάδους και ειδικότητες κυρίως των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ.

Ειδικότερα :
  1. Με την εγκύκλιο 118842/Γ2/17-9-2008 γίνονται στα ΕΠΑ.Λ. αναθέσεις μαθημάτων Πληροφορικής σε εκπαιδευτικούς διαφόρων κλάδων με ελάχιστο προσόν τις πιστοποιημένες γνώσεις στην Πληροφορική. Επιπλέον κατεξοχήν μαθήματα Πληροφορικής (μαθήματα εφαρμογών Η/Υ άλλων ειδικοτήτων της Β’ και Γ’ ΕΠΑΛ) δεν μπορούν να διδαχθούν ούτε καν σε δεύτερη ανάθεση από τους καθηγητές των κλάδων Πληροφορικής ΠΕ19, ΠΕ20.
  2. Με την εγκύκλιο 119052/Γ2/17-9-2008 ορίζεται ότι στα εργαστηριακά μαθήματα ΜΟΝΟ του τομέα Πληροφορικής ο δεύτερος εκπαιδευτικός διατίθεται αν ο αριθμός των μαθητών είναι από δεκαεπτά (17) και άνω, ενώ για όλα τα υπόλοιπα εργαστηριακά μαθήματα των ΕΠΑ.Λ (ακόμη και για τα εργαστηριακά μαθήματα Πληροφορικής που διδάσκονται σε άλλους τομείς) η διάθεση του δεύτερου εκπαιδευτικού γίνεται στους 13 μαθητές και άνω.
  3. Με την εγκύκλιο 119052/Γ2/17-9-2008 ανοίγει ο κύκλος του αποκλεισμού της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας των καθηγητών εργαστηρίων ΤΕ και ΔΕ αφού καταργεί την 1η ανάθεση για τη διδασκαλίας στα εργαστήρια των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, καθώς και του σχεδίου (μοναδικές αναθέσεις που είχαν στο δημόσιο σχολείο). Έτσι στερείτε ακόμα και το (συνταγματικό) δικαίωμα της υπηρεσιακής μετάθεσης που ισχύει για κάθε δημόσιο υπάλληλο.
Όπως είναι προφανές με τις εγκυκλίους αυτές, το Υπουργείου Παιδείας:
  • Απαξιώνει βασικούς τίτλους σπουδών. Εξισώνει πανεπιστημιακούς τίτλους με τίτλους "μιας χρήσης" που παρέχονται από ιδιωτικές εταιρείες "εμπορίας πιστοποιήσεων", υποβαθμίζοντας δραματικά την ποιότητα της παρεχόμενης Παιδείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
  • Κατηγοριοποιεί το επιστημονικό αντικείμενο κάποιων ειδικοτήτων αντιμετωπίζοντας κάποιες επιστήμες υποδεέστερα και τους εκπαιδευτικούς που τις υποστηρίζουν διδακτικά ως καθηγητές δεύτερης κατηγορίας.
  • Αποκλείει τους εκπαιδευτικούς ΤΕ και ΔΕ από την Επαγγελματική Εκπαίδευση. (Να σημειώσουμε ότι ενώ τους κλείνει το δρόμο προς την ΤΕΕ παράλληλα τους καλλιεργεί προσδοκίες και ελπίδες αφού τους επιμορφώνει παιδαγωγικά στην ΑΣΠΑΙΤΕ για να κάνουν χρήση της ρύθμισης του τριαντάμηνου προκειμένου να διοριστούν).
  • Κατηγοριοποιεί τα εργαστηριακά μαθήματα επιχειρώντας να υποβαθμίσει εκείνα της Πληροφορικής.
  • Δεν αναγνωρίζει ως εργαστήρια τα βιωματικά μαθήματα των ΣΕΠ καθώς και το μάθημα της Τεχνολογίας.
  • Διαφοροποιεί τους κλάδους στις αναθέσεις ενώ είναι ενοποιημένοι σε όλα τα υπόλοιπα προκηρύξεις , διαγωνισμούς κ.λ.π. Π.Χ Ο κλάδος Νοσηλευτικής – Μαιευτικής (ΠΕ1810 – 1811).
  • Απαξιώνει κλάδους αφού τους αποκλείει ακόμα και από τη β΄ ανάθεση σε μαθήματα που δίδασκαν για πολλά χρόνια και έχουν αποκτήσει μεγάλη διδακτική εμπειρία.
  • Υποβαθμίζει και κατηγοριοποιεί το μάθημα του σχεδίου αφού στην Α΄ Τάξη ΕΠΑΛ αντιμετωπίζεται ως θεωρητικό (1 εκπαιδευτικός ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών) και στις υπόλοιπες τάξεις ως εργαστηριακό.
Η ανάθεση μαθημάτων είναι πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό ζήτημα και οφείλει να γίνεται από τους υπεύθυνος με καθαρά επιστημονικά κριτήρια και όχι με μικροπολιτικές και συντεχνιακές λογικές. Το θέμα αφορά όλη την εκπαιδευτική κοινότητα ( εκπαιδευτικούς , μαθητές , γονείς) διότι πέρα των εργασιακών ζητημάτων υποβαθμίζει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Για τους παραπάνω λόγους απαιτούμε:

  • να αποσυρθούν οι παραπάνω εγκύκλιοι και να γίνει ουσιαστικός διάλογος για τις αναθέσεις με τους μάχιμους εκπαιδευτικούς, τις επιστημονικές τους ενώσεις και την ομοσπονδία μας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ O Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αγαπάκης Δημήτρης Μάρκου Λάζαρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: