Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Το αυτονόητο

Check out this SlideShare Presentation:
Το αυτονόητο
View SlideShare presentation or Upload your own.

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και οι προβληματισμοί των νέων

Το παρακάτω μήνυμα εστάλη στο Πολυτεχνείο Κρήτης από τον καθηγητή Ηλία Σταμπολιάδη την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008


Το προγραμματισμένο για σήμερα 9/12/2008 μάθημα “Μηχανική των Τεμαχιδίων” του 5ου εξαμήνου ΜΗΧΟΠ, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των γεγονότων και αντί αυτού οι φοιτητές συζήτησαν με το διδάσκοντα τα προβλήματα των τελευταίων ημερών όπως η δολοφονία του νεαρού Αλέξη, την αφορμή του γεγονότος για την έκφραση κάποιας διαμαρτυρίας, την οποία εκμεταλλεύτηκαν αναρχικά στοιχεία με άλλες σκοπιμότητες, και τέλος συζητήθηκαν και προβληματισμοί που αφορούν την κατάσταση στα πανεπιστήμια. Αν και μία τάξη θεωρείται μικρό δείγμα για την έκφραση συνολικών συμπερασμάτων, οι απόψεις όμως που εκφράστηκαν είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί. Τα κυριώτερα σημεία της συζήτησης και τα τυχόν συμπεράσματα παρουσιάζονται συνοπτικά κατωτέρω.

Ευχαριστώ πολύ τα παιδιά που συμμετείχαν στη συζήτηση και από τη μεριά μου, σαν ακαδημαϊκός δάσκαλος, θα κάνω ότι μπορώ για να πετύχουμε κάτι καλύτερο για όλους. Εύχομαι σε όλα τα παιδιά καλή πρόοδο.

Ηλίας Σταμπολιάδης


Συμπεράσματα και διατυπώσεις απόψεων που εκφράστηκαν

  • Μεροληψία της αστυνομίας, αποδεικνύεται ικανότατη στη διαφύλαξη υψηλών προσώπων και ανίκανη να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία των απλών πολιτών.
  • Σκάνδαλα και διαφθορά των κρατούντων.
  • Έλλειψη δημοκρατίας, καθόσον οι κρατούντες και τα ΜΜΕ κάνουν ότι θέλουν.
  • Ο δικομματισμός συμβάλει στην έλλειψη Δημοκρατίας.
  • Η κατάσταση αυτή συντηρείται από τον ίδιο τον κόσμο, πολλοί είναι οι βολεμένοι.
  • Υπάρχει έλλειψη αξιοκρατίας και το σύστημα δουλεύει με τις διασυνδέσεις.
  • Η Εκκλησία δεν κάνει τίποτε για αυτά αντιθέτως προκαλεί με έλλειψη λιτότητας και σεμνότητας (παραδείγματα διαβίωσης επισκόπων και μοναχών Αγίου Όρους). Έχει νοοτροπία δεσποτισμού, οικονομικής και πολιτικής επιρροής ή και αντίθετα εξάρτησης με σκοπιμότητες (εκοσμίκευση).
  • Στο δημόσιο σχολείο (Γυμνάσιο, Λύκειο) υπάρχει αδιαφορία από την πλειονότητα των καθηγητών, οι οποίοι έχουν δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία. Ευτυχώς όχι όλοι και πάντα θυμούνται αυτούς που πραγματικά αγαπούν τα παιδιά.
  • Η κακή νοοτροπία που απέκτησαν στο δημόσιο σχολείο. Έμαθαν να τους ενδιαφέρει η επιτυχία στις πανελλήνιες παρά να μάθουν κάτι αξιόλογο.
  • Στο πανεπιστήμιο δεν τους δίδεται κανένα κίνητρο δραστηριοποίησης. Το μέλλον είναι αβέβαιο και δεν τους υποδεικνύεται ένας τρόπος εργασίας που να τους ενεργοποιεί. Το σύστημα δεν είναι οργανωμένο να τους δεχθεί και να τους αναδείξει.
  • Παραδέχονται ότι όταν αποφασίζουν για κάτι επικαλούνται την ελευθερία τους και την ηλικία τους για να αναλάβουν την ευθύνη των επιλογών τους αλλά όταν χάνουν κάτι λόγω κακών επιλογών επικαλούνται τα δικαιώματά τους για να διεκδικήσουν κάτι για το οποίο δεν κοπιάσανε αλλά το σύστημα τους δίνει το δικαίωμα να το διεκδικήσουν.
  • Τέλος αντιμετωπίζουν υπαρξιακά και ψυχολογικά προβλήματα από τον διασυρμό των θεσμών, τη χαλάρωση της οικογένειας, την ηθική διαφθορά, την κακή επιρροή των ΜΜΕ, την έλλειψη προτύπων και τη νοοτροπία του καταναλωτισμού.

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Προπαγάνδα: Η νέα τέχνη της Δημοκρατίας

Εφημερίδα Οικονομία, 9/12/2008

«Δεν θα είναι αδύνατον να αποδείξει κανείς, με επαρκή επανάληψη και την ψυχολογική κατανόηση των ανθρώπων, ότι ένα τετράγωνο είναι στην πραγματικότητα κύκλος. Δεν είναι παρά λέξεις και οι λέξεις μπορούν να πλαστούν μέχρις ότου επενδύσουν απατηλές ιδέες.» τάδε έφη Γιόζεφ Γκέμπελς, υπουργός Προπαγάνδας στη ναζιστική Γερμανία.Η νέα ενόραση - «νέα τέχνη της δημοκρατίας» - όπως είπε ο Λίπμαν- είναι ότι διαθέτουμε τρόπους όπως το θέτει ο Μπέρνεϊζ, να διαμορφώνουμε «τη δημόσια σκέψη όπως ακριβώς ο στρατός διαμορφώνει τα σώματα των στρατιωτών». Και πρέπει να το κάνουμε επειδή εμείς είμαστε οι καλοί και οι έξυπνοι και εκείνοι οι ηλίθιοι και χαζοί , άρα πρέπει να τους ελέγχουμε για το καλό τους. Και το κάνουμε επειδή έχουμε αυτές τις θαυμάσιες καινούργιες τεχνικές της προπαγάνδας.

Μια άλλη ομάδα που εντυπωσιάστηκε ήταν οι επιχειρηματίες. Οι ηγέτες τους ήταν για άλλη μια φορά πολύ ειλικρινείς. Πρέπει να επιβάλουμε στους ανθρώπους μια «φιλοσοφία ματαιότητας» και να βεβαιωθούμε ότι ασχολούνται με τα επιφανειακά στοιχεία της ζωής, όπως η κατανάλωση της μόδας. Πρέπει να επιδιώκουν αυτές που ονομάστηκαν φανταστικές ανάγκες, ανάγκες που έχουν εφευρεθεί. Εμείς δημιουργούμε τις ανάγκες και τους κάνουμε να στρέψουν εκεί όλη την προσοχή τους. Μετά δεν μας ενοχλούν, δεν είναι μες τα πόδια μας. Δεν είναι δύσκολο να δει κανείς τις επιπτώσεις, αρκετά χρόνια αργότερα.

Δεν ήταν κάτι καινούργιο. Αυτές οι ιδέες ξεκινούν με τη Βιομηχανική Επανάσταση, αλλά υπήρξε μια μεγάλη ώθηση από τη δεκαετία του 1920 και μετά. Πρόκειται για τεράστιες επιχειρήσεις κυριαρχίας και ελέγχου. Παρεμπιπτόντως, δεν είναι καθόλου εκπληκτικό. Θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο ότι αυτές οι ιδέες αναπτύσσονται στις δημοκρατίες. Διότι στην δημοκρατία πρέπει να ελέγχεις τη σκέψη του κόσμου. Δεν μπορείς να τον ελέγξεις δια της βίας. Υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα να τον ελέγξεις δια της βίας και μιας και πρέπει να ελεγχθούν και να περιθωριοποιηθούν οι άνθρωποι, να είναι «θεατές της δράσης» όπως το έθεσε ο Λίπμαν, πρέπει να καταφύγεις στην προπαγάνδα.

Ακόμη και στα ρωμαϊκά χρόνια, τον καιρό που ο Καίσαρας ήταν ο απόλυτος άρχων της αυτοκρατορίας σχεδίαζε μεθόδους για να κρατάει τις μάζες κάτω από τον έλεγχο του. Γι'αυτό και το Κολοσσαίο είχε την τιμητική του (μιας και δεν υπήρχε ακόμη η τηλεόραση για να υπνωτίζει τον όχλο) με το θέαμα των μονομάχων, των τίγρεων, των ελεφάντων και άλλων ζώων να σφάζονται στην αρένα προς τέρψην του απλού κόσμου. Και στο τέλος ακολουθούσε τσιμπούσι με το ψήσιμο των σφαγιασθέντων ζώων και το μοίρασμα των κομματιών στον πεινασμένο κόσμο (αλλά χορτασμένο από σφαγές). Εξ'ού και η φράση «άρτος και θεάματα».

Ο Γκέμπελς πήρε αυτή την ιδέα, όπως και ο Χίτλερ, από την πρακτική των δημοκρατιών. Ο Χίτλερ είχε εντυπωσιαστεί έντονα από την αποτελεσματικότητα της αγγλοαμερικανικής προπαγάνδας κατά τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου πολέμου και θεωρούσε όχι χωρίς λόγο, ότι εξηγούσε εν μέρει γιατί η Γερμανία έχασε τον πόλεμο - γιατί απλούστατα δεν μπόρεσε να ανταγωνιστεί τις μεγάλης κλίμακας προσπάθειες προπαγάνδας των δημοκρατιών.

Σε πλήρη υποβάθμιση η Πληροφορική στα σχολεία

Οι ώρες που διδάσκεται το μάθημα δεν επαρκούν ούτε για τις στοιχειώδεις γνώσεις, ενώ οι μισοί από τους 6.000 καθηγητές που το διδάσκουν δεν έχουν πτυχίο Πληροφορικής
Σε πλήρη υποβάθμιση έχει οδηγηθεί το μάθημα της Πληροφορικής στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας, καθώς οι ώρες που διδάσκεται δεν επαρκούν ούτε για τις στοιχειώδεις γνώσεις των μαθητών, ενώ οι μισοί καθηγητές που έχουν διοριστεί, προέρχονται από άλλες ειδικότητες και δεν έχουν πτυχίο Πληροφορικής!
Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από την Ενωση Πληροφορικών Ελλάδας, αυτή τη στιγμή εργάζονται σε όλα τα σχολεία της χώρας και διδάσκουν το μάθημα της Πληροφορικής περίπου 6.000 καθηγητές. Από αυτούς, οι μισοί δεν διαθέτουν πτυχίο Πληροφορικής και τα μόνα σχετικά «προσόντα» που έχουν -όπως διατείνονται μέλη της ΕΠΕ- είναι η παρακολούθηση σεμιναρίων.
Οι πρώτες προσλήψεις έγιναν το 1992, οπότε και μπήκε η Πληροφορική στα γυμνάσια, και εξαιτίας της μη κατοχύρωσης παιδαγωγικής επάρκειας στους πληροφορικούς, δόθηκε η δυνατότητα να διδάσκουν το συγκεκριμένο μάθημα φυσικοί, μαθηματικοί, φιλόλογοι, θεολόγοι, ακόμη και νοσηλευτές, οι οποίοι είχαν παρακολουθήσει σχετικά σεμινάρια.
Αιτήματα
Τα μέλη της ΕΠΕ έχουν επανειλημμένα ζητήσει να δοθεί μία οριστική λύση στο ζήτημα, αφού εκτός της αδικίας που υφίστανται χιλιάδες εκπαιδευτικοί, η ανεργία στον κλάδο της Πληροφορικής έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια.
Οπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ενωσης Πληροφορικών Ελλάδας, Δημήτρης Τσίγκος, η ίδρυση των κλάδων ΠΕ19-Πληροφορικής ΑΕΙ και ΠΕ20-Πληροφορικής ΤΕΙ έγινε το 1992, ωστόσο -τονίζει- «μέχρι και σήμερα περίπου 3.000 καθηγητές άλλων ειδικοτήτων διδάσκουν αντί για εμάς, ως αποτέλεσμα μιας αλλοπρόσαλλης και παράνομης τακτικής που ακολουθήθηκε στο παρελθόν και τερματίστηκε ύστερα από πολύχρονους δικαστικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες».
Μάλιστα, προσθέτει, «χιλιάδες άνεργοι πληροφορικοί βλέπουν να προκηρύσσονται μόνο 120 θέσεις στον επικείμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στους κλάδους ΠΕ19 και ΠΕ20, ενώ την ίδια στιγμή οι διορισμένοι συνάδελφοί τους απειλούνται με αφαίρεση μαθημάτων που κατεξοχήν εμπίπτουν στην ειδικότητά τους».
Η Ενωση Πληροφορικών ζητεί ακόμα να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας στα γυμνάσια και τα λύκεια, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Σημειώνεται ότι στις τάξεις του γυμνασίου διδάσκεται μία ώρα την εβδομάδα, ενώ στο λύκειο η Πληροφορική είναι μάθημα επιλογής.
Στο «Εθνος» μίλησε και ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΕ Νεκτάριος Μουμουτζής, ο οποίος αναφέρθηκε και στις προτάσεις της Ενωσης, με τις οποίες -όπως λέει- θα δινόταν λύση στο πρόβλημα.
Συγκεκριμένα, ο συνδικαλιστικός φορέας των πληροφορικών προτείνει, σε χρονικό ορίζοντα 1-2 ετών, τα εξής:
  • Προγραμματισμό της σταδιακής μετάταξης των μη πληροφορικών που είναι ενταγμένοι στους κλάδους ΠΕ19 και ΠΕ20 στους φυσιολογικούς τους κλάδους.
  • Θεσμοθέτηση μόνιμων θέσεων πληροφορικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για τη διδασκαλία μαθημάτων χρήσης υπολογιστών, την υποστήριξη άλλων μαθημάτων, προκειμένου να διδάσκονται με τη χρήση υπολογιστών, την τεχνική - διοικητική υποστήριξη των σχολείων και την επιμόρφωση σε μόνιμη βάση του υπόλοιπου εκπαιδευτικού προσωπικού.
  • Προσλήψεις πληροφορικών στα γυμνάσια και τα λύκεια όλων των τύπων για την κάλυψη των διοικητικών - τεχνικών αναγκών με αυτοτελείς θέσεις προσωπικού που θα αναλάβουν και τη διαρκή επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού των άλλων κλάδων.
Ο πρόεδρος της ΕΠΕ, ωστόσο, αναφέρεται και σε μία άλλη πτυχή του θέματος: «Το απολυτήριο λυκείου θα πρέπει να εξασφαλίζει στον τελειόφοιτο μαθητή όλες τις απαραίτητες γνώσεις πάνω στην Πληροφορική και να μπορεί να χρησιμοποιείται και ως Πιστοποιητικό Χρήσης Υπολογιστή. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να αναβαθμιστεί το μάθημα της Πληροφορικής ποιοτικά και ποσοτικά και να διδάσκεται από τις αντίστοιχες ειδικότητες».

ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ
Υπάρχουν συνολικά 57 τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ που σχετίζονται με τις επιστήμες Η/Υ, Πληροφορικής και τις Νέες Τεχνολογίες, τα οποία την περσινή χρονιά απορρόφησαν 7.900 εισακτέους. Ειδικότερα, στα 43 σχετικά τμήματα των ΑΕΙ, εισήχθησαν 6.032 φοιτητές, ενώ σε 14 των ΤΕΙ, εισήχθησαν 1.864 σπουδαστές.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ερώτηση προς τον υπ. Παιδείας
Πριν από λίγες ημέρες, η βουλευτής της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Παιδείας, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι «παρά την ύπαρξη καθηγητών Πληροφορικής, στα επαγγελματικά λύκεια συνήθως οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος καλύπτονται από καθηγητές άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι απλώς έχουν περάσει τη βασική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Κοινωνίας της Πληροφορίας, με αποτέλεσμα, στην πράξη, να υποβαθμίζεται το μάθημα».
Ακόμη τονίζει πως το μάθημα είναι υποχρεωτικό στις τάξεις του γυμνασίου αλλά -όπως λέει- διδάσκεται μόνο μία ώρα την εβδομάδα, ενώ τα υπόλοιπα μαθήματα διδάσκονται τουλάχιστον δύο.
«Στο ενιαίο λύκειο, η Πληροφορική είναι μάθημα επιλογής, μεταξύ 5 μαθημάτων για την α τάξη, μεταξύ 14 για τη β και μεταξύ 18 για τη γ τάξη, ενώ μόνο στην Τεχνολογική Κατεύθυνση της γ λυκείου, στον κύκλο Πληροφορικής και Υπηρεσιών είναι υποχρεωτικό μάθημα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενη στον αρμόδιο υπουργό, ζητεί να μάθει «εάν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης της διδασκαλίας του μαθήματος σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια της χώρας από ειδικευμένους καθηγητές και αν ναι, πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί η πλήρης στελέχωση των σχολείων με καθηγητές της σχετικής ειδικότητας», αλλά και εάν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο καθιέρωσης ως υποχρεωτικής διδασκαλίας του μαθήματος τουλάχιστον για δύο ώρες την εβδομάδα, σε όλες τις τάξεις του γυμνασίου και λυκείου, ανεξαρτήτως κατεύθυνσης.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Συνάντηση εκπροσώπων της ΕΠΕ με ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Στην συνάντηση συμμετείχε από πλευράς ΕΠΕ ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ Δημήτρης Κυριακός και εκ μέρους του Παραρτήματος Αθήνας ο καθηγητής Θανάσης Χρυσός. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ενημερώθηκε για τα προβλήματα των καθηγητών πληροφορικής. Συγκεκριμένα έγινε αναφορά στο καυτό θέμα των αναθέσεων μαθημάτων πληροφορικής, στην προσφυγή της ΕΠΕ στο ΣτΕ, στο θέμα των πιστοποιήσεων (βλέπε γονείς.gr), σε θέματα επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Επαγγελματικών Λυκείων κ.α.
Η συνάντηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και το ΔΣ της ΟΛΜΕ άκουσε της θέσεις της ΕΠΕ για πλήθος θεμάτων που τέθηκαν. Επισυναπτόμενο θα δείτε την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ που ζητά συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας για τα θέματα ΠΕ19-20.
Από την ΟΛΜΕ ζητήθηκε πιο στενή συνεργασία της ΕΠΕ με το ΚΕΜΕΤΕ και η ΕΠΕ άμεσα ανταποκρίθηκε στο αίτημα αυτό. Η συνάντηση με το ΚΕΜΕΤΕ έγινε αμέσως μετά, όπου έγινε ενημερώση για τις θέσεις της ΕΠΕ σε θέματα Πληροφορικής της εκπαίδευσης. Παραδώθηκαν κείμενα και μελέτες που έχουν να κάνουν με θέματα εκπαίδευσης (π.χ. Μελέτη για Φορητό H/Y, Αναθέσεις, Άρθρα και θέσεις της ΕΠΕ σε θέματα διδασκαλίας της Πληροφορικής, κ.α.) Στην συνάντηση ζητήθηκε μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ ΚΕΜΕΤΕ και ΕΠΕ και έγιναν αναφορές σε θέματα εκπαίδευσης για παράδειγμα πως μπορεί η ΕΠΕ να βοηθήσει σε θέματα ασφάλειας των νέων στο διαδίκτυο, επιμόρφωσης των μαθητών & γονέων κ.α.

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων

Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2008

Αριθμ.Πρωτ.:200/4/89


Σ Υ Γ Ν Ω Μ Η


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου ανήλικου παιδιού και εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη, τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του, την οδύνη και τον αποτροπιασμό της. Ζητάμε μια μεγάλη συγνώμη από την οικογένειά του για την τραγική απώλεια του σπλάχνου της, αλλά και από την Ελληνική κοινωνία η οποία είναι σοκαρισμένη από το τραγικό συμβάν το οποίο έκανε τον γύρο του κόσμου.


Αντί η κυβέρνηση να απολογηθεί

- γιατί δεν δέχτηκε το υπερώριμο αίτημά μας για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω μιας διακομματικής επιτροπής και τη συμβολή διακεκριμένων επιστημόνων, ώστε να απαντηθεί ξεκάθαρα το ερώτημα ΤΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΜΕ


- γιατί δεν ενδιαφέρθηκε για την αλλαγή νοοτροπίας και αντιλήψεων και την εμπέδωση αστυνομικής συνείδησης με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών (κεντρικό αίτημά μας και στο 18ο συνέδριο πέρυσι το Δεκέμβριο)


  • γιατί, γιατί, γιατί…,


έρχεται σήμερα να ρίξει κροκοδείλια δάκρυα, καλύπτοντας την ανεπάρκεια και τις ευθύνες, που απαντώνται σε πολλά επίπεδα της Ελληνικής Αστυνομίας. Έρχεται να καλύψει τη μοναδική και αδιάψευστη αλήθεια ότι στα ανώτατα κλιμάκια της Φυσικής Ηγεσίας έχει εδραιωθεί η αντίληψη ότι πρότυπο και καλός αστυνομικός είναι ο «ράμπο», γιατί αυτή η φιλοσοφία προτάσσεται με την συρρίκνωση και την στρατικοποίηση της εκπαίδευσης, ως τελευταία υιοθετήθηκε, για το Αστυνομικό Σώμα και απορρέει από την φιλοσοφία του νέου πειθαρχικού δικαίου και κυρίαρχα από την αντίληψη που θέλει ως πρότυπο - ιδανικό αστυνομικό τον ανεπαρκή, συνοπτικά εκπαιδευόμενο και ελαστικά προσλαμβανόμενο.

Δυστυχώς, η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας αυτοσχεδιάζει, λειτουργεί «εμπειρικά», με βάση παρωχημένες συνταγές άλλων εποχών, που εφαρμόζονταν σε κάθε περίπτωση σε άλλο περιβάλλον και υπό άλλους όρους και το χειρότερο, προτείνει μέτρα για την έξοδο από την κρίση, χωρίς διάλογο, χωρίς να αφουγκράζεται την ελληνική κοινωνία και χωρίς να έχει επαφή με την ελληνική πραγματικότητα.


Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και τους επίπονους μακροχρόνιους αγώνες του συνδικαλιστικού μας κινήματος να πείσει την ελληνική κοινωνία και τον πολίτη να διάκειται φιλικά προς τον Έλληνα αστυνομικό, με όλα όσα συμβαίνουν τελευταία, ανησυχούμε βαθύτητα για τις αλλαγές που συντελούνται γύρω μας και ασφαλώς για το αν οι συνάδελφοί μας είναι σε θέση να προστατέψουν τη ζωή και την περιουσία των συμπολιτών μας, αλλά και να διασφαλίσουν τον οργανισμό της ΕΛ.ΑΣ.


Τις δύσκολες αυτές ώρες για όλους μας, συνιστούμε στους συναδέλφους μας -για μια ακόμα φορά- να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή υπηρεσιακή - επαγγελματική και συνδικαλιστική ωριμότητα, καθώς η Ελληνική Αστυνομία διέρχεται κρίσιμες στιγμές.


Η Ομοσπονδία με υψηλό αίσθημα ευθύνης, σταθμίζοντας την κρισιμότητα των περιστάσεων και σεβόμενη απολύτως τον πόνο της οικογένειας που θρηνεί το αδικοχαμένο παιδί της, οφείλει να συνεχίσει να αγωνίζεται για μια σύγχρονη και δημοκρατική αστυνομία. Στον αγώνα μας αυτό και για την έξοδό μας από την κρίση ζητούμε την στήριξη και την βοήθεια όλης της κοινωνίας.


ΘΕΡΙΖΕΤΕ Ο,ΤΙ ΣΠΕΙΡΑΤΕ…

ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ Η ΕΛ.ΑΣ


Κατατέθηκε η αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις Αναθέσεις

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν, διά του πληρεξουσίου δικηγόρου τους Μιχάλη Τσαγκατάκη, η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος, ο Σύλλογος Πτυχιούχων Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστημίου Κρήτης και 142 Πληροφορικοί που εργάζονται ως μόνιμοι ή αναπληρωτές/ωρομίσθιοι καθηγητές Πληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και αδιόριστοι Πληροφορικοί ενταγμένοι στους πίνακες αναπληρωτών. Με την αίτηση αυτή ζητείται η ακύρωση απόφασης του υπουργού Παιδείας, η οποία εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και αφορά σε αναθέσεις μαθημάτων στους εκπαιδευτικούς κατά το μέρος που αφαιρούνται μαθήματα Πληροφορικής και Εφαρμογών Υπολογιστών από τους Πληροφορικούς.

Στο δικόγραφο αναπτύσσονται τα επιχειρήματά μας και τεκμηριώνεται ότι με την συγκεκριμένη υπουργική απόφαση και τη σχετική εγκύκλιο που ακολούθησε, η διδασκαλία της πληροφορικής αντί να επαφίεται στους Πληροφορικούς, ανατίθεται σε κλάδους και ειδικότητες εκπαιδευτικών με άλλο γνωστικό αντικείμενο από εκείνου που όρισε ο νόμος 2009/92 (άρθρο 30) με αποτέλεσμα οι μαθητές των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) και επαγγελματικών σχολών (ΕΠΑΣ) να υφίστανται άνιση μεταχείριση έναντι των μαθητών γυμνασίων και γενικών λυκείων που διδάσκονται την Πληροφορική από Πληροφορικούς. Περαιτέρω τεκμηριώνεται ότι με την εν λόγω υπουργική απόφαση υποβαθμίζεται η ποιότητα της εκπαίδευσης, προσλαμβάνονται για τα μαθήματα πληροφορικής αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι άλλων ειδικοτήτων με επιβάρυνση του προϋπολογισμού και ότι πλήττονται τα συνταγματικά δικαιώματα των μαθητών λόγω της υποβάθμισης του επιπέδου διδασκαλίας των μαθημάτων πληροφορικής.

Θα ακολουθήσει και αίτηση αναστολής των ανωτέρω αποφάσεων ώστε να αποτραπεί η εφαρμογή τους μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αιτήσεως ακυρώσεως, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΔΣ της ΕΠΕ.

Η φούσκα της αξιολόγησης

Αναδημοσίευση άρθρου του Δημήτρη ΧΑΣΑΠΗ από την εφημερίδα ΑΥΤΗ

Την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να εκδοθεί η από καιρό προαναγγελθείσα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία θα υποχρεώνεται το ελληνικό κράτος να αναγνωρίσει, ως πανεπιστημιακά, τα πτυχία που απονέμουν τα εγχώρια Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών στη βάση συμφωνιών δικαιόχρησης που έχουν με βρετανικά πανεπιστήμια. Μάλιστα, ο αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε. επιτρόπος Μακ Κρίβι, απαντώντας προ ημερών σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη, δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα να ελέγχει τίτλους εκπαίδευσης καθηγητών ή να αξιολογεί το εκπαιδευτικό ίδρυμα» (δηλαδή το κάθε Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών). Υποθέτω, με το σκεπτικό ότι αξιολογείται από το αντίστοιχο βρετανικό πανεπιστήμιο και τους εξουσιοδοτημένους βρετανικούς οργανισμούς αξιολόγησης των πανεπιστημίων: τον Οργανισμό Ελέγχου Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (QAA) και το Βρετανικό Συμβούλιο Πιστοποίησης (BAC). Άλλωστε, όπως διακηρύσσει με κάθε ευκαιρία ο πρόεδρός του, τα κολλέγια-μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων «είναι τα μόνα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που υφίστανται ποιοτικό έλεγχο –και μάλιστα τριπλό».

Αυτή η αξιολόγηση έχει αναχθεί σε λυδία λίθο της ποιότητας και του επιπέδου των πανεπιστημιακών σπουδών και κατά συνέπεια σε κυρίαρχο κριτήριο απόδοσης κύρους, και άρα ανταλλακτικής αξίας, στο πανεπιστημιακό πτυχίο. Απόρροια της πολιτικής επιλογής η οποία απαιτεί να μετεξελιχθούν τα πανεπιστήμια σε επιχειρηματικούς οργανισμούς και της συνακόλουθης λογικής ότι η πανεπιστημιακή γνώση είναι εμπόρευμα, η οποία υπόκειται στους νόμους της αγοράς, όπως και το αντίστοιχο πτυχίο ως τίτλος κατοχής της. Αυτή η εμπορευματική οπτική για το πανεπιστήμιο έχει κυριαρχήσει εδώ και μια εικοσαετία στη Βρετανία και ως εκπαιδευτική πολιτική, γνωστή ως «διαδικασία της Μπολόνιας», επιβλήθηκε από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτή η αξιολόγηση, λοιπόν, της οποίας αποκλειστικά κριτήρια αποτελούν οι επιλογές και οι πρακτικές της εμπορευματικής αγοράς αποδεικνύεται τώρα στη Βρετανία ως «φούσκα» για τον καθορισμό της ποιότητας των πανεπιστημίων, παρόμοια με τις διάφορες «φούσκες», στις οποίες κατά καιρούς βασίστηκαν μυθεύματα για τον καταλυτικό ρόλο της αγοράς και οι οποίες κατασκευάστηκαν για να στηρίξουν πολιτικές για την εκπαίδευση νεοφιλελεύθερης έμπνευσης.

Το BBC από τον περασμένο Μάιο σε μια σειρά εκπομπών του αποκαλύπτει «στημένες» αξιολογήσεις σε διάφορα βρετανικά πανεπιστήμια, τα οποία διαμόρφωναν τα αποτελέσματα της αξιολόγησής τους με ποικίλους τρόπους: από πιέσεις στους φοιτητές τους να αξιολογήσουν θετικά το πανεπιστήμιο έως προσφορά ανταλλαγμάτων, όπως π.χ. χρηματοδοτήσεις εκδηλώσεων των φοιτητικών συλλόγων. Οι αποκαλύψεις του BBC ξεκίνησαν για συγκεκριμένα πανεπιστήμια, αλλά γρήγορα διαπιστώθηκε από εκατοντάδες καταγγελίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, ότι οι μεθοδεύσεις «θετικών» αξιολογήσεων αποτελούσαν ένα εκτεταμένο φαινόμενο στα πανεπιστήμια της Βρετανίας, γνωστό στους πανεπιστημιακούς κύκλους, το οποίο συγκαλυπτόταν στο όνομα της «φήμης» του πανεπιστημίου και της εξασφάλισης μιας υψηλής θέσης στην κλίμακα κατάταξης των πανεπιστημίων.

Ακολούθησαν, άρθρα στον Τύπο, με καταγγελίες έγκριτων πανεπιστημιακών, όπως του καθηγητή Τζόφρεϋ Άλντερμαν, ο οποίος διετέλεσε και υπεύθυνος για τη διασφάλιση της ποιότητας στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου, τα οποία αποκάλυπταν μια άλλη όψη των μεθοδεύσεων της αξιολόγησης: οι διδάσκοντες πιέζονται να βαθμολογούν θετικά και να παραβλέπουν την αντιγραφή στις εξετάσεις. Όπως αποκαλύπτει ο καθηγητής Τζόναθαν Μπέιτ του πανεπιστημίου Γουόρικ «υπάρχουν πανεπιστήμια στα οποία κυκλοφορούν οδηγίες προς τους διδάσκοντες που τους υπενθυμίζουν ότι απονέμοντας περισσότερα πτυχία με άριστα θα προωθηθεί το ίδρυμά τους τόσο στους εθνικούς όσο και στους διεθνείς πίνακες κατάταξης».

Παρά ταύτα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Μακ Κρίβι φαίνεται ότι δεν άκουσε τίποτα και θεωρεί δεδομένη τη διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών στα παραρτήματα των βρετανικών πανεπιστήμιων-ΚΕΣ. Όπως φαίνεται ότι δεν διάβασε τίποτα και ο αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση γραμματέας του ΥΠΕΠΘ κ. Κυριαζής, ο οποίος με πρόσφατη εγκύκλιό του πιέζει τα πανεπιστήμια για την εφαρμογή μιας αξιολόγησης βασισμένης στην ίδια λογική με αυτήν που τώρα αποδεικνύεται «φούσκα» στη Βρετανία. Μια «φούσκα» στην απόδοση αξίας στις πανεπιστημιακές σπουδές δεν έχει βέβαια τις θεαματικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία που έχει μια «φούσκα» στα χρηματιστηριακά ομόλογα. Έχει, όμως, αρνητικές επιπτώσεις οικονομικά ανεκτίμητες, κοινωνικά πολύπλευρες και το χειρότερο μακροπρόθεσμες, αφού η εκπαίδευση αποτελεί κοινωνικό αγαθό και σε καμία εκδοχή της εμπόρευμα…

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Απάντηση στα περί "ύβρεων" της ΠΕΚΑΠ

Την τελευταία εβδομάδα, επισκεπτόμενος το blog της ΠΕΚΑΠ βρέθηκα μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Περί αυτού θα επιθυμούσα να γράψω, αλλά για να μην επιτραπεί ξανά σε ορισμένους να ερμηνεύσουν κατά το δοκούν καταστάσεις, να ξεκαθαρίσω πρώτα τα παρακάτω:

Ο γράφων, όντως είμαι μέλος της ‘Ενωσης Πληροφορικών Ελλάδος (ΕΠΕ: www.epe.org.gr). Απλό μέλος όμως! Δεν είμαι στο Δ.Σ. της Ένωσης και ούτε ήμουνα ποτέ. Άρα: Τα όσα γράφω δεν είναι απόψεις της Ένωσης και ούτε μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα λεγόμενά μου εναντίον κανενός, παρά μόνον εμού! 

Ως εκ τούτου διατυπώσεις σχετικά με «υβριστική στάση φορέα» είναι πασιφανώς λανθασμένες. Εκτός αν οι της ΠΕΚΑΠ που τα γράφουν αυτά έχουν δεχθεί υβριστικές επιθέσεις είτε από μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΕ, είτε από την πλειοψηφία των απλών μελών της Ένωσης ! Ή απλά αν δεν … αναφέρονται καν στην ΕΠΕ (μιας και δεν κατονομάζουν ευθέως τον φορέα), οπότε ας μην προχωρήσει παρακάτω ο αναγνώστης.

            Άρα εν ολίγοις: Ό,τι παραθέσω παρακάτω αποτελεί καθαρά προσωπική θέση μου και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ (ούτε και μπορεί) να συνδεθεί με κανέναν τρόπο με την ΕΠΕ. Διαφορετικά, θα πρέπει π.χ. να συνδεθεί και με την ΕΛΜΕ Καρδίτσας της οποίας είμαι μέλος. Εφόσον έχουμε λύσει αυτό το θέμα, ας προχωρήσουμε:

            Διαβάζω στο blog της ΠΕΚΑΠ περί ύβρεων. Διαβάζω περί «διασπαστικών τακτικών» . Και απορώ: Πότε κύριοι σας έβρισαν από την ΕΠΕ; Ακόμη κι εγώ που πραγματικά σας αισθάνομαι απέναντί μου, δεν νομίζω ποτέ να εξύβρισα την ΠΕΚΑΠ. Πώς γράφετε τέτοια πράγματα; Εκτός αν θεωρείται «υβριστική» η απλή παράθεση των παρακάτω γεγονότων:

Γεγονός 1ο: Υπάρχουν άφθονα μέλη της ΠΕΚΑΠ που ΔΕΝ έχουν πτυχίο Πληροφορικής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) και είναι διορισμένοι στην Δευτεροβάθμια ως ΠΕ19-20 (Θεολόγοι, Γυμναστές, Φιλόλογοι κλπ.). Μάλιστα κατά καιρούς υπήρχαν (και ίσως υπάρχουν ακόμη) και στο Δ.Σ. της εν λόγω ένωσης μη Πληροφορικοί. Οπότε, μια και γίνεται λόγος για κινητοποιήσεις: Θα μπορούσε ο Υπουργός Παιδείας αν ερχόντουσαν από την ΠΕΚΑΠ να ζητήσουν (σωστά μεν) να μην επιτρέπεται σε άτομα άλλης ειδικότητας να διδάσκουν Πληροφορική, να απαντούσε: «Εσείς έχετε Θεολόγους που διδάσκουν Πληρ/κή στην Ένωσή σας και το Υπουργείο σας φταίει ;»

(Παρένθεση: Για να μην ξεχνάμε ποιοί εμφανίζονται σήμερα ως υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των πτυχιούχων Πληροφορικής: http://www.pekap.gr/Irepim.htm . Εδώ λέγανε ότι δεν είναι σωστό να ΜΗΝ διδάσκουν στα σεμινάρια ΗΡΩΝ ΜΗ απόφοιτοι Πληροφορικής. Ορθώς: Αν είναι για χρήμα, το πτυχίο θα κοιτάξουμε; Ας μην είμαστε λοιπόν… «διασπαστικοί»!)

Γεγονός 2ο:  Ναι, ο γράφων είμαι «διασπαστικός» : Όσο διασπαστικός είναι ο Φιλόλογος που διαφωνεί με τον Πληροφορικό για το ποιός από τους δύο πρέπει να διδάσκει Αρχαία στο Λύκειο. Εννοείται ότι οι μη-Πληροφορικοί που διορίστηκαν σε θέσεις Πληροφορικών στην Δευτεροβάθμια εδώ και 15 χρόνια πρέπει επιτέλους να μεταταχθούν στις ειδικότητές τους (ΠΕ01-02-03-04  κλπ). Όχι να καταλαμβάνουν οργανικές ΠΕ19-20 και να μας κατηγορούν από πάνω ως «υβριστές» και «διασπαστικούς» !

Παρεπιπτόντως, στο blog της ΠΕΚΑΠ αναφέρεται ότι δεν επιθυμείται να «κατηγοριοποιηθούν οι συνάδελφοι ΠΕ19-20». Μα νομίζω ότι μερικοί από αυτούς θέλουν να κατηγοριοποιηθούν. Όταν ο «ΠΕ19» Μαθηματικός δεν συμπληρώνει ώρες Πληροφορικής σε ένα σχολείο και θυμάται αίφνης ότι είναι Μαθηματικός και παίρνει και ώρες Μαθηματικών για να μην πάει σε άλλο σχολείο, «διώχνοντας» τον απλό ΠΕ03 Μαθηματικό, αυτό δεν είναι «κατηγοριοποίηση»; Όταν δηλαδή καταδεικνύει κανείς τέτοιες αδικίες είναι «υβριστής»;

Και καταλήγω για τα περί “copy-paste” της πρότασης της ΠΕΚΑΠ στο ΥΠΕΠΘ. Ειλικρινά δεν γνωρίζω ποιος πρωτοκατέθεσε την εν λόγω πρόταση: Σύλλογος Δυτικής Κρήτης, ΠΕΚΑΠ, ΕΠΕ, δεν ξέρω. Ούτε και μπορώ να ξέρω ποιός την … πρωτοσυνέλαβε. Ας δεχτώ ότι οι της ΠΕΚΑΠ είναι οι πρώτοι που κινητοποιήθηκαν για τις αναθέσεις. (Και πάλι δύσκολα μπορεί κανείς να είναι βέβαιος για κάτι τέτοιο). Όπως και να είναι όμως, ο παραλληλισμός που κάνω έχει ως εξής: Αν π.χ. αύριο η ΓΣΕΕ τυπώσει και διανείμει φυλλάδια στα οποία ζητά ας πούμε αυξήσεις μισθών, περιορισμό φόρων στους μικρομεσαίους και κατηγορήσει για αναλγησία την Κυβέρνηση και την επαύριο κάνει το ίδιο και η ΑΔΕΔΥ, θα πρέπει η τελευταία να κατηγορηθεί για «αντιγραφή» των θέσεων της ΓΣΕΕ ; Θα είναι κακό ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Βόλου ας πούμε να βγάλει παρόμοιες ανακοινώσεις ή να κάνει σχετικά διαβήματα; Λέω εγώ τώρα….

            Αυτά προς το παρόν. Αν υπήρξα «υβριστικός» συγχωρήστε με παρακαλώ, από μικρός ήμουν βωμολόχος!

Φ. Αλεξάκος

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Αίτημα ΟΛΜΕ για συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας με αφορμή προβλήματα συναδέλφων ΠΕ19-ΠΕ20

Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255

FAX: 210 33 11 338 – 32 27 382

www.olme.gr

e-mail: olme@otenet.gr Αθήνα, 1/12/08

ΠΡΟΣ:

- τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας

και Θρησκευμάτων

κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη

ΚΟΙΝ:

- τον Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας

και Θρησκευμάτων

κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο

- το Γενικό Γραμματέα ΥΠΕΠΘ

κ. Δ.Πλατή

Κύριε Υπουργέ,

Σας ζητούμε να μας ορίσετε συνάντηση, το συντομότερο, προκειμένου να συζυτήσουμε τα παρακάτω θέματα που απασχολούν και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ 19-20 Πληροφορικής:

1. άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, από το 2006 μέχρι σήμερα, στους συναδέλφους που εργάστηκαν στην ΚΤΠ ως επιμορφωτές, συντονιστές, καταχωρητές στα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης. Σημειώνουμε ότι εκτός από το απαράδεκτο της τρίχρονης καθυστέρησης καταβολής των αμοιβών τους, υπάρχει ο κίνδυνος της οριστικής απώλειας των χρημάτων λόγω λήξης του Γ ΚΠΣ.

2. μείωση της αναλογίας εκπαιδευτικού προς μαθητές (1:10) για όλα τα εργαστηριακά μαθήματα και κατάργηση της αδικαιολόγητης εξαίρεσης των εργαστηριακών μαθημάτων της Πληροφορικής, που σήμερα είναι δεκαεπτά (17) μαθητές ανά καθηγητή, ενώ σε όλα τα άλλα εργαστήρια είναι 1:12.

3. η μείωση του ωραρίου των υπευθύνων εργαστηρίων στα ΣΕΚ να προκύπτει με την αφαίρεση από το υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία για κάθε εκπαιδευτικό, με βάση τα χρόνια υπηρεσίας του.

4. αναστολή της πρόσφατης απόφασης για τις αναθέσεις μαθημάτων και άμεση έναρξη ουσιαστικού διαλόγου του Υπ. Παιδείας με την Ομοσπονδία μας, ώστε να προκύψει νέα απόφαση, που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά. Διευκρινίζουμε ότι για την ΟΛΜΕ είναι σημαντικό να σχεδιαστούν οι νέες αναθέσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε, εκτός των άλλων να στηρίζονται σε τυπικά προσόντα και όχι σε αμφιλεγόμενες πιστοποιήσεις γνώσεων

5. ουσιαστική οικονομική στήριξη του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου για όλες τις αναγκαίες λειτουργίες συντήρησης και παραπέρα ανάπτυξής του, καθώς και άμεση πληρωμή όλων των τεχνικών που εργάζονται στο δίκτυο.



Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

3ωρη στάση εργασίας της ΕΛΜΕ Χανίων και παράσταση διαμαρτυρίας για τις αναθέσεις

Την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008 πραγματοποιήθηκε τρίωρη στάση εργασίας στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Χανίων για το θέμα των αναθέσεων κατόπιν σχετικής απόφασης της ΕΛΜΕ Χανίων. Το Παράρτημα Χανίων της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας, εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου και υπέβαλε σχετικό υπόμνημα στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού στα πλαίσια της παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας. Στην προκήρυξη του παραρτήματος, η οποία μοιράστηκε κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας, επισημαίνεται:

"Με πρόσφατες αποφάσεις, που αφορούν τις αναθέσεις μαθημάτων και τον ορισμό υπευθύνων εργαστηρίων πληροφορικής, επιχειρείται η αποψίλωση της εκπαίδευσης από Πληροφορικούς, που “περισσεύουν” πια στα σχολεία τους. Γνωστοί κύκλοι επιχειρούν να καθηλώσουν τη χώρα μας σ' ένα τεχνολογικό μεσαίωνα, και να την καταστήσουν ιδανικό πεδίο δράσης για κερδοσκοπικά ιδιωτικά συμφέροντα. Απόδειξη ότι στις ίδιες εγκυκλίους αναδεικνύονται τα “πιστοποιητικά χρήσης υπολογιστών” ως κριτήριο για την ανάθεση μαθημάτων σε εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων. Παράλληλα, επιδοτούνται σκανδαλωδώς με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, από δημόσιους πόρους, οι ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας πιστοποιητικών, στα πλαίσια των προγραμμάτων e-κπαιδευτείτε και γονεις.gr, για να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε φοιτητές και γονείς μαθητών γυμνασίοΜε πρόσφατες αποφάσεις, που αφορούν τις αναθέσεις μαθημάτων και τον ορισμό υπευθύνων εργαστηρίων πληροφορικής, επιχειρείται η αποψίλωση της εκπαίδευσης από Πληροφορικούς, που “περισσεύουν” πια στα σχολεία τους. Γνωστοί κύκλοι επιχειρούν να καθηλώσουν τη χώρα μας σ' ένα τεχνολογικό μεσαίωνα, και να την καταστήσουν ιδανικό πεδίο δράσης για κερδοσκοπικά ιδιωτικά συμφέροντα. Απόδειξη ότι στις ίδιες εγκυκλίους αναδεικνύονται τα “πιστοποιητικά χρήσης υπολογιστών” ως κριτήριο για την ανάθεση μαθημάτων σε εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων. Παράλληλα, επιδοτούνται σκανδαλωδώς με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, από δημόσιους πόρους, οι ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας πιστοποιητικών, στα πλαίσια των προγραμμάτων e-κπαιδευτείτε και γονεις.gr, για να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε φοιτητές και γονείς μαθητών γυμνασίου. Με εγκύκλιο, μάλιστα, που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας για το γονεις.gr, θέτει τους καθηγητές του δημόσιου σχολείου στην υπηρεσία των ιδιωτικών συμφερόντων.
Απέναντι στην πρωτοφανή αυτή επίθεση των κερδοσκόπων είναι καθήκον όλων μας να αντιδράσουμε. Ζητούμε:
  1. Την άμεση ανάκληση των πρόσφατων υπουργικών αποφάσεων περί αναθέσεων μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τις οποίες επιχειρείται η πριμοδότηση των “πιστοποιητικών”, η υποβάθμιση των εργαστηριακών μαθημάτων Πληροφορικής και η αποψίλωση της εκπαίδευσης από Πληροφορικούς.
  2. Την αναγνώριση του εξωδιδακτικού έργου των Πληροφορικών και την ίση μεταχείρισή τους έναντι των άλλων καθηγητικών κλάδων σε σχέση με τις προϋποθέσεις επιλογής των υπευθύνων σχολικών εργαστηρίων.
  3. Την ενίσχυση των σπουδών Πληροφορικής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με αύξηση των ωρών διδασκαλίας και πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.
  4. Την αναγνώριση της παιδαγωγικής επάρκειας των Πληροφορικών και την ίση μεταχείρισή τους έναντι των αποφοίτων των λοιπών καθηγητικών σχολών.
  5. Την αναγνώριση των δεξιοτήτων χρήσης υπολογιστών των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
  6. Τον τερματισμό της κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης της αγωνίας των γονιών για τους κινδύνους που απειλούν τα παιδιά τους στο Διαδίκτυο μέσω του προγράμματος γονείς.gr.
  7. Την αξιοποίηση του Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ) στην εκπαίδευση και στο δημόσιο τομέα γενικότερα."
Η κινητοποίηση προβλήθηκε από όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στα Χανιά καθώς και σε πολλές αθηναϊκές εφημερίδες και ειδησεογραφικές πύλες. Ενδεικτικά, κάποια από αυτά τα άρθρα είναι τα εξής:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8452&pubid=1722755
http://www.express.gr/news/ellada/87344oz_2008101587344.php3
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathbreak_1_15/10/2008_252310

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Ανακοίνωση της Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας για τις αναθέσεις μαθημάτων σε εκπαιδευτικούς

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ
Ανακοίνωση Τύπου, 14.10.2008

Για τις αναθέσεις Μαθημάτων

Το ΥΠΕΠΘ προσπαθεί και με την πρόσφατη εγκύκλιο για τις αναθέσεις και τις συνακόλουθες οδηγίες, να επιβάλλει δια του «διαίρει και βασίλευε», την πολυπόθητη υπηρεσιακή ειρήνη. Έτσι επιχειρεί να μεταφέρει την διαμάχη στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας, παρά να επωμισθεί και να διαχειριστεί την όποια κριτική ή κρίση.
Και το κάνει τώρα που τόσοι και τόσοι εκπαιδευτικοί παραμένουν χωρίς αντικείμενο, υπεράριθμοι ή στην διάθεση του ΠΥΣΔΕ ή με μειωμένο αριθμό αναθέσεων μαθημάτων. Και την όποια διένεξη που δημιουργεί το ΥΠΕΠΘ μεταξύ των εκπαιδευτικών για τις αναθέσεις πρέπει να την επιλύει ο διευθυντής, ο πλέον αρμόδιος, ο σύλλογος των εκπαιδευτικών ή μήπως τελικά οφείλει το ΥΠΕΠΘ να αναστείλει την εγκύκλιο;

Το ότι το ΥΠΕΠΘ προχώρησε σε εγκύκλιο για αναθέσεις των μαθημάτων (Αριθ. Πρωτ. 118842/Γ2 - 17-9-2008) είναι θετικό κατ’ αρχήν για την ΤΕ.Ε., αφού μέχρι τώρα το πεδίο ήταν ασαφές. Το ζήτημα όμως είναι πως και με τις νέες αναθέσεις δημιουργούνται προβλήματα σε πολλές ειδικότητες στα Γυμνάσια και Λύκεια, αλλά και στα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ.

Για το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, τα βασικά χαρακτηριστικά της εγκυκλίου είναι:
α) Σε αρκετές περιπτώσεις δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο την δυνατότητα απόκτησης ή διατήρησης οργανικών θέσεων στα σχολεία αφ’ ενός και αφ’ ετέρου δημιουργεί προβλήματα σε διορισμούς και μεταθέσεις.
β) Αναιρεί την πάγια αρχή, που ισχύει όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση και την επιστημονική κοινότητα, ότι δηλαδή η κάθε ειδικότητα διδάσκει μαθήματα της επιστήμης που αντιστοιχεί στο βασικό τίτλο σπουδών που διαθέτει (περίπτωση πληροφορικής ΠΕ19-ΠΕ20).
γ) Η έλλειψη γ΄ ανάθεσης για λειτουργικούς λόγους σε απομακρυσμένες περιοχές (εδώ π.χ. θα μπορούσε να μπει η ιστορία στις ξενόγλωσσες ειδικότητες στο Λύκειο) και η συγχώνευση με δίκαιες ή μη β΄ αναθέσεις δημιουργούν πεδίο στον κοινωνικό αυτοματισμό και στο διαιτητικό ρόλο της διοίκησης, με αποτέλεσμα να προκαλούνται διαμάχες μεταξύ συναδέλφων για τις ώρες κτλ, αντί να υπάρχει κοινή και σχεδιασμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.
δ) Οι συνάδελφοι των ΤΕ δεν έχουν καμιά α΄ ανάθεση σε εργαστηριακά μαθήματα, ούτε καν μαζί με αντίστοιχες ειδικότητες ΠΕ.

Ειδικότερα:
α) Με βάση την υπάρχουσα κατάσταση στην ΤΕE, επιβάλλεται η ταυτόχρονη παρουσία σε αυτά ενός συναδέλφου ΠΕ και ενός συναδέλφου ΤΕ ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών. Με βάση αυτή τη συλλογιστική και σε συνδυασμό με το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε συναδέλφου να θεμελιώνει δικαίωμα μετάθεσης, αλλά και διορισμού (βάση η Α΄ ανάθεση), είναι αδιανόητο να μην δίνεται Α΄ ανάθεση στα εργαστηριακά μαθήματα και στους συναδέλφους των κλάδων ΤΕ.
β) Δεν μπορεί το ίδιο ακριβώς μάθημα να έχει διαφορετικές αναθέσεις στα Γενικά Λύκεια από τα ΕΠΑΛ (τεχνικό σχέδιο), εκτός εάν από τα επιστημονικά κριτήρια ορισμού των αναθέσεων προηγούνται τα διοικητικά κριτήρια διαχείρισης και εξοικονόμησης προσωπικού, άποψη που ενισχύεται από το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο σχεδιαστικό μάθημα καταργείται η παρουσία δεύτερου εκπαιδευτικού.
γ) Προβλήματα υπάρχουν ακόμα και στις β΄ αναθέσεις. Είναι εμφανής η λογική εξοικονόμησης προσωπικού σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας όταν αφαιρούνται Β΄ αναθέσεις από συγκεκριμένες ειδικότητες (πχ στοιχεία ηλεκτρολογίας από τους μηχανολόγους) ενώ δίνονται σε άλλες ειδικότητες (πχ ηλεκτροτεχνία σε ηλεκτρονικούς). Η εμπειρία με τους ΠΕ04 δημιούργησε πολλά προβλήματα, ανεξάρτητα αν ευνόησε κάποιες ειδικότητες σε κάποιες περιοχές προσωρινά στις μεταθέσεις. Το γεγονός και μόνο ότι υφίστανται οι β΄ αναθέσεις αποδεικνύει ότι άλλος είναι ο βαθύτερος στόχος του διαχωρισμού.
δ) Η απόφαση με αριθ. πρωτ. 118842/Γ2/17-9-2008 με την οποία δίνονται στα ΕΠΑ.Λ. αναθέσεις για διδασκαλία ατόφιων μαθημάτων Πληροφορικής (Εφαρμογές Πληροφορικής Α τάξη ΕΠΑΛ) και σε εκπαιδευτικούς διαφόρων κλάδων, «με ελάχιστο προσόν πιστοποιημένες γνώσεις στην Πληροφορική»! υποβαθμίζει δραματικά και το μάθημα και κατά συνέπεια τους μαθητές αλλά και τους συναδέλφους της πληροφορικής.
Στην με αριθ. πρωτ. 119052/Γ2/17-9-2008 δε απόφαση ,προβλέπεται ότι σε όλα τα εργαστηριακά μαθήματα των ΕΠΑ.Λ., αν ο αριθμός των μαθητών που παρακολουθούν είναι από δεκατρείς (13) και άνω, το μάθημα να διεξάγεται από δύο (2) εκπαιδευτικούς. Εξαιρούνται τα εργαστηριακά μαθήματα ΜΟΝΟ του τομέα της Πληροφορικής(!) όπου ο δεύτερος εκπαιδευτικός διατίθεται αν ο αριθμός των μαθητών είναι από δεκαεπτά (17) και άνω. Να σημειωθεί ότι δεν εξαιρούνται τα εργαστηριακά μαθήματα χρήσης Η/Υ των τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ που έχουν ανατεθεί σε άλλες ειδικότητες, ενώ θα έπρεπε να διδάσκονται ταυτόχρονα από έναν συνάδελφο ειδικότητας και ένα συνάδελφο πληροφορικής ανεξαρτήτου αριθμού μαθητών.
ε) Ο χρόνος αποστολής της εγκυκλίου (17-09-08), όταν είχαν ήδη δοθεί τα μαθήματα στα σχολεία και η μεθόδευση που ακολουθήθηκε, χωρίς διάλογο για ένα χρονικό διάστημα, δημιουργούν την αίσθηση ότι κάτι βαθύτερο σχεδιάζεται.

Ζητάμε επιτακτικά την αναστολή της εφαρμογής για τη φετινή χρονιά και διάλογο όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος
Παν. Μπούρδαλας

Ο Γραμματέας
Παν. Γκόβας

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ

ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 ΚΑΙ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
ΤΗΛ.-FAX : 2610-278776
Ηλ. Διεύθυνση 2007:
aelmeahaias@yahoo.gr

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου για τις αναθέσεις μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

05.10.08

Δεν παραβλέπουμε την προσπάθεια που έκανε το ΥΠΕΠΘ να ανακοινώσει τις νέες αναθέσεις των μαθημάτων οι οποίες παρά τις πολλές αλλαγές που έχουν γίνει στην ΤΕΕ παρέμεναν ίδιες από το 1990. Δυστυχώς όμως για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται αιφνιδιαστικά, εν απουσία διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα, με προχειρότητα και με πρόδηλες παρεμβάσεις παραγόντων που λειτουργούν με συντεχνιακή λογική και όχι προς όφελος του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου.

Με τις εγκυκλίους 118842/Γ2/17-9-2008 και 119052/Γ2/17-9-2008 που εξέδωσε το Υπουργείου Παιδείας μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και αφού είχαν γίνει οι αναθέσεις μαθημάτων στις σχολικές μονάδες όλης της Χώρας δημιουργεί προβλήματα τόσο στον επαναπροσδιορισμό των κενών όσο και στο πρόγραμμα των σχολικών μονάδων αλλά και σε πολλούς κλάδους και ειδικότητες κυρίως των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ.

Ειδικότερα :
  1. Με την εγκύκλιο 118842/Γ2/17-9-2008 γίνονται στα ΕΠΑ.Λ. αναθέσεις μαθημάτων Πληροφορικής σε εκπαιδευτικούς διαφόρων κλάδων με ελάχιστο προσόν τις πιστοποιημένες γνώσεις στην Πληροφορική. Επιπλέον κατεξοχήν μαθήματα Πληροφορικής (μαθήματα εφαρμογών Η/Υ άλλων ειδικοτήτων της Β’ και Γ’ ΕΠΑΛ) δεν μπορούν να διδαχθούν ούτε καν σε δεύτερη ανάθεση από τους καθηγητές των κλάδων Πληροφορικής ΠΕ19, ΠΕ20.
  2. Με την εγκύκλιο 119052/Γ2/17-9-2008 ορίζεται ότι στα εργαστηριακά μαθήματα ΜΟΝΟ του τομέα Πληροφορικής ο δεύτερος εκπαιδευτικός διατίθεται αν ο αριθμός των μαθητών είναι από δεκαεπτά (17) και άνω, ενώ για όλα τα υπόλοιπα εργαστηριακά μαθήματα των ΕΠΑ.Λ (ακόμη και για τα εργαστηριακά μαθήματα Πληροφορικής που διδάσκονται σε άλλους τομείς) η διάθεση του δεύτερου εκπαιδευτικού γίνεται στους 13 μαθητές και άνω.
  3. Με την εγκύκλιο 119052/Γ2/17-9-2008 ανοίγει ο κύκλος του αποκλεισμού της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας των καθηγητών εργαστηρίων ΤΕ και ΔΕ αφού καταργεί την 1η ανάθεση για τη διδασκαλίας στα εργαστήρια των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, καθώς και του σχεδίου (μοναδικές αναθέσεις που είχαν στο δημόσιο σχολείο). Έτσι στερείτε ακόμα και το (συνταγματικό) δικαίωμα της υπηρεσιακής μετάθεσης που ισχύει για κάθε δημόσιο υπάλληλο.
Όπως είναι προφανές με τις εγκυκλίους αυτές, το Υπουργείου Παιδείας:
  • Απαξιώνει βασικούς τίτλους σπουδών. Εξισώνει πανεπιστημιακούς τίτλους με τίτλους "μιας χρήσης" που παρέχονται από ιδιωτικές εταιρείες "εμπορίας πιστοποιήσεων", υποβαθμίζοντας δραματικά την ποιότητα της παρεχόμενης Παιδείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
  • Κατηγοριοποιεί το επιστημονικό αντικείμενο κάποιων ειδικοτήτων αντιμετωπίζοντας κάποιες επιστήμες υποδεέστερα και τους εκπαιδευτικούς που τις υποστηρίζουν διδακτικά ως καθηγητές δεύτερης κατηγορίας.
  • Αποκλείει τους εκπαιδευτικούς ΤΕ και ΔΕ από την Επαγγελματική Εκπαίδευση. (Να σημειώσουμε ότι ενώ τους κλείνει το δρόμο προς την ΤΕΕ παράλληλα τους καλλιεργεί προσδοκίες και ελπίδες αφού τους επιμορφώνει παιδαγωγικά στην ΑΣΠΑΙΤΕ για να κάνουν χρήση της ρύθμισης του τριαντάμηνου προκειμένου να διοριστούν).
  • Κατηγοριοποιεί τα εργαστηριακά μαθήματα επιχειρώντας να υποβαθμίσει εκείνα της Πληροφορικής.
  • Δεν αναγνωρίζει ως εργαστήρια τα βιωματικά μαθήματα των ΣΕΠ καθώς και το μάθημα της Τεχνολογίας.
  • Διαφοροποιεί τους κλάδους στις αναθέσεις ενώ είναι ενοποιημένοι σε όλα τα υπόλοιπα προκηρύξεις , διαγωνισμούς κ.λ.π. Π.Χ Ο κλάδος Νοσηλευτικής – Μαιευτικής (ΠΕ1810 – 1811).
  • Απαξιώνει κλάδους αφού τους αποκλείει ακόμα και από τη β΄ ανάθεση σε μαθήματα που δίδασκαν για πολλά χρόνια και έχουν αποκτήσει μεγάλη διδακτική εμπειρία.
  • Υποβαθμίζει και κατηγοριοποιεί το μάθημα του σχεδίου αφού στην Α΄ Τάξη ΕΠΑΛ αντιμετωπίζεται ως θεωρητικό (1 εκπαιδευτικός ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών) και στις υπόλοιπες τάξεις ως εργαστηριακό.
Η ανάθεση μαθημάτων είναι πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό ζήτημα και οφείλει να γίνεται από τους υπεύθυνος με καθαρά επιστημονικά κριτήρια και όχι με μικροπολιτικές και συντεχνιακές λογικές. Το θέμα αφορά όλη την εκπαιδευτική κοινότητα ( εκπαιδευτικούς , μαθητές , γονείς) διότι πέρα των εργασιακών ζητημάτων υποβαθμίζει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Για τους παραπάνω λόγους απαιτούμε:

  • να αποσυρθούν οι παραπάνω εγκύκλιοι και να γίνει ουσιαστικός διάλογος για τις αναθέσεις με τους μάχιμους εκπαιδευτικούς, τις επιστημονικές τους ενώσεις και την ομοσπονδία μας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ O Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αγαπάκης Δημήτρης Μάρκου Λάζαρος

Διάβημα διαμαρτυρίας και 3ωρη στάση εργασίας της ΕΛΜΕ Χανίων στις 15 Οκτωβρίου 2008 για τις αναθέσεις μαθημάτων

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΕΠΑ.Λ. - ΕΠΑ.Σ. και
ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ


Δραματικά και επείγοντα προβλήματα δοκιμάζουν την τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς της. Η εφαρμογή του ν. 3475/06 επιδείνωσε τα προβλήματα που υπήρχαν τόσο στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη λειτουργία των ΕΠΑ.Λ. και των ΕΠΑ.Σ. όσο και στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτές τις σχολικές μονάδες.

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί βρίσκονται χωρίς οργανική θέση, χωρίς διδακτικό ωράριο και χωρίς καμία στήριξη από το Υπουργείο Παιδείας, η ηγεσία του οποίου απλώς διαπιστώνει τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής της.

Διεκδικούμε :
  • Να ληφθούν επείγοντα μέτρα για τη στήριξη της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, (Για τα Χανιά άμεσα να δημιουργηθεί δεύτερο ΣΕΚ)
  • Να ανασταλεί η εφαρμογή της νέας Υπουργικής Απόφασης για τις αναθέσεις διδασκαλίας των μαθημάτων.
  • Η ανάθεση των μαθημάτων να γίνεται με βάση τον τίτλο του πτυχίου και το περιεχόμενο σπουδών. Όχι με βάση κάποια επιμόρφωση. Να διευρύνεται η 2η ανάθεση μαθημάτων σε συγγενείς ειδικότητες. Να ληφθεί υπ’ όψιν και η μέχρι τώρα εμπειρία.
  • Κανένας κλάδος και καμιά ειδικότητα χωρίς μαθήματα 1ης ανάθεσης.
  • Απαιτούμε 4ο έτος ειδίκευσης μέσα στο σχολείο και όχι πιστοποίηση έξω από το σχολείο, σε κάποια επιχείρηση.
  • Να καταργηθεί ο νόμος 3457/06.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη, 15-10-08, ώρα 12:00 το μεσημέρι, στα γραφεία της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων (Γιαμπουδάκη 32)

Για διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Χανίων κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας 11-2 μ.μ.


Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Έγγραφο της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας για τις τελευταίες υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Πλατεία Διάκου 1 ΤΚ 35100 ΛΑΜΙΑ
Τηλ. 2231028897 - Fax 2231028807
Ιστοσελίδα: www.elmefth.gr
Email : elmelami@otenet.gr
elmefth@gmail.com


Λαμία 30 - 9 - 2008
Αρ. Πρωτ. 134
ΠΡΟΣ: ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΟΜΟΥ


Νομοθετούν με εγκυκλίους;

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας έχουν ανοίξει μέτωπο σε όλες τις βαθμίδες του χώρου της παιδείας. Με συνεχείς εγκυκλίους παρεμβαίνουν σε θέματα που περιγράφονται ακόμα και με δικούς της νόμους, καταστρατηγώντας τους. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε μια πρωτόγνωρη επίθεση σε κατακτήσεις και θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.

Η εγκύκλιος προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου («εγκύκλιος Νικολόπουλου») ακόμα και με την «διόρθωσή» της εισάγει από το παράθυρο την αξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών καθώς και την «τιμωρία» της κάθε διεκδίκησης (καθηγητών ή μαθητών) μέσω της λεγόμενης αναπλήρωσης.

Καθιστά τον Περιφερειακό Διευθυντή (διορισμένο από την εκάστοτε κυβέρνηση) κεντρικό ελεγκτή και της παραμικρής ενέργειας στα σχολεία και προωθεί την διάθεση των εκπαιδευτικών σε άλλη βαθμίδα εκπαίδευσης κατά το δοκούν.

Με την εγκύκλιο για την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (ΠΔΣ) μετατρέπει την ωριαία αντιμισθία σε υπερωριακή απασχόληση (!!!), μείωση δηλαδή της αποζημίωσης στα 7,5 € αλλά και βάσει της «εγκυκλίου Νικολόπουλου» κάποιοι εκπαιδευτικοί θα πληρώνονται (έστω με 7,5 €) και κάποιοι θα συμπληρώνουν ωράριο εκτός ωραρίου λειτουργίας του σχολείου!
Με την εγκύκλιο για την επιμόρφωση των γονέων (goneis.gr) επιβάλλει στους καθηγητές πληροφορικής των γυμνασίων (αύξηση εξωδιδακτικής απασχόλησης - παράνομη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων) να συλλέξουν στοιχεία για τους γονείς (!!!) των μαθητών παραδίδοντάς τα σε ιδιώτες που θα υλοποιήσουν και αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, προσλαμβάνοντας ακόμα και τους ίδιους καθηγητές για τα «νόμιμα» ιδιαίτερα κατ’ οίκον. Σχολικές μονάδες αρωγοί των επιχειρηματικών συμφερόντων, ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας των σχολείων, νομιμοποίηση της κατ’ οίκον και επ’ αμοιβή διδασκαλίας, εκπαιδευτικοί προσανατολισμένοι στην δεύτερη απασχόληση αντί για αυξήσεις και αξιοπρεπείς μισθούς.

Με την εγκύκλιο για την μείωση του ωραρίου των υπευθύνων εργαστηρίου πληροφορικής των ΕΠΑΛ και ΣΕΚ αίρεται η αδικία στους καθηγητές πληροφορικής των ΕΠΑΛ - ΣΕΚ έναντι των αυτών των Γυμνασίων - Λυκείων και δημιουργείται νέα έναντι όλων των υπόλοιπων ειδικοτήτων της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αντί να ισχύσει, λοιπόν, σ’ όλους τους κλάδους η μείωση, τροποποιείται η εγκύκλιος και αφαιρεί αυτό το δικαίωμα μόνο από τους καθηγητές των ΣΕΚ και ταυτόχρονα αυξάνεται το όριο μαθητών στα εργαστήρια πληροφορικής (17 από 15) και στα σχεδιαστικά (1 καθηγητή για όσους μαθητές παρακολουθούν και όχι εργαστηριακό).

Και δεν φτάνει αυτό ενώ η επαγγελματική εκπαίδευση ταλανιζόταν δεκαετίες από την μη ύπαρξη αναθέσεων μαθημάτων, το ΥΠΕΠΘ σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και με διάφορες ισχυρές συντεχνίες, εκδίδει οδηγία με νέες αναθέσεις που έρχεται να επιβεβαιώσει τον αντεπιστημονικό, συντεχνιακό και διαποτισμένο με την λογική «διαίρει και βασίλευε» τρόπο που λειτουργεί. Το πτυχίο και η ειδικότητα παύει να είναι κριτήριο για την διδασκαλία των μαθημάτων αλλά είναι τα σεμινάρια, οι συντεχνιακές ομάδες και το περίσσευμα ή έλλειψη κάποιων ειδικοτήτων ενώ στην ειδικότητα ΤΕ01 σβήνει κάθε δικαίωμα υπηρεσιακής μεταβολής και νέων διορισμών. Ουσιαστικά επιδιώκει να μετατρέψει την οργή των καθηγητών για την κυρίαρχη πολιτική σε εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα σε κλάδους και ειδικότητες

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από το ΥΠΕΠΘ να αποσύρει τις αντιδραστικές αυτές εγκυκλίους.
ΚΑΛΟΥΜΕ την ΟΛΜΕ να συντονίσει την αντίσταση στην πλήρη αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης.

ΚΑΛΟΥΜΕ τους συναδέλφους να μην εφαρμόσουν τις εγκυκλίους που υπονομεύουν τα εργασιακά μας δικαιώματα και δένουν την εκπαίδευση στο άρμα των αδηφάγων ιδιωτικών συμφερόντων.

Ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνου Κώστας

Η Γ. Γραμματέας
Αλαμπάνου Ιωάννα

Η σελίδα του ιστοχώρου της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας που περιέχει το παραπάνω έγγραφο.


Πριν 12 χρόνια: Τόσο παλιό και τόσο επίκαιρο!

Πριν 12 χρόνια, το ΔΣ του Συλλόγου Πτυχιούχων Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστημίου Κρήτης, είχε αποστείλει ανοικτή επιστολή στον τότε Υπουργό Παιδείας (νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ) κ. Γιώργο Παπανδρέου. Αφιερωμένο στους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ που θέλουν να μας επαναφέρουν στο αμαρτωλό παρελθόν... :

Σύλλογος Πτυχιούχων Επιστήμης Υπολογιστών
Πανεπιστημίου Κρήτης

Ανοικτή επιστολή προς τον
Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιο Παπανδρέου

Ηράκλειο, 25 Ιουλίου 1996

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αισθανόμαστε την ανάγκη να σας καταστήσουμε κοινωνούς ενός ιδιαίτερα σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζουμε ως επιστήμονες πληροφορικής και άπτεται των αρμοδιοτήτων σας ως ΥΠ.Ε.Π.Θ. Αποτελεί, όμως, και μείζον θέμα ηθικής τάξεως αφού αφορά στην αποκατάσταση των λειτουργών ενός επιστημονικού χώρου που βρίσκεται στην καρδιά της σύγχρονης εξέλιξης και παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια για εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και μακροπρόθεσμα της ελληνικής κοινωνίας. Αναφερόμαστε στην άνιση και άδικη μεταχείριση των αποφοίτων των τμημάτων πληροφορικής σχετικά με τη δυνατότητα διορισμού τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την κάλυψη θέσεων διδασκαλίας πληροφορικής, όταν θα έπρεπε να τις καταλαμβάνουν κατ' αποκλειστικότητα.

Με το Π.Δ. 118/7-4-1995, ορίζεται ότι στις επετηρίδες των κλάδων πληροφορικής ΠΕ19 και ΠΕ20, έχουν δικαίωμα εγγραφής οι απόφοιτοι τμημάτων πληροφορικής Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. αλλά επιπλέον και απόφοιτοι οποιουδήποτε τμήματος με πιστοποιημένη εμπειρία στη διδασκαλία πληροφορικής (16μηνη διδακτική εμπειρία). Επιπλέον, οι κάτοχοι πτυχίου "καθηγητικής σχολής" ή ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ, προτάσσονται των υπολοίπων για διορισμό. Επειδή, όμως, οι πτυχιούχοι των τμημάτων πληροφορικής "δεν θεωρούνται απόφοιτοι καθηγητικής σχολής", μειονεκτούν έναντι των υπολοίπων. Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι να διορίζονται ως καθηγητές πληροφορικής καθηγητές άλλων ειδικοτήτων (δηλαδή, μαθηματικοί, φυσικοί, φιλόλογοι, ακόμη και θεολόγοι και γυμναστές) κατά προτεραιότητα, ενώ οι πραγματικά ειδικοί, οι απόφοιτοι των τμημάτων πληροφορικής, παραμένουν αδιόριστοι. Η μόνη λύση, για να τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης με τους υπόλοιπους, είναι να φοιτήσουν στην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ. Αλλά με τους ρυθμούς εισδοχής των ενδιαφερομένων σε αυτήν, χρειάζεται να περιμένουν για χρόνια.

Είναι πασίδηλο ότι πρακτικά αποκλειόμαστε, εμείς, οι ειδικοί της πληροφορικής από τους μη ειδικούς για τη στελέχωση των θέσεων πληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εκτιμούμε ότι η κατάσταση αυτή πλήττει το επιστημονικό μας κύρος και ουσιαστικά θέτει υπό αμφισβήτηση την παρεχόμενη εκπαίδευση στα τμήματα πληροφορικής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κυρίως, όμως, υποθηκεύει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επιτρέψτε μας να δικαιολογήσουμε την θέση μας αυτή.

Καταρχάς, το περιεχόμενο των σπουδών μας, αλλά και η ίδια η φύση των τμημάτων μας, εγγυώνται την αναγκαία παιδαγωγική κατάρτιση για να διδάξουμε στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τουλάχιστον για το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, η κατεύθυνση βασικών σπουδών και το πρόγραμμα παιδαγωγικών μαθημάτων είναι τα ίδια ακριβώς με τα αντίστοιχα των υπολοίπων τμημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών στην οποία είναι ενταγμένο. Σημειώνουμε εδώ, ότι το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης, στη συνεδρίασή του στις 24-2-1993, πιστοποιεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα παραπάνω και ζητά την άμεση άρση των νομικών εμποδίων για τον άμεσο διορισμό μας. Κι όμως, την ίδια στιγμή που οι μαθηματικοί, οι φυσικοί, οι χημικοί και οι βιολόγοι που αποφοιτούν από τα αντίστοιχα τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών, μπορούν χωρίς κανένα περιορισμό ή επιπλέον προϋποθέσεις, να διδάξουν μαθηματικά, φυσική, χημεία και βιολογία αντίστοιχα, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι απόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών θεωρούνται παιδαγωγικά ανεπαρκείς και αντί αυτών διδάσκουν πληροφορική μέχρι και θεολόγοι ή γυμναστές.

Είναι πιστεύουμε ευρύτερα γνωστό το επιστημονικό κύρος των διδασκόντων στα τμήματα πληροφορικής. Το επίπεδο των εισαγομένων σε αυτά πιστοποιείται από το γεγονός ότι από την ίδρυσή τους μονοπωλούν τις υψηλότερες βάσεις εισαγωγής. Όμως και το επίπεδο των αποφοίτων τους είναι υψηλότατο και αρκετοί από αυτούς συνεχίζουν τις σπουδές τους στα καλύτερα πανεπιστήμια της Βορείου Αμερικής και της Ευρώπης. Και όμως, το Π.Δ. 118/7-4-1995, θεωρεί ότι 16μηνη διδακτική εμπειρία είναι ουσιαστικά ισοδύναμη με το δικό μας πτυχίο και αναγνωρίζει όσους έχουν μια τέτοια διδακτική εμπειρία ως "ειδικούς" να διδάξουν πληροφορική. Με βάση ποια λογική ένα πανεπιστημιακό πτυχίο θεωρείται ισοδύναμο με μια βεβαίωση διδασκαλίας; Σημειώστε δε, ότι σε πολλά από τα επιμορφωτικά σεμινάρια για τους υπηρετούντες καθηγητές πληροφορικής, εισηγητές είναι όχι απόφοιτοι, αλλά απλοί φοιτητές τμημάτων πληροφορικής. Δηλαδή, μέχρι και οι απλοί φοιτητές των τμημάτων μας μπορούν να επιμορφώνουν τους διδάσκοντες την πληροφορική στα γυμνάσια και τα λύκεια, αλλά εμείς οι απόφοιτοι δεν μπορούμε να διδάξουμε κατευθείαν τους μαθητές!

Η διδασκαλία της πληροφορικής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει μια ιστορία δέκα ετών. Ξεκίνησε στα Ενιαία Πολυκλαδικά Λύκεια το 1985, με το μάθημα "Εισαγωγή στους Υπολογιστές και την Πληροφορική" που διδάσκεται ακόμη και σήμερα στην Β' τάξη. Τότε, λόγω ανυπαρξίας αποφοίτων πληροφορικής επελέγησαν αναγκαστικά καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι μετά την παρακολούθηση σεμιναρίων δίδαξαν το αντικείμενο αυτό. Με τον ίδιο μηχανισμό στελεχώθηκαν με διδακτικό προσωπικό οι κλάδοι πληροφορικής στα ίδια λύκεια και τα τμήματα ειδίκευσης. Αργότερα, επεκτάθηκε η διδασκαλία της πληροφορικής στα γυμνάσια, σχεδιάζεται η εισαγωγή της στα λύκεια, χωρίς να ξεχνάμε και τα τμήματα των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Εργαστήρια σημαντικού κόστους δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες πρακτικής εξάσκησης στις σχολικές μονάδες. Με λίγα λόγια, μια αξιόλογη επένδυση πραγματοποιήθηκε, εκ μέρους του υπουργείου σας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία υποδομή για να έρθουν σε επαφή οι νέοι άνθρωποι με την πληροφορική. Εξίσου σημαντική ήταν και η επένδυση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας το αναγκαίο επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό στον κρίσιμο αυτό τομέα. Θα περίμενε λοιπόν κανείς, ότι οι δύο αυτές παράλληλες προσπάθειες θα λειτουργούσαν συμπληρωματικά: Όταν τα τριτοβάθμια ιδρύματα θα άρχιζαν να βγάζουν τους πρώτους απόφοιτους, θα τους αξιοποιούσε πρώτα πρώτα το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας για να αποκτήσει η πληροφορική στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το χαρακτήρα που θα έπρεπε να έχει. Αλλιώς, τι άλλο από σπατάλη οικονομικών και ανθρώπινων πόρων θα ήταν και η μια και η άλλη προσπάθεια;

Κι όμως, όταν μετά από την πρώτη περίοδο διδασκαλίας της πληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δημιουργήθηκαν οργανικές θέσεις πληροφορικής, οι ειδικοί αγνοήθηκαν. Αυτό συνεχίζεται και σήμερα με το Π.Δ. 118/7-4-1995. Δημιουργείται, έτσι, μια μη αναστρέψιμη πραγματικότητα. Διότι σήμερα πλέον, μιλάμε για οργανικές θέσεις που καλύπτονται από τους μη ειδικούς. Πράγμα που σημαίνει ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται θα συνεχίσει να υφίσταται για τα επόμενα τριάντα χρόνια τουλάχιστον. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η πληροφορική κινείται ως επιστήμη με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, και την αδυναμία των ανθρώπων αυτών να παρακολουθήσουν αυτή την εξέλιξη, συμπεραίνει ότι πρόκειται για μια πορεία που μακροπρόθεσμα στερεί από το εκπαιδευτικό μας σύστημα κάθε δυνατότητα εκσυγχρονισμού και προσφοράς ουσιαστικών γνώσεων στους σημερινούς και αυριανούς μαθητές στο αντικείμενο της πληροφορικής.

Η πληροφορική, ως επιστήμη και τεχνολογία, έχει μια ιδιαιτερότητα: Από τη φύση της είναι πολύτιμο εργαλείο για όλες τις άλλες επιστήμες αλλά, όπως καθημερινά αποδεικνύεται έμπρακτα, και για κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα που παράγει, διαχειρίζεται ή διακινεί δεδομένα και πληροφορίες. Αυτό, εξάλλου, καθιστά αναγκαία την εξοικείωση στο αντικείμενο όλων και κυρίως των νέων, ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες. Τούτο, όμως, δεν σημαίνει ότι ένας καλός χρήστης της πληροφορικής θεωρείται και επιστήμονας πληροφορικής. Η εμπειρική γνώση της χρήσης ενός υπολογιστικού συστήματος, που κατά κανόνα περιορίζεται σε ένα μικρό φάσμα συγκεκριμένων εφαρμογών, δεν σημαίνει γνώση της πληροφορικής ως αυτόνομης επιστήμης. Αυτή την εμπειρική γνώση μόνο διαθέτουν (και αν τη διαθέτουν) όσοι, εκμεταλλευόμενοι τις διατάξεις του Π.Δ. 118/7-4-1995, έχουν ήδη καταλάβει οργανικές θέσεις πληροφορικής. Είναι φυσικό, λοιπόν, να περιορίζονται στην απλή παρουσίαση των σχολικών εγχειριδίων και αυτή συχνά πλημμελή. Όμως, ο ρόλος του καθηγητή δεν είναι αυτός. Δεν είναι δυνατόν να μένει μακριά από τις σύγχρονες εξελίξεις. Είναι τραγικό να αποστρέφεται τους φιλόπονους μαθητές του οι οποίοι ασχολούμενοι τις ελεύθερες ώρες τους με τον υπέροχο και δημιουργικό κόσμο των υπολογιστών τον προσεγγίζουν γεμάτοι απορίες και ανησυχίες, επειδή δεν μπορεί να τους απαντήσει. Είναι κωμικό να μην έχει βασικές γνώσεις για να υποστηρίξει τη λειτουργία ενός εργαστηρίου και να την υποκαθιστά με την από πίνακα παράδοση. Μηχανήματα και λογισμικό σημαντικού κόστους μένουν αχρησιμοποίητα και στις περιπτώσεις που γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν, η έλλειψη στοιχειωδών τεχνικών γνώσεων προκαλεί βλάβες που τα αχρηστεύουν ή απαιτούν επιπλέον έξοδα για την αποκατάστασή τους.

Όσα μέχρις εδώ περιγράψαμε είναι λίγο πολύ προφανή. Όμως, εκτός αυτών, επιτρέψτε μας να θέσουμε και ένα άλλο, σημαντικότερο ίσως, αλλά όχι τόσο προφανές πρόβλημα που δημιουργείται. Είναι η αποψίλωση της περιφέρειας από ικανούς επιστήμονες που επιθυμούν να προσφέρουν το νεανικό ενθουσιασμό τους και τις πολύτιμες επιστημονικές τους γνώσεις στον εκσυγχρονισμό των τοπικών κοινωνιών. Δυστυχώς η χώρα μας, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, και στον κρίσιμο τομέα της πληροφορικής, αν και διαθέτει άριστα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό δεν έχει κατορθώσει να αναπτύξει τις παραγωγικές εκείνες δραστηριότητες που θα επέτρεπαν την καλύτερη αξιοποίησή του. Οι λίγες αξιόλογες εταιρείες πληροφορικής δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. Συνακόλουθα, οι απόφοιτοι αναγκάζονται να αναζητήσουν εργασία στην πρωτεύουσα. Δημιουργείται, έτσι, ένα ιδιότυπο μεταναστευτικό ρεύμα προς το κέντρο. Παρά τους συνήθως ικανοποιητικούς ονομαστικούς μισθούς, το βιοτικό επίπεδο ουσιαστικά υποβαθμίζεται από τα αυξημένα έξοδα και καθίσταται αδύνατος ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός για την ίδια τη ζωή τους. Επιπλέον, συχνές είναι και οι περιπτώσεις υποαπασχόλησης ή ετεροαπασχόλησης. Δεν είναι σχήμα λόγου, λοιπόν, να ισχυριστεί κανείς ότι συντελείται ένας πρωτοφανής κατακερματισμός του κοινωνικού ιστού της περιφέρειας. Ο διορισμός των αποφοίτων μας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα ανέκοπτε το ρεύμα αυτό και θα συνέβαλε στην συγκράτηση ικανών επιστημόνων στον τόπο καταγωγής τους.

Κύριε Υπουργέ,

Η κατάσταση έχει πλέον φτάσει σε κρίσιμο σημείο. Η σημερινή μας παρέμβαση δεν είναι η πρώτη. Κατ' επανάληψη έχουμε έλθει σε επαφή με τους αρμόδιους υπαλλήλους του υπουργείου σας, και πρόσφατα με τον Γενικό Γραμματέα κ. Πανάρετο. Δυστυχώς όμως κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν σημειώθηκε. Δεν σας κρύβουμε, ότι πολλοί από τους αποφοίτους μας αισθάνονται δικαιολογημένη, πιστεύουμε, αγανάκτηση αφού ούτε ένα έγγραφο ή έστω προφορική διατύπωση που να δικαιολογεί τη σημερινή κατάσταση δεν έχουμε δεχτεί.

Κύριε Υπουργέ,

Η επιστημονική μας συνείδηση και αξιοπρέπεια δεν μας επιτρέπουν διεκδικήσεις με τις συνήθεις φωνασκίες ή παλικαρισμούς. Η ίδια, όμως, συνείδηση και αξιοπρέπεια υπαγορεύουν την ενεργοποίησή μας για την αποτροπή των κινδύνων που συνεπάγεται η μέχρι σήμερα πορεία. Επόμενο ήταν να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια διά της δικαιοσύνης ώστε να αποτρέψουμε τη συντελούμενη υπονόμευση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην πληροφορική στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχουμε ήδη προβεί σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά διατάξεων του Π.Δ. 118/7-4-1995 και έχουμε ενημερώσει σχετικά τον Γενικό Γραμματέα κ. Πανάρετο. Πεποίθησή μας, όμως, είναι ότι ο χώρος όπου θα χαραχθεί μια μακρόπνοη, σύγχρονη εκπαιδευτική πολιτική που θα απαντά στις προκλήσεις των καιρών δεν είναι τα δικαστήρια. Γι΄ αυτό απευθυνόμαστε σε σας προσωπικά. Είναι γνωστές εξάλλου τόσο οι θέσεις όσο και η πρακτική σας στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας που με συνέπεια υπηρετείτε.

Κύριε Υπουργέ,

Είμαστε σίγουροι, ότι όσα σας εκθέσαμε ως αιτήματα, θα συμφωνήσετε κι εσείς ότι είναι αυτονόητα. Σεβόμενοι τον πολύτιμο χρόνο σας δεν επιθυμούμε να επεκταθούμε περισσότερο. Ελπίζουμε ότι ανταποκρινόμενος στη πρωτοβουλία μας θα επιδιώξετε μια άμεση ενημέρωση όπου θα σας εκθέσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας όχι μόνο για το πρόβλημα που σας περιγράψαμε αλλά και για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικά με την εκπαίδευση και την κατάρτιση στην πληροφορική στη χώρα μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας και αναμένουμε.
Ο Πρόεδρος
Η Γραμματέας


Νεκτάριος Μουμουτζής
Χαρά Ξανθάκη

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Μεθοδεύεται ο (εκ νέου) αποκλεισμός των Πληροφορικών από την εκπαίδευση

Επανέρχεται η ΟΛΜΕ σε θέσεις του αμαρτωλού παρελθόντος βάζοντας ζήτημα κατάργησης των διατάξεων που έδιναν δικαίωμα διορισμού στους Πληροφορικούς χωρίς να απαιτείται η κατοχή πρόσθετου παιδαγωγικού πτυχίου. Σε επιστολή που έστειλε το καλοκαίρι στα κόμματα και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση νομοσχεδίου του ΥΠΕΠΘ, σημειώνει:

"Για το διορισμό στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να απαιτείται η κατοχή
παιδαγωγικού πτυχίου με οποιοδήποτε σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών (ΑΣΕΠ,
μέσω προϋπηρεσίας, πολύτεκνοι) (επαναφορά δηλ. των διατάξεων του ν.1566/85 αρ.
14 παρ. 8). Γι’ αυτό το λόγο να καταργηθούν οι διατάξεις ν. 2834/00 αρ.1 παρ.6,
ν.2909/01 αρ. 6 παρ. 21, ν.3194/03 αρ. 8 παρ. 7."

Με απλά λόγια η ΟΛΜΕ ζητά να καταργηθούν οι διατάξεις που θεσπίστηκαν ύστερα από τον πολύχρονο δικαστικό αγώνα των Πληροφορικών και τους έδιναν δικαίωμα διορισμού χωρίς πρόσθετο παιδαγωγικό πτυχίο. Φυσικά, το αίτημα των Πληροφορικών ήταν και παραμένει η αναγνώριση των τμημάτων τους ως καθηγητικών σχολών δεδομένου ότι παρέχουν τουλάχιστον ίδια παιδαγωγική κατάρτιση με τα κλασικά παιδαγωγικά τμήματα. Για λεπτομερή τεκμηρίωση μπορείτε να διαβάσετε σχετικό υπόμνημα της ΕΠΕ προς το ΥΠΕΠΘ το οποίο χρονολογείται από το Σεπτέμβριο του 2002.

Η ΟΛΜΕ οφείλει να αγωνιστεί για την αναγνώριση της παιδαγωγικής επάρκειας των Πληροφορικών (κάποιοι από αυτούς κινδυνεύουν μέχρι και με απόλυση αν υιοθετηθεί το αίτημα της ΟΛΜΕ για κατάργηση των ανωτέρω διατάξεων) εναρμονιζόμενη με ξεκάθαρη παλαιότερη δική της απόφαση (υπόμνημα προς ΥΠΕΠΘ 29/3/2005) που αναφέρει:

"Παράλληλα ζητάµε να ενταχθούν στις καθηγητικές σχολές του ν.3194/03 και τα
Πανεπιστηµιακά Τµήµατα Πληροφορικής, για το διορισµό καθηγητών στον
κλάδο ΠΕ19 Πληροφορικής, εφόσον, µε βάση την ύπαρξη παιδαγωγικών
µαθηµάτων στο πρόγραµµα σπουδών, υπάρχουν και σχετικές δικαστικές αποφάσεις
που τους δικαιώνουν. Σε αντίθετη περίπτωση δηµιουργούνται σοβαρές στρεβλώσεις
στους διορισµούς καθηγητών πληροφορικής"

Γιατί αλλάζει πολιτική η ΟΛΜΕ και επανέρχεται στις μέρες του αμαρτωλού παρελθόντος; Γιατί δεν διαχωρίζει πλήρως τη θέση της από τους εμπνευστές των χρυσοφόρων (εικονικών) σεμιναρίων του παρελθόντος και τις πιστοποιήσεις του παρόντος, οι οποίοι βρίσκονταν και βρίσκονται πίσω από την αμφισβήτηση των παιδαγωγικών προσόντων των πληροφορικών; Γιατί αμφισβητεί η θέση των Πληροφορικών στην εκπαίδευση και δίνει ευκαιρία σε κάποιους να επαναφέρουν ζήτημα υπηρεσιακής και μισθολογικής τους καθήλωσης (ίσως και απομάκρυνσης...) όπως επιχειρήθηκε από το ΥΠΕΠΘ και το 2003; Μήπως κάποιοι θέλουν να ανοίξει νέος κύκλος εκμετάλλευσης των καθηγητών άλλων κλάδων για να "βολευτούν" στην πληροφορική; Λαμβάνοντας υπόψη και το τι επιχειρείται να γίνει με τις νέες υπουργικές αποφάσεις περί αναθέσεων, για τις οποίες η ΟΛΜΕ ακόμη δεν έχει εκδόσει απόφαση όπου να καλεί τους καθηγητές να μην τις εφαρμόσουν, παρά τις σχετικές πιέσεις που ασκούνται προς το ΔΣ της, πολύ φοβούμαστε ότι αυτός είναι ο στόχος.

Ας γνωρίζουμε, όμως, οι έμποροι της Πληροφορικής Παιδείας και οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ ότι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

ΠΕΚΑΠ: Φωνάζει ο κλέφτης !

Με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής (Π.Ε.ΚΑ.Π.) με δημοσίευσή της στο διαδίκτυο και επιστολή στο ΥΠΕΠΘ ( http://pekap.blogspot.com/2008/09/blog-post_22.html ) διαμαρτύρεται για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο γίνονται (κατόπιν πρόσφατης εγκυκλίου του Υπουργείου) οι αναθέσεις μαθημάτων Πληροφορικής στα ΕΠΑΛ της χώρας.  Το είδαμε κι αυτό ! 
Αλήθεια, ποιά είναι η ταυτότητα εκείνων που τόσο πολύ ανησυχούν για το μέλλον της Πληροφορικής στην Επαγγελματική Εκπαίδευση ;
Έστω ότι είμαι ο καλοπροαίρετος αναγνώστης του ιστολογίου τους. Το πρώτο που φιγουράρει εκεί (και σωστά) είναι η σύνθεση του Δ.Σ. της εν λόγω Ένωσης. Ας δούμε λοιπόν ποιοί είναι οι υπερασπιστές του "[...] γνωστικού αντικειμένου της Πληροφορικής [...]" βλέποντας  την σύνθεση του Δ.Σ. τους. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Αντιπρόεδρος: Ν. Καλογερόπουλος. Όπως διαβάζω στην ιστοσελίδα του ( http://www.de.sch.gr/~nkaloger/ ),ο ίδιος δηλώνει Χημικός-Ωκεανογράφος και "επιμορφωτής Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας". Ούτε καν "καθηγητής Πληροφορικής" ! 
Ο αντιπρόεδρος μιας Ένωσης που διαρρηγνύει τα ιμάτιά της επειδή ξαφνικά το ΥΠΕΠΘ θέλει άτομα με απλή "πιστοποίηση" να διδάσκουν Πληροφορική  στην Δευτεροβάθμια Εκπ/ση δεν είναι ΚΑΝ Πληροφορικός και ΟΥΤΕ ΘΕΛΕΙ να δηλώνει εκπαιδευτικός (αν και ΜΟΝΙΜΑ διορισμένος ως ΠΕ19) αλλά επιμορφωτής! Λες και η Πληροφορική δεν είναι μάθημα αλλά "2-3 ώρες σεμινάριο" ! Το ίδιο, "επιμορφωτής ΤΠΕ", δηλώνει και ο Πρόεδρος της εν λόγω Ένωσης ( http://arsinformatica.sch.gr/dimoula.htm).
Προσπάθησα να δημοσιεύσω ένα σχετικό σχόλιο στο ιστολόγιο της ΠΕΚΑΠ, αλλά (αν και δεν ήμουν ούτε αγενής, ούτε χυδαίος, ούτε υβριστικός, ούτε -ελπίζω- γελοίος) μου αρνήθηκαν το "διαδικτυακό βήμα" τους. Γιατί; Επειδή έξυνα παλιές πληγές της Πληροφορικής στην εκπαίδευση. Εκ μέρους του Δ.Σ. της ΠΕΚΑΠ έλαβα μάλιστα το ακόλουθο e-mail: 

Αγαπητέ συνάδελφε, Φώτη

 

Σε σχέση με τα θέματα που θίγεις στα σχόλια που έκανες στο blog της ΠΕΚΑΠ, έχω, και εκ μέρους του ΔΣ της ΠΕΚΑΠ, να σου απαντήσω τα εξής:


1) Το blog αυτό έχει δημιουργηθεί για να προωθεί τα θέματα που απασχολούν σήμερα την Πληροφορική και τους Πληροφορικούς στην Δ.Ε. Φτιάχτηκε με σκοπό να συσπειρώσει όλους τους ΠΕ19-ΠΕ20 και όχι να τους διχάσει.

 

2) Η ΠΕΚΑΠ, από τότε που ιδρύθηκε και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, δρα ενωτικά, κοιτώντας στο μέλλον της Εκπαίδευσης γενικά και της Πληροφορικής ιδιαίτερα. Δεν μας απασχολεί το παρελθόν, δεν νομίζουμε ότι αναμασώντας διαρκώς θέματα και ζητήματα που έχουν λυθεί εδώ και 10-15 χρόνια θα κερδίσουμε τίποτα. Πιθανόν να είναι δουλειά των ιστορικών του μέλλοντος να αποφανθούν αν ότι έγινε, έγινε καλώς ή όχι και αν έπρεπε να κατοχυρωθεί η Πληροφορική ως ανεξάρτητο γνωστικό αντικείμενο σε όλα τα σχολεία και τύπους σχολείων της Δ.Ε., μια συγκεκριμένη και συγκυριακά ευνοϊκή στιγμή...

 

3) Σε κάθε περίπτωση, αν σε απασχολεί τόσο πολύ το θέμα που θίγεις και όχι τόσο π.χ. η επίθεση που δέχεται ο κλάδος μας και οι 7.500 συνάδελφοι ΠΕ19-ΠΕ20 της Δ.Ε., μπορείς να φτιάξεις και εσύ ένα Blog και να καλέσεις σε διάλογο όσους επίσης τους απασχολεί το θέμα. Είναι νομίζουμε πιο δημοκρατικό αυτό.

 

Σε ευχαριστούμε πάντως, έστω και για την ανάγνωση των θεμάτων που βάζουμε και σε καλούμε εσένα και όποιο φορέα Πληροφορικής θεωρείς άμεμπτο, από κοινού να αντιμετωπίσουμε τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμικά (και όχι εκ παρθενογένεσης) κατοχυρωμένος κλάδος των εκπαιδευτικών της Πληροφορικής ΠΕ19-ΠΕ20.

[..............] 

ΥΣ. Αν και αυτό δεν σημαίνει τίποτα, όσο θυμάμαι δεν υπήρχε συνάδελφος στο ΔΣ της ΠΕΚΑΠ με το μεταπτυχιακό που αναφέρεις. Πιθανόν να μη θυμάμαι καλά. Υπήρχαν και υπάρχουν πάντως συνάδελφοι στο ΔΣ που διδάσκουν Πληροφορική στην ΔΕ από το 1984, από το 1986, το 1988 κλπ

-------------------------------------------------------------------------------------------

 (σχόλιο δικό μου: Το 1984, 86, 88 πού διδασκόταν Πληροφορική ; Στην Καρδίτσα που ζω πάντως ΔΕΝ διδασκόταν.

Και αν εγώ είχα π.χ. διδάξει Χημεία το 1986 ,θα με διορίζανε Χημικό σε Λύκειο το 1996 ;)

------------------------------------------------------------------------------------------


Εν πάσει περιπτώσει:

Τί καταλαβαίνω εγώ από τα παραπάνω; 
Ότι εκείνοι που διορίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '90 ως μόνιμοι καθηγητές Πληροφορικής ΧΩΡΙΣ πτυχίο Πληροφορικής σε θέσεις ανέργων πτυχιούχων Πληροφορικής τώρα μας λένε να "κοιτάμε το μέλλον" και να ξεχάσουμε την τεράστια αδικία που ΌΛΟΙ ΑΥΤΟΊ οι : Θεολόγοι, Γυμναστές, Φιλόλογοι, Μαθηματικοί, Χημικοί, Ιχθυολόγοι (ναι, Ιχθυολόγοι) διαπράξανε σε βάρος τόσο των μαθητών  της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης, όσο και των δικών μας συναδέλφων Πληροφορικών. !
Και προσωπικά μου μιλάνε για Δημοκρατία οι ίδιοι που με φιμώσανε διαδικτυακά !
Κάτι τέτοια μου θυμίζουν έναν θείο μου. Είχε αδελφό που τον σκοτώσανε άοπλο στον Εμφύλιο και ο ίδιος είχε κάνει τότε στις φυλακές της Κέρκυρας. Όταν κάποτε πρωτοάκουσε τα περί "εθνικής συμφιλίωσης" είχε πεί: "Μου ζητάνε να ενωθώ με 'κείνους που σκοτώσανε τον αδελφό μου και με κλείσανε φυλακή: Αν ήμουνα πολύ καλός Χριστιανός θα το έκανα. Αλλά -δυστυχώς- ΔΕΝ είμαι τόσο καλός Χριστιανός"!
Οι της ΠΕΚΑΠ μιλάνε για: "θέματα που έχουνε λυθεί εδώ και 10-15 χρόνια". Πώς αλήθεια έχουνε λυθεί ? Οι (ΠΕ19-20) Χημικοί-Ωκεανογράφοι δεν διδάσκουν ακόμη Πληροφορική στα σχολεία ; Με αυτούς πρέπει να "συσπειρωθώ" ? Αν είναι έτσι, έχω κι εγώ φίλους Πληροφορικούς που δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα για 1000 Ευρώ τον μήνα και ξέρουνε πολύ καλά Μαθηματικά. Γιατί να μην τους διορίσουν ως Μαθηματικούς π.χ. σε Γυμνάσια ; 
Για το "μέλλον της εκπαίδευσης" μιλάω !!! :-)
Ήλπιζα ότι η εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ θα αναδείκνυε το πρόβλημα των "πιστοποιήσεων" που τείνουν να γίνουν ισοδύναμες με πτυχία Πληροφορικής και θα θύμιζε σε κάποιους τις έννοιες "ισονομία" και "αξιοπρέπεια", αλλά αντιθέτως τους όπλισε με περίσσιο θράσσος !
Ας μην φανταστούν όμως ποτέ οι κάθε λογής "αλεξιπτωτιστές" της Πληροφορικής ότι ΔΕΝ έχουμε μνήμη! Και ως γνωστόν, όσο και να προσπαθήσει κανείς, το InterNet δεν "καταλαβαίνει" από λογοκρισία.